icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wikkeldoeken of wikkeldekens: waar let je op?

Een wikkeldoek is vooral handig als je je baby uit bad haalt. Waar moet je op letten als je een wikkeldoek of wikkeldeken gebruikt?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 24 maart 2021

baby-wikkeldoek

Wat is een wikkeldoek?

Wikkeldoeken hebben vaak een mutsje of omslag voor het hoofdje van je baby. Er zijn ook dikkere dekendoeken, bedoeld om baby’s voor langere tijd in te wikkelen. Op foto’s van de producten zie je slapende baby’s, vaak met bedekt hoofd.

Advies

 • Gebruik een wikkeldoek of -deken alleen als je je baby in de gaten kunt houden.
 • Laat je baby overdag of ’s nachts niet gewikkeld in een losse wikkeldeken slapen. Hij kan daarin verstrikt raken. Alle dekentjes moet je strak instoppen, deze dus ook.
 • Ook je baby laten slapen met een mutsje wordt afgeraden. Het hoofd fungeert als warmteregulator, en werkt alleen goed als het onbedekt blijft. Lees ook hoe je een babybedje veilig opmaakt.
 • Een zachte doek is geschikt om je baby na een badje in te wikkelen. En handig bij een bezoek aan het consultatiebureau, waar je soms even moet wachten nadat je je baby hebt uitgekleed.
 • Ook kun je je kind extra inpakken met een wikkeldeken voor een wandeling bij koud weer.

Op Veiligheid.nl lees je meer over hoe je je kind veilig in bad doet.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • babymatras-toplaag
  Test | 29 jun.

  Test matrasbeschermers

  Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.