
Aniek Aarsman Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:26 augustus 2025
Je zou verwachten dat kipfilet voor op brood gewoon 100% borstfilet is. Maar dat is niet het geval. De ambachtelijke slager gebruikt meestal wel echt filet. Bij kipfilet uit de supermarkt zit er vaak ook andere delen van de kip in, zoals snijresten en kippencollageen. Allemaal eetbaar, maar het is niet wat je verwacht als je ‘filet’ koopt.
Sommige kipfilets bevatten verrassend veel toegevoegd water, soms wel meer dan 20%. Fabrikanten voegen dit extra water toe om kosten te besparen. Want meer water betekent minder kip. Maar dat gaat vaak ten koste van de smaak.
Kipfilet voor op brood lijkt gezond. Het is mager en bevat veel eiwit. Maar soms zit er toch aardig wat vet in. Dat komt doordat niet alleen borstfilet wordt gebruikt. Ook vettere delen van de kip gaan erin.
De plakjes kipfilet zijn soms behoorlijk zout. Dat komt omdat ze worden gepekeld. Zout is bijvoorbeeld nodig om de kipfilet langer houdbaar te maken. Maar veel fabrikanten doen er meer zout in dan nodig is. Daar kunnen ze best wat minder van gebruiken.
De verschillen in het dierenwelzijn zijn groot. Van biologisch tot kipfilet zonder keurmerk.
We hebben 18 soorten kipfilet voor op brood getest. Alleen naturel kipfilet (geen gekruide of gerookte) en geselecteerd op verkrijgbaarheid in grote supermarkten.
Kipfilet voor op brood is niet altijd zo puur of gezond als je denkt. Check het dierenwelzijnskeurmerk en kies bij voorkeur een variant met weinig toevoegingen en zo min mogelijk zout.
Of probeer eens de vegetarische versie. Die is vaak beter voor jou én het milieu.
Word lid, start 3 maanden gratis en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.