De beste kipfilet voor op brood

Aniek Aarsman Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:26 augustus 2025
Alle kipfilets in de test:
Wij zijn er bijna..
Wat opvalt in de test kipfilet
- 1Bijna nooit puur borstfilet
Je zou verwachten dat kipfilet voor op brood gewoon 100% borstfilet is. Maar dat is niet het geval. De ambachtelijke slager gebruikt meestal wel echt filet. Bij kipfilet uit de supermarkt zit er vaak ook andere delen van de kip in, zoals snijresten en kippencollageen. Allemaal eetbaar, maar het is niet wat je verwacht als je ‘filet’ koopt.
- 2Water bij de filet
Sommige kipfilets bevatten verrassend veel toegevoegd water, soms wel meer dan 20%. Fabrikanten voegen dit extra water toe om kosten te besparen. Want meer water betekent minder kip. Maar dat gaat vaak ten koste van de smaak.
- 3Relatief zout en soms toch ook verzadigd vet
Kipfilet voor op brood lijkt gezond. Het is mager en bevat veel eiwit. Maar soms zit er toch aardig wat vet in. Dat komt doordat niet alleen borstfilet wordt gebruikt. Ook vettere delen van de kip gaan erin.
De plakjes kipfilet zijn soms behoorlijk zout. Dat komt omdat ze worden gepekeld. Zout is bijvoorbeeld nodig om de kipfilet langer houdbaar te maken. Maar veel fabrikanten doen er meer zout in dan nodig is. Daar kunnen ze best wat minder van gebruiken.
- 4Verschillen in dierenwelzijn
De verschillen in het dierenwelzijn zijn groot. Van biologisch tot kipfilet zonder keurmerk.
Hoe wij kipfilets voor op brood testen
We hebben 18 soorten kipfilet voor op brood getest. Alleen naturel kipfilet (geen gekruide of gerookte) en geselecteerd op verkrijgbaarheid in grote supermarkten.
- Smaak
In een smaaklaboratorium lieten we 18 plakjes kipfilet proeven door 66 liefhebbers van vleeswaren, zonder dat ze wisten uit welke supermarkt de kipfilet kwam. Zo kregen we een goede beoordeling van de smaak. - Gezonde samenstelling
De hoeveelheid zout en hoeveelheid verzadigd vet bepalen hoe gezond de kipfilet is. - Dierenwelzijn
Dierenwelzijn is ook een testonderdeel. We keken of het kippenvlees een keurmerk voor een beter dierenwelzijn heeft. - Etiket
We controleerden de juistheid en volledigheid van het etiket. Verpakkingen met vage claims of ontbrekende informatie, zoals over afvalscheiding of de voedingswaarde per portie, kregen een lagere score.
Conclusie
Kipfilet voor op brood is niet altijd zo puur of gezond als je denkt. Check het dierenwelzijnskeurmerk en kies bij voorkeur een variant met weinig toevoegingen en zo min mogelijk zout.
Of probeer eens de vegetarische versie. Die is vaak beter voor jou én het milieu.
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid, start 3 maanden gratis en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
