icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je baby vastleggen in bed: veilig of niet?

Met bedfixatie leg je een baby of peuter vast in bed. Specialisten raden dit af, ook als je daarmee wilt voorkomen dat hij zich blootwoelt, op zijn buik draait of uit bed klimt. Waarom kun je dit beter niet doen? En wat mag wel?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 oktober 2018

bedfixatie-baby

Wat is bedfixatie?

Bedfixatie is je baby vastleggen in bed. De gedachte achter bedfixatie is dat het voorkomt dat je baby op zijn buik draait of zich blootwoelt in bed, of dat een peuter zelf uit bed klimt.

snooz_sleepwrap-1200x800

  Ons advies

  • Leg een baby of peuter niet vast. Bedfixatie wordt alleen bij uitzondering en op medische of medisch-sociale indicatie geadviseerd. Denk je dat jouw kind baat heeft bij fixatie? Ga dan voor advies naar het consultatiebureau of overleg met een (kinder)arts.
  • Fixeer je je kind in overleg met een arts, bouw dat dan af zodra je kind sterk en beweeglijk wordt. Dat is uiterlijk met 9 maanden als je baby zich traag ontwikkelt, maar meestal eerder.
  • Leg je baby in ieder geval niet op zijn zij te slapen. Dat verhoogt het risico op wiegendood omdat hij op zijn buik kan belanden.
  • Ben je bang dat je baby zich ’s nachts blootwoelt en het te koud krijgt? Leg hem dan in een slaapzak.
  • Gebruik geen dekenklemmen, maar stop het dekentje stevig in tot onder het matras.

  Waarom een baby niet vastleggen in bed?

  Vastleggen of fixeren wordt in Nederland afgeraden. Fixeren belemmert baby's onnodig. Ook zijn er dodelijke ongelukken gebeurd met sommige fixatiemiddelen. Specialisten raden riemen of banden in combinatie met een (speciaal hiervoor ontworpen) slaapzak af. Deze mogen ook niet meer worden verkocht.

  Om blootwoelen, op de buik draaien of uit bed klimmen te voorkomen, zijn er ook veilige oplossingen. Je kunt de bodem van het ledikantje verlagen en je baby in een slaapzak in bed leggen. Hij kan zich dan niet blootwoelen en naar de buik draaien is lastiger met slaapzak dan zonder. Je baby kan beter onder toezicht in de box leren draaien.

  Scheefhoofdigheid

  Sommige ouders willen dat hun baby op hun zij blijft liggen en fixeren hun baby met stabilisatierolletjes. Hiermee willen ze voorkomen dat het hoofdje van hun baby scheef groeit (scheefhoofdigheid of relux). Maar uit onderzoek is gebleken dat daarvoor geen hulpmiddelen nodig zijn.

  Bovendien gebeurde met stabilisatierolletjes ook dodelijke ongelukken. Je mag ze alleen onder toezicht gebruiken en op advies van het consultatiebureau of een arts. Lees meer over voorkeurshouding van je baby en schedelvorming op de site van het Nederlands Centrum van Jeugdgezondheid.

  Dekenklemmen en riemen

  Vroeger werden ook dekenklemmen gebruikt, maar die kunnen losschieten. Bovendien zijn ze niet nodig als je het dekentje stevig tot onder het matras instopt. Specialisten raden riemen of banden in combinatie met een (speciaal hiervoor ontworpen) slaapzak af. Deze mogen ook niet meer worden verkocht.

  Producten om je baby mee vast te leggen in bed

  Voor de genoemde producten geldt ons advies: leg je baby niet op eigen initiatief vast. Wil je baby toch fixeren? Doe dit zo kort mogelijk en vraag advies van je consultatiebureau. Gebruik een veilig hulpmiddel, zoals:

  • Safe T Sleep
  • Snoozzz Slaapwikkel

  Lees ook:

  De beste en veiligste producten voor je kind

  Meer tips?
  Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

  bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

  Nieuw & interessant

  • je babys eerste jaar

   Je baby's eerste jaar

   • Ontvang elke maand tips per mail.
   • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
  • 9 okt.

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien: een veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
  • 21 mrt.

   Verzorging van je kind

   Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.
  • candide-matras-nieuws
   Nieuws  |  21 dec.

   Afrader in babymatrassentest

   Fabrikanten van babymatrassen slaan nog steeds adviezen van de JGZ voor veilig slapen in de wind. Dit levert een tweede Afrader op in onze test babymatrassen.