icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matrasbeschermers en topdekjes: zijn ze nodig?

In babywinkels zijn allerlei soorten matrasbeschermers te koop die claimen dat ze nodig zijn om de babymatras te  beschermen tegen schimmels, bacteriën en andere viezigheid. Sommige fabrikanten beweren zelfs dat je baby 'veilig' slaapt op hun matrasbeschermer. Maar uit ons onderzoek blijkt dat deze producten niet nodig zijn voor een schoon, fris en veilig babybedje. Sommige kun je zelfs beter helemaal niet gebruiken.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:21 mei 2024

matrasbeschermer-baby

Een matrasbeschermer gebruik je om je matras te beschermen tegen vooral (lichaams)vocht en stofmijt.  Matrasbeschermers zijn er in allerlei soorten en maten. In de vorm van een hoes(laken), topper of dekje. Voor babymatrassen zijn vooral de toppers bekend die een extra ventilerende laag hebben, zoals die van AeroSleep en AirgoSafe

Geen verband tussen veiligheid en luchtventilatie

In de productinformatie leggen fabrikanten zoals AeroSleep graag een direct verband tussen de ventilatie van de topper en hoe veilig je baby erop slaapt. Hoe meer ventilatie, hoe veiliger. 

Maar in de Veiligheidsnorm voor babymatrassen staat helemaal niets over ventilatie. Negens worden eisen gesteld aan de ventilatie van een babymatras. En er staan geen tests in de norm waarmee de ventilatie beoordeeld wordt. Daaruit mag je opmaken dat hoe goed een babymatras ventileert, helemaal niets zegt over de veiligheid van je baby. 

Vochtventilatie en luchtventilatie in de test babymatrassen

We testen wel hoe goed babymatrassen vocht en lucht doorlaten. Maar niet als onderdeel van de veiligheidstest. We testen dit omdat je een matras met een goede vochtventilatie makkelijker schoon en fris houdt na een spuug- of luierongelukje.

En met een hoge luchtventilatie kan je baby zijn of haar lichaamswarmte goed kwijt. Maar dat betekent ook dat superventilerende matrassen in de winter te koud kunnen zijn voor een baby. Dus een hoge ventilatie is niet altijd een voordeel. En voor de veiligheid van de baby is het al helemaal niet nodig. 

Test luchtdoorlating matrasbeschermers

Voor de veiligheid heb je dus geen matrasbeschermer nodig. Maar als bescherming tegen vocht uit luier- en puugongelukjes kan een matrasbeschermer wél heel handig zijn. De meeste matrasbeschermers voor babymatrassen beloven dat ze het matrasje niet alleen beschermen tegen vocht. Ze beweren ook dat ze 'ademend' zijn, dus lucht doorlaten.

Water- of vochtdicht én luchtdoorlatend zijn geen eigenschappen die makkelijk te combineren zijn in één product. We waren dan ook benieuwd hoeveel lucht de 'ademende' matrasbeschermers precies doorlaten. 

Daarom testten we In 2019 testten we 15 matrastoppers en hoeslakens voor babymatrassen die beloven vocht tegen te houden én 'ademend' te zijn. .

3 krijgen een voldoende

Slechts 3 van de 15 matrasbeschermers krijgen een Testoordeel van boven de 6 voor hun luchtventilatie. Dat zijn de Airgosafe Matrastopper en het Airgosafe hoeslaken, en de matrasbeschermer van Aerosleep.

Je koopt Airgosafe- en Aerosleep-matrastoppers tegelijk met een matras van hetzelfde merk. Maar de toppers zijn ook los te koop. Het Airgosafe hoeslaken is alleen los te koop. Deze 3 matrasbeschermers werken trouwens net zo goed met elke andere matras. Je kunt ze dus ook prima gebruiken op een babymatras van een ander merk. 

10 laten weinig tot geen lucht door

Van de andere 12 matrasbeschermers laten er 5 zo weinig lucht door dat ze een dikke onvoldoende krijgen. Nog eens 5 laten nóg minder door en zijn zo goed als luchtdicht. Op deze 10 matrasdekjes kan een baby zijn lichaamswarmte moeilijk kwijt en loopt het risico oververhit te raken.

Als vocht uit ongelukjes nergens naartoe kan omdat de matrasbeschermer waterdicht is, blijft dat vocht bij de baby. Het matras mag dan wel schoon blijven, maar de baby wordt er niet beter van.

De meeste matrasbeschermers die we testten zijn niet meer te koop. Vandaar dat we de resultaten van die test van onze website hebben gehaald. 

Matrasbeschermer is niet nodig

Uit onze test blijkt dat je baby prima zonder een matrasbeschermer kan. We hebben geen aanwijzingen gevonden dat een superventilerende matrasbeschermer extra bijdraagt aan de veiligheid van de baby. Ook in onze test babymatrassen zien we geen verband tussen hoeveel lucht een matras doorlaat en hoe goed het uit de Veiligheidstest komt.  

Een matrasbeschermer die weinig of geen lucht doorlaat, is zelfs minder goed voor een baby dan een matrasje dat voor alle veiligheidstests slaagt met daarop katoenen beddengoed.

Je kunt beter een babymatras kopen waarvan je de tijk (matrashoes) op 60°C kunt wassen. Van deze matrassen kun je de tijk op 60°C wassen. Verder is het voldoende om het matras regelmatig goed te luchten.

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.