icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Koffiezetapparaten

Koffie is één van de populairste dranken van Nederland. En we drinken nog steeds graag een bakje traditionele filterkoffie. Daarom testen wij regelmatig veelverkochte koffiezetapparaten en Senseo-apparaten. 

Kies het beste koffiezetapparaat voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... koffiezetapparaten getest

Resultaten worden opgehaald...

Keuzehulp koffiezetapparaten

Kies in een paar stappen het koffiezetapparaat dat het beste bij je past
Irene la Faille, Expert Woning & Huishouden

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Koffiezetapparaat kopen: waar let je op?

Wil je een apparaat kopen waarmee je filterkoffie zet? Dan kun je op een aantal dingen letten in de winkel. Kies je bijvoorbeeld voor een traditioneel koffiezetapparaat of voor een Senseo? En wat is handiger: een glazen kan of een thermoskan?

Irene La Faille
Irene la Faille Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Filterkoffie of espresso?

  Filterkoffie

  Filterkoffie zet je met een traditioneel koffiezetapparaat of met een Senseo-apparaat. Het is koffie van gemalen bonen en heet water wat door een filter loopt. Filterkoffie heeft een bittere, iets gebrande koffiesmaak. De koffie heeft geen cremalaag en wordt traditioneel gedronken in een kopje van 125 ml. Je kunt vergelijkbare koffie zetten met een cafetière (ook wel French Press).

  Hier lees je alles over filterkoffiemachines.

  Espresso

  Je zet een espresso met een volautomaat, pistonmachine of koffiecupmachine, zoals een Nespresso of Dolce Gusto. Espresso is sterke koffie van gemalen bonen waar onder hoge druk heet water doorheen wordt geperst. De smaak van een espresso is milder dan filterkoffie. Espresso heeft een cremalaag. Je zet het in een klein kopje van zo'n 40 ml. Je kunt vergelijkbare koffie zetten met een percolator (ook wel moka of espressopotje).

  Lees alles over espressomachines.

  Video: kooptips koffiezetapparaten

  Inklappen
 2. 2

  Koffiezetapparaat of Senseo?

  Wanneer kies je voor een koffiezetapparaat met koffiefilters? En wanneer voor een Senseo met koffiepads? Er zijn een aantal belangrijke verschillen. 

  Koffiezetapparaat

  Een koffiezetapparaat werkt met een filter met gemalen koffiebonen. De verhouding koffie en water bepaalt de sterkte.

  De meeste apparaten zetten goede kwaliteit filterkoffie. De apparaten verschillen het meest in de functies die erop zitten. Met een filterkoffiezetapparaat zet je eenvoudig grotere hoeveelheden koffie tegelijk. En deze kun je vervolgens warmhouden. Ideaal voor een grotere groep mensen. 

  Vergelijk koffiezetapparaten of kijk direct wat De Beste koffiezetapparaten zijn. 

  Senseo

  Een Philips Senseo-apparaat werkt met koffiepads, waarmee je met 1 pad 1 kop koffie zet. Je zet maximaal 2 kopjes tegelijk, wat erg snel gaat. Wil je meer koffie zetten, dan is een Senseo-machine minder geschikt. 

  De koffiepads geven een schuimlaag op de koffie, anders dan uit een koffiezetapparaat. Senseo-apparaten verschillen weinig in de smaak van de koffie. De grootste verschillen zitten hem in de functies, capaciteit en gebruiksgemak. 

  Lees onze kooptips Senseo-apparaten of vergelijk Senseo-apparaten. Of bekijk de test koffiepads

  Koopadvies_channel1
  Inklappen
 3. 3

  Glazen kan of thermoskan?

  Glazen kan

  Voordelen:

  • Een koffiezetapparaat met glazen kan is meestal goedkoper. Ze worden een stuk meer verkocht. 
  • De koffie wordt nog maximaal 40 minuten goed heet gehouden op het warmhoudplaatje. De koffie kan hierdoor wel wat bitterder worden. Na die tijd gaat ‘ie automatisch uit. Dat is wettelijk verplicht.

  Vergelijk koffiezetapparaten met glazen kan.

  Thermoskan

  Voordelen:

  • De koffie blijft langer warm in de kan.
  • Het apparaat verbruikt geen energie om de koffie warm te houden. Het apparaat heeft geen warmhoudplaatje en slaat meteen na gebruik uit. 
  • Je kunt de koffiekan afsluiten en meenemen.

  Vergelijk koffiezetapparaten met thermoskan.

