! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Airfryers

Laatste update van de test: 15 juni 2021

In een airfryer frituur je niet in olie, maar je bakt in hetelucht. Wij hebben diverse airfryers getest. Zo bak jij altijd de lekkerste frietjes.

Keuzehulp airfryers

Kies in een paar stappen de airfryer die het beste bij je past.
Els Punt, Expert Woning & Huishouden

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Frituur patat bakken
  3 aug.

  Friteuse kiezen en kopen

  Er zijn friteuses met een kunststof behuizing en met een metalen behuizing. Maakt dat nog wat uit? En zo'n koude zone, wat stelt dat precies voor?
 • airfryer-test-jan-2019
  Test | 5 nov.

  Goedkope airfryers

  Airfryers zijn fors duurder dan gewone friteuses. Dik boven de €200 is geen uitzondering. Koop je onder de €100 ook een goede airfryer?
 • Testfoto temperatuursensor
  3 aug.

  Hoe wij airfryers en friteuses testen

  Lees hoe wij verschillende airfryers en friteuses met elkaar vergelijken en tot onze testresultaten komen.

Airfryer kopen: waar let je op?

Tussen aifryers zitten grote verschillen. Bijvoorbeeld in de afmetingen, bediening en hoe heet de behuizing wordt. Op deze punten moet je letten als je een airfryer gaat kopen.

Els Punt Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Airfryer of friteuse?

  Koopadvies Airfryer graphic

  Airfryer

  In een airfryer frituur je niet in olie, maar je bakt in hetelucht. Omdat je geen vet hoeft toe te voegen, is dit een heel magere bereidingsmethode. En je kunt er veel meer mee klaarmaken dan frites en snacks. Bovendien ontstaan minder luchtjes dan bij frituren in olie en is het apparaat makkelijker schoon te houden.

  De meeste airfryers zijn wel veel duurder dan een gewone friteuse. De bereidingstijd is langer en frites worden niet zo knapperig en gelijkmatig gebakken als in de friteuse. Zo maak je betere frites met je airfryer

   

  Koopadvies Friteuse graphic

  Friteuse

  In een elektrische friteuse verhit een verwarmingselement vloeibaar vet tot de ingestelde temperatuur. Frites en snacks bak je door ze onder te dompelen in de hete olie. Veel mensen vinden deze bakmethode lekkerder dan ‘frituren’ in hetelucht, maar het is natuurlijk wel een stuk vetter. Zo kun je gezonder frituren.

  Met een friteuse heb je veel meer last van bakluchtjes en een frituurpan is moeilijk schoon te maken. Met deze schoonmaaktips wordt het makkelijker. De apparaten zijn wel een stuk goedkoper dan de gemiddelde airfryer.

   

   

  Inklappen
 2. 2

  Airfryer kopen

  Grote verschillen

  In onze test zijn er niet alleen grote verschillen in de kwaliteit van frites uit de airfryers, maar ook in hoeveel frites ze in 1 keer kunnen bakken (minder dan 500 gram tot ruim 1,5 kilo) en in prijs (van €55 tot bijna €300).

  Deze goedkope airfryers zijn de moeite waard

  Afmetingen

  Zeker als je beperkte opbergruimte hebt, let dan op de afmetingen. De grootste apparaten wegen ruim 6 kilo en zijn zo groot als 40 melkpakken. De lengte van het snoer varieert van 75cm tot ruim 120cm. Deze airfryers hebben een snoer van minstens 100cm. Bij veel apparaten kun je het handvat van de lade niet opklappen.   

  Bediening

  Er zijn airfryers met een digitaal display met tiptoetsbediening. En eenvoudige modellen met 2 draaiknoppen of -wielen voor de temperatuur en de tijd. Apparaten met draaiknoppen zijn eenvoudig, maar niet zo nauwkeurig in te stellen. Bij apparaten met een digitale display is de bediening soms onlogisch en omslachtig. 

  Bekijk en vergelijk alle airfryers met een digitaal display

  Inklappen
 3. 3

  Friteuse kopen

  Heet

  Friteuses hebben een metalen of kunststoffen behuizing. Een metalen behuizing kan zeer heet worden tijdens het frituren. In de friteusetest krijgen friteuses die te heet worden van buiten strafpunten. Sommige friteuses claimen een geïsoleerde buitenkant te hebben, ook wel ‘koude wand’ genoemd. Maar in de praktijk zijn ze niet per se koeler dan normale friteuses.

  Koude zone

  Bij friteuses met een ‘koude zone’ hangt het verwarmingselement wat hoger in de olie, zodat de olie onder het verwarmingselement veel minder heet wordt dan die erboven. Kruimels en restjes die naar de bodem zakken verbranden daardoor minder snel, zodat de olie langer goed blijft.

  Schoonmaken

  Een frituurpan waarbij de binnenpan uitneembaar is en in de vaatwasser mag, is makkelijker schoon te maken. Je zou verwachten dat friteuses met een kraantje waar het vet uitloopt ook handig zijn, maar dat valt in de praktijk tegen. Een binnenpan met anti-aanbaklaag is makkelijker schoon te maken, maar zo’n laag beschadigt snel en kan minder goed tegen hoge temperaturen.

  Deksel

  Frituren in olie zorgt voor een onaangename frituurlucht. Het ergst ruik je de friteuses waarbij je niet kunt frituren met de deksel op de frituurpan. Met een friteuse met een geurfilter in de deksel heb je er minder last van, maar verwacht geen wonderen.

  Bediening

  Kies een friteuse die het aangeeft als de ingestelde temperatuur is bereikt. Een aan-/uitschakelaar is handig, zodat de friteuse zichzelf niet inschakelt als je de stekker in het stopcontact steekt.

  kooptips airfryers friteuses

  Video: kooptips airfryers en friteuses

  Inklappen
 4. 4

  Maak de juiste keuze

  Wil je weten welke airfryer het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste airfryer.

  Help mij kiezen 

   

  Friteuses en airfryers@0,1x
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Kun je oliebollen maken in een heteluchtfriteuse? Welke friteuses of airfryers zijn het meest gebruiksvriendelijk en maak je makkelijk schoon? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum