icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze echt nodig?

In babywinkels zijn allerlei soorten matrasbeschermers te koop die claimen dat ze de babymatras beschermen tegen schimmels, bacteriën en andere viezigheid. Maar uit ons eigen onderzoek blijkt dat deze producten helemaal niet zo goed of nodig zijn voor de baby als wordt beweerd. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 juni 2021

matrasbeschermer-baby

In het voorjaar van 2019 testten we de luchtdoorlatendheid van 15 matrasbeschermers van bekende en minder bekende merken, zoals:

 • Aerosleep
 • Airgosafe
 • Ventilair (Babypark)
 • IKEA
 • Babyflow

labelBij deze matrasbeschermers belooft de productinformatie dat er geen vocht doorheen kan, maar wel lucht. Een greep uit de claims:

 • 'Door de ventilerende en klimatiserende eigenschappen slaapt je baby altijd in een gezond bed.' (Airgosafe)
 • 'Dankzij onze innovatieve 3D-structuur kan je kindje steeds vrij ademen in uiterst hygiënische omstandigheden. Waterdichte laag.' (Aerosleep)
 • 'Zowel waterdicht als ademend en een superieure bescherming voor uw baby's bedje.' (Bambino)
 • 'Ademend 3D-maas waardoor lucht beter kan circuleren.' (Candide)
 • 'Houdt het bed van je kind hygiënisch, schoon en droog. Voorzien van een ademende fijndraadstof.' (IKEA)
 • 'Uw slaap is rustiger. Stopt alle vloeistoffen, laat lucht door.' (Kadolis)
 • 'Optimale luchtcirculatie door nieuwe 3-dimensionale toplaag. Warme, vochtige lucht wordt beter afgevoerd. Ademende PU-onderlaag. Gegarandeerd waterdicht.' (Pretura)
 • 'Lucht doorlatend. Waterdicht en urine-bestendig.' (Titaniumbaby)
 • 'Met een ventilerend 3D-weefsel dat ervoor zorgt dan uw baby veilig en comfortabel kan slapen.' (Babypark Ventilair)

Verschillende producten beloven ook mijten en schimmels tegen te houden. En veel fabrikanten leggen in de productinformatie een link direct tussen hun product en de bescherming en zelfs de veiligheid van de baby.  

Matrasbeschermer is niet nodig

Uit onze test en de adviezen voor veilig slapen blijkt dat je baby prima zonder zo'n matrasbeschermer kan. We hebben geen bewijzen kunnen vinden dat deze beschermers extra meehelpen aan de veiligheid van de baby. Een matrasbeschermer die weinig of geen lucht doorlaat als je kindje op een matrasje ligt, is zelfs minder goed voor een baby dan een matrasje dat voor alle veiligheidstests slaagt met daarop katoenen beddengoed.

Bekijk ook: 
Test matrasbeschermers voor babymatrassen

Extra ventilerend is niet nodig

De gedachte 'hoe meer lucht er wordt doorgelaten, hoe beter' sluit aan op de angst van jonge ouders voor wiegendood. Hoewel de oorzaken van wiegendood nog steeds niet precies bekend zijn, is wel bekend dat warmtestuwing of oververhitting en ook rebreathing belangrijke risico's zijn.

Warmtestuwing ontstaat als de baby zijn warmte onvoldoende kwijt kan en daardoor oververhit raakt. Rebreathing is het inademen van lucht waar te weinig zuurstof en te veel koolstofdioxide in zit. Dit gebeurt als de baby niet vrij kan ademen en zijn eigen uitgeademde lucht weer inademt. 

Veilig slapen-adviezen voor jouw baby

Beide risico's kunnen verkleind worden met hulp van veilig slapen-adviezen:

 • Dek de baby niet te warm en op de juiste manier toe.
 • Zorg ervoor dat de baby altijd vrij kan ademen. Dit doe je door hem altijd op de rug te slapen te leggen en geen kussens of andere zachte voorwerpen in bed te leggen, zoals knuffels en stootranden.

Sommige fabrikanten proberen jonge ouders te overtuigen dat de baby alleen veilig is of extra veilig als je hun (dure) producten koopt. Zoals matrasbeschermers en matjes die extra ventileren en lakentjes die daarbij horen. Maar er is geen enkel bewijs dat je baby veiliger is met een extra ventilerend matras of matrasbeschermer dan met de normale Veilig Slapen-methode. En de Veilig Slapen-adviezen zijn gratis, in tegenstelling tot die superventilerende producten.

Waterdicht matras ook niet nodig

Een matrashoes die waterdicht is, zorgt dat vocht uit luier- en spuugongelukjes niet in de tijk van het babymatrasje trekt. Bij de meeste van de matrasbeschermers die we testten, betekent dit dat het vocht dan geen kant op kan en op het matrasje bij de baby blijft liggen.

Een betere oplossing is een matrasje met een tijk die je in de wasmachine op minstens 60 °C kunt wassen. Daarmee was je niet alleen viezigheid weg, maar dood je ook stofmijten en hun eitjes. 

Bekijk ook:
Schoonmaaktips babybedje zonder speciale producten of chemicaliën

Voor wie veiligheid het allerbelangrijkste vindt

Wij hebben geen bewijzen gevonden dat een superventilerende matrasbeschermer extra bijdraagt aan de veiligheid van de baby. Bijvoorbeeld die van Aerosleep. Ook in onze test babymatrassen scoren matrasjes met een hoge luchtdoorlating niet echt beter voor de veiligheidstests dan matrasjes die weinig lucht doorlaten. We kunnen dus geen verband leggen tussen hoeveel lucht een matrasje of matrasbeschermer doorlaat en hoe veilig ze zijn. 

Wil je je baby zo veilig mogelijk laten slapen, kies dan een babymatras die goed uit onze test komt en volg altijd de veilig slapen-adviezen. Soms zijn er redenen waarom je wilt afwijken van de veilig slapen-adviezen. Bijvoorbeeld omdat je baby beter op de buik slaapt dan op de rug. Of omdat je je zorgen maakt over de vorm van het hoofdje van je baby. Koop dan niet een (duur) product, maar bespreek je zorgen met een arts van bijvoorbeeld de kraamzorg of de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.