icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je baby vastleggen in bed: veilig of niet?

Met bedfixatie leg je je baby of peuter vast in bed. Dat wordt afgeraden, ook als je daarmee wilt voorkomen dat hij zich blootwoelt, op zijn buik draait of uit bed klimt. Waarom is bedfixatie niet veilig en wat kun je beter doen?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 oktober 2018

bedfixatie-baby

Wat is bedfixatie?

Bedfixatie is je baby vastleggen in bed. De gedachte achter bedfixatie is dat het voorkomt dat je baby op zijn buik draait of zich blootwoelt in bed, of dat een peuter zelf uit bed klimt.

snooz_sleepwrap-1200x800

  Ons advies

  • Leg een baby of peuter niet vast. Bedfixatie wordt alleen bij uitzondering en op medische of medisch-sociale indicatie geadviseerd. Denk je dat jouw kind baat heeft bij fixatie? Ga dan voor advies naar het consultatiebureau of overleg met een (kinder)arts.
  • Fixeer je je kind in overleg met een arts, bouw dat dan af zodra je kind sterk en beweeglijk wordt. Dat is uiterlijk met 9 maanden als je baby zich traag ontwikkelt.
  • Leg je baby in ieder geval niet op zijn zij te slapen. Dat verhoogt het risico op wiegendood omdat hij op zijn buik kan belanden.
  • Ben je bang dat je baby zich ’s nachts blootwoelt en het te koud krijgt? Leg hem dan in een slaapzak.
  • Gebruik geen dekenklemmen, maar stop het dekentje stevig in tot onder het matras.

  Waarom een baby niet vastleggen in bed?

  Vastleggen of fixeren wordt in Nederland afgeraden. Baby's worden onnodig belemmerd in hun motorische ontwikkeling. Ook zijn er dodelijke ongelukken gebeurd met fixatiemiddelen.

  Om blootwoelen, op de buik draaien of uit bed klimmen te voorkomen, zijn er ook veilige oplossingen. Je kunt indien mogelijk de bodem van het ledikantje verlagen. Ook kun je je baby in een slaapzak in bed leggen. Hij kan zich dan niet blootwoelen en naar de buik draaien is lastiger met slaapzak dan zonder. Je baby kan beter onder toezicht in de box leren draaien.

  Scheefhoofdigheid

  Sommige ouders willen dat hun baby op hun zij blijft liggen en fixeren hun baby met stabilisatierolletjes. Hiermee willen ze voorkomen dat het hoofdje van hun baby scheef groeit (scheefhoofdigheid of relux). Maar uit onderzoek is gebleken dat daarvoor geen hulpmiddelen nodig zijn. Bovendien zijn ook met stabilisatierolletjes ongelukken gebeurd. Lees meer over voorkeurshouding van je baby en schedelvorming op de site van het Nederlands Centrum van Jeugdgezondheid.

  Dekenklemmen en riemen

  Vroeger werden ook dekenklemmen gebruikt, maar die kunnen losschieten. Bovendien zijn ze niet nodig als je het dekentje stevig tot onder het matras instopt.

  Riemen of banden om een baby vast te leggen, in combinatie met een (speciaal hiervoor ontworpen) slaapzak, worden afgeraden en mogen ook niet meer worden verkocht.

  Producten om je baby mee vast te leggen in bed

  Voor al deze producten geldt ons advies: leg je baby niet vast. Wil je baby toch fixeren? Vraag advies van je consultatiebureau.

  • Safe T Sleep
  • Snoozzz Slaapwikkel
  • ZEWI Fix-deken (van ZEWI bébé-jou)

  Lees ook:

  De beste en veiligste producten voor je kind

  Meer tips?
  Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

  bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

  Nieuw & interessant

  • je babys eerste jaar

   Je baby's eerste jaar

   • Ontvang elke maand tips per mail.
   • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
  • 9 okt.

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Denk vooral aan deze 3 pijlers: veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
  • 21 mrt.

   Verzorging van je kind

   Bij kinderen draait alles om veiligheid, voeding en verzorging. De belangrijkste uitgaven zijn met stip: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen, goede kleding en schoenen.
  • slaapzak-zeeman-waarschuwing
   Nieuws  |  4 okt.

   Waarschuwing: kinderslaapzakken van Zeeman

   Zeeman roept de slaapzakken Mickey en Minnie Mouse en Snoopy terug. In sommige gevallen kan de rits loskomen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat.