icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wikkeldoeken of wikkeldekens: waar let je op?

Een wikkeldoek is vooral handig als je je baby uit bad haalt. Waar moet je op letten als je een wikkeldoek of wikkeldeken gebruikt?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 oktober 2018

baby-wikkeldoek

Wat is een wikkeldoek?

Wikkeldoeken, vaak met een mutsje of omslag voor het hoofdje van je baby, zijn vooral bedoeld voor na het baden van je baby. Er zijn ook dikkere dekendoeken, bedoeld om baby’s voor langere tijd in te wikkelen. Op foto’s van de producten zie je slapende baby’s, vaak met bedekt hoofd.

Advies

 • Gebruik een wikkeldoek of -deken alleen als je je baby in de gaten kunt houden.
 • Een zachte doek is geschikt om je baby na een badje in te wikkelen, en bij een bezoek aan het consultatiebureau, waar je soms even moet wachten nadat je je baby hebt uitgekleed. 
 • Ook kun je je kind extra inpakken met een wikkeldeken voor een wandeling bij koud weer.
 • Laat je baby overdag of ’s nachts niet gewikkeld in een losse deken slapen. Hij kan daarin verstrikt raken. Alle dekentjes moet je strak instoppen. Ook je baby laten slapen met een mutsje wordt afgeraden. Het hoofd fungeert als warmteregulator, en werkt alleen goed als het onbedekt blijft. Lees ook hoe je een babybedje veilig opmaakt.

Op Veiligheid.nl lees je meer over hoe je je kind veilig in bad doet.

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes
  9 okt.

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Denk vooral aan deze 3 pijlers: veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
 • luier verschonen
  21 mrt.

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen draait alles om veiligheid, voeding en verzorging. De belangrijkste uitgaven zijn met stip: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen, goede kleding en schoenen.
 • slaapzak-zeeman-waarschuwing
  Nieuws  |  4 okt.

  Waarschuwing: kinderslaapzakken van Zeeman

  Zeeman roept de slaapzakken Mickey en Minnie Mouse en Snoopy terug. In sommige gevallen kan de rits loskomen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat.