icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij airfryers en friteuses testen

In onze test focussen we op gezond, veilig en lekker bakken. We letten daarom niet alleen op het bakresultaat. Ook kijken we naar de baktemperatuur en baktijd. En we testen hoe groot het risico is op brandwonden als je de buitenkant, de knoppen of de handvatten vastpakt.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 7 februari 2022

Wij testen meer dan 30 airfryers. Bekijk de wat de Beste airfryer is of vergelijk alle airfryers.

Airfryers testen

We bakken diepgevroren voorgebakken diepvriesfrieten in 2 hoeveelheden: 

 • Voor de maximale hoeveelheid vullen we de bak of mand tot 2/3 onder de rand.
 • De hoeveelheid frieten dat is aanbevolen is 2/3 van de maximale hoeveelheid. De aanbevolen hoeveelheid frites levert meestal het beste bakresultaat op. Als de maximale hoeveelheid frieten 400 gram of minder is, testen we alleen met de maximale hoeveelheid.

Bij de airfryertest nemen we de volgende stappen: 

 • We stellen de apparaten in op de temperatuur en baktijd die de handleiding adviseert voor diepvriespatat. Als het advies is om tussendoor de frietjes te schudden, onderbreken we het bakproces 1 keer om dit te doen.
 • We meten de temperatuur in het apparaat, het energieverbruik en de baktijd. We meten ook de temperatuur van de bedieningselementen tijdens het bakproces.
 • Na de geadviseerde tijd halen we de frieten eruit. Zijn ze nog niet goed gebakken? Dan voegen we maximaal nog 2 minuten baktijd toe. We beoordelen de frieten op hun uiterlijk en textuur.
 • We bakken ook kipdrumsticks en Vietnamese loempia's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ook bij deze tests houden we de temperatuur in het apparaat, de baktijd en het energieverbruik in de gaten. Na afloop meten we de kerntemperatuur van de drumsticks en beoordelen we ze op uiterlijk, smaak en textuur. De Vietnamese loempia's beoordelen we op het bakresultaat.
 • We bakken een quiche lorraine en chocoladecake. Voor de temperatuurinstelling en baktijd volgen we de instellingen van de gebruiksaanwijzing. Als die ontbreekt, bakken we de quiche 25 minuten op 200°C. Voor de chocoladecake bekijken we ook de gebruiksaanwijzing. Als die er niet is, bakken we de cake 20 minuten op 180°C. Ook bij deze tests houden we de temperatuur in het apparaat, de baktijd en het energieverbruik in de gaten.
 • We beoordelen het gebruiksgemak. Onder andere op de handleiding, bediening, het schoonmaken en opbergen.
 • We beoordelen de constructie. Dit doen we op onder andere stevigheid, hoe goed de onderdelen in elkaar passen en of de van de materialen lang mee gaan.

Te heet bij de bedieningselementen

We verwijten het airfryers enorm als het apparaat gevaarlijk heet wordt op plekken die je makkelijk aanraakt. Zoals bedieningselementen en handvatten. Deze temperatuur nemen we mee in onze meting. 

Het oordeel voor een te hoge oppervlaktetemperatuur haalt het testoordeel flink naar beneden.

Bekijk de testresultaten.

Friteuses testen

Uit marktonderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten nog weinig investeren in een dure friteuse. Ze kiezen bijna alleen voor merkloze friteuses van een paar tientjes. Daarom hebben we besloten om geen nieuwe friteuses meer te testen.

Er zijn nog wel 19 geteste friteuses te koop. 

Bij de frituurtest beoordelen we:

 • De temperaturen tijdens het hele bereidingsproces naast de mand, onder de mand en in het midden van de pan.
 • Of de olietemperatuur hetzelfde is als de ingestelde temperatuur.
 • Of de olietemperatuur rond de 175°C ligt. Zoals de gezondsheidsinstanties adviseren.
 • De opwarmtijd en bereidingstijd.
 • Het energiegebruