icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste kipfilet voor op brood

Test
|
Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord? Wij testten 18 soorten naturel kipfilets uit de supermarkt. Niet elke plak is even puur, smaakvol of gezond. Wat zijn de verschillen? 
Aniek Aarsman_S

Aniek Aarsman   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:26 augustus 2025

Openingsbeeld kipfilet 1200x800

Alle kipfilets in de test:

Laatste update: 26 augustus 2025

Wij zijn er bijna..

Wat opvalt in de test kipfilet

  1. 1
    Bijna nooit puur borstfilet

    Je zou verwachten dat kipfilet voor op brood gewoon 100% borstfilet is. Maar dat is niet het geval. De ambachtelijke slager gebruikt meestal wel echt filet. Bij kipfilet uit de supermarkt zit er vaak ook andere delen van de kip in, zoals snijresten en kippencollageen. Allemaal eetbaar, maar het is niet wat je verwacht als je ‘filet’ koopt.

  2. 2
    Water bij de filet

    Sommige kipfilets bevatten verrassend veel toegevoegd water, soms wel meer dan 20%. Fabrikanten voegen dit extra water toe om kosten te besparen. Want meer water betekent minder kip. Maar dat gaat vaak ten koste van de smaak. 

  3. 3
    Relatief zout en soms toch ook verzadigd vet

    Kipfilet voor op brood lijkt gezond. Het is mager en bevat veel eiwit. Maar soms zit er toch aardig wat vet in. Dat komt doordat niet alleen borstfilet wordt gebruikt. Ook vettere delen van de kip gaan erin.

    De plakjes kipfilet zijn soms behoorlijk zout. Dat komt omdat ze worden gepekeld. Zout is bijvoorbeeld nodig om de kipfilet langer houdbaar te maken. Maar veel fabrikanten doen er meer zout in dan nodig is. Daar kunnen ze best wat minder van gebruiken.

  4. 4
    Verschillen in dierenwelzijn

    De verschillen in het dierenwelzijn zijn groot. Van biologisch tot kipfilet zonder keurmerk.

Hoe wij kipfilets voor op brood testen

We hebben 18 soorten kipfilet voor op brood getest. Alleen naturel kipfilet (geen gekruide of gerookte) en geselecteerd op verkrijgbaarheid in grote supermarkten. 

  • Smaak
    In een smaaklaboratorium lieten we 18 plakjes kipfilet proeven door 66 liefhebbers van vleeswaren, zonder dat ze wisten uit welke supermarkt de kipfilet kwam. Zo kregen we een goede beoordeling van de smaak.
  • Gezonde samenstelling
    De hoeveelheid zout en hoeveelheid verzadigd vet bepalen hoe gezond de kipfilet is.
  • Dierenwelzijn
    Dierenwelzijn is ook een testonderdeel. We keken of het kippenvlees een keurmerk voor een beter dierenwelzijn heeft.
  • Etiket
    We controleerden de juistheid en volledigheid van het etiket. Verpakkingen met vage claims of ontbrekende informatie, zoals over afvalscheiding of de voedingswaarde per portie, kregen een lagere score.

Conclusie

Kipfilet voor op brood is niet altijd zo puur of gezond als je denkt. Check het dierenwelzijnskeurmerk en kies bij voorkeur een variant met weinig toevoegingen en zo min mogelijk zout. 

Of probeer eens de vegetarische versie. Die is vaak beter voor jou én het milieu.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid, start 3 maanden gratis en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Start nu 3 maanden gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in