  Glazen kan of thermoskan
  Inklappen
 4. 4

  Hoeveel koffie wil je zetten?

  Aantal kopjes

  De grote en kleine kopjesmaten die worden aangegeven, kunnen van elkaar verschillen. Kijk dus naar het aantal liter van het waterreservoir.

  Een groot kopje is zo’n 125 ml. Dat is iets meer dan het kleine, ouderwetse koffiekopje, maar nog geen mok vol. Er gaan gemiddeld zo'n 10 kopjes uit een volle pot. Maar er zijn ook compacte modelletjes voor 2 koppen tot aan hele grote apparaten voor wel 14 koppen. 

  Vergelijk grote koffiezetapparaten of juist koffiezetapparaten met een kleine koffiekan.

  Hoeveel water?

  Check of je duidelijk de hoeveelheid water op het waterreservoir kunt zien. Vaak zie je de markering vanaf de buitenkant, maar soms kun je het pas zien als je het waterreservoir opent.  

  Uitneembaar waterreservoir

  Het is handig als je het waterreservoir uit het apparaat kunt halen. Dit reservoir vul je makkelijk onder de kraan en maak je eenvoudig schoon.  

  Vergelijk koffiezetapparaten met een uitneembaar waterreservoir

  Inklappen
 5. 5

  Handige functies

  Straks verse koffie

  Als je een pot versgezette koffie wilt op een later moment, kies dan voor een apparaat met een timer.

  Extra aroma

  Als je een sterkere koffie wilt, is meer koffie in verhouding tot water het meest effectief. Maar op sommige apparaten kun je ook kiezen tussen een milde of een sterk aromatische koffie met een aroma-regelaar. Dit beïnvloed de smaak van de koffie enigszins.

  Handig vullen

  Het is makkelijker vullen als de koffiefilterhouder naar opzij zwenkt, dan wanneer de filterhouder naar boven klapt. Als je bijvoorbeeld een plankje boven het apparaat hebt hangen. Kies dan voor een zwenkfilter.

  Versgemalen koffie

  Bij een enkel koffiezetapparaat is het mogelijk om versgemalen koffiebonen te gebruiken, omdat het een ingebouwde koffiemolen heeft.

  Antikalk

  Elk koffiezetapparaat moet op den duur worden ontkalkt. Dit kan langer op zich laten wachten als het water in de machine al enigzins ontkalkt wordt door een meegeleverd waterfilter

  Geen gedruppel

  Als je de kan wegneemt, wil je niet dat er nog koffie uit de uitloop drupt. Dit wordt voorkomen door een druppelstop. Daar wordt nog flink mee geadverteerd, maar vrijwel alle apparaten hebben dit. Bij een heel enkel model kun je instellen dat hij langer aan blijft.

  Auto-off

  Om brandgevaar én energieverspilling te voorkomen, slaan koffiezetapparaten automatisch uit. Dit doen ze allemaal, het is zelfs wettelijk verplicht na 40 minuten. Bij een enkel model kun je instellen dat 'ie langer aan blijft. 

  Inklappen
 6. 6

  Wat zegt de prijs?

  Een koffiezetapparaat kost gemiddeld zo’n €70, uiteenlopend van €20 tot boven de €200. Een goed koffiezetapparaat hoeft niet duur te zijn. Die heb je al voor zo’n €40. De slechtste modellen zijn wel ook de goedkoopste. 

  • Een apparaat met thermoskan is duurder dan het vergelijkbare model met glazen kan.
  • Koffiezetapparaten met een ingebouwde koffiemolen zijn duurder.
  • Modellen (ruim) boven de €100 hebben voornamelijk een bijzonder design. Bijvoorbeeld een retro-look, zoals Moccamaster of Smeg. Of een ontwerp waarbij het waterreservoir boven het filter is geplaatst, zoals de De'Longhi Clessidra.   

  Goedkoopste kopje

  Filterkoffie zetten met gemalen koffiebonen is verreweg het goedkoopst. Een kopje koffie kost maar een paar cent, terwijl koffiecupjes of koffiepads een stuk duurder zijn.

  Vergelijk koffiezetapparaten op prijs en kwaliteit. En check bij welke winkel je de goedkoopste koffie koopt.

  Koopadvies_channel5_NW
  Inklappen
 7. 7

  Maak de juiste keuze

  Keuzehulp koffiezetapparaten

  Wil je weten welk koffiezetapparaat het beste bij je past? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen het juiste koffiezetapparaat. 

  Help mij kiezen

  Inklappen

Nieuw & interessant

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun koffiezetapparaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum