Kipfilet voor op brood
Kipfilet is een populair broodbeleg. Wij vergeleken 18 soorten naturel kipfilet uit de supermarkt. Soms krijg je echte borstfilet, soms kippenvleesrestjes, soms te veel water. De één smaakt duidelijk lekkerder dan de ander.
Wat opvalt in de test kipfilet
Bijna nooit puur borstfilet
Je zou verwachten dat kipfilet voor op brood gewoon 100% borstfilet is. Nee dus. De ambachtelijke slager gebruikt meestal wel echt borstfilet. Maar fabrikanten stoppen er van alles bij. Vellen, snijresten (van andere delen van de kip) of kippencollageen. Allemaal eetbaar, maar het is niet wat je verwacht als je ‘filet’ koopt.
Water bij de filet
Sommige kipfilets bevatten verrassend veel toegevoegd water, wel meer dan 20%. Fabrikanten voegen dit extra water toe om kosten te besparen. Want meer water (en dan ook bindmiddel) betekent minder kip. Dit gaat vaak ten koste van de smaak.
Gezond? Ja en nee
Kipfilet heeft een gezond imago. Het is mager vlees en bevat relatief veel eiwit. Maar kipfilet voor op brood is een vleeswaar en dus een bewerkt vleeswaar. Het staat daarom niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verhoogt het eten van veel bewerkt vlees (zoals vleeswaren) het risico op kanker, beroerte en diabetes type 2. Kipfilet is minder ongezond dan andere vleeswaren, maar eet het niet te vaak.

Hoe wij kipfilet testen
- Smaaktest
Voor deze test lieten we 66 liefhebbers van vleeswaren verschillende plakjes naturel kipfilet proeven. Ze wisten niet uit welke supermarkt de kipfilet kwam. Zo kregen we een eerlijke beoordeling van de smaak. - Ingrediënten, dierenwelzijn en verpakking
Daarnaast beoordeelden we de producten op hoeveelheid zout, hoeveelheid verzadigd vet en op dierenwelzijn. Ook controleerden we of de informatie op de verpakking duidelijk en niet misleidend was.
Lees meer over:
Beste uit de Test en Beste Koop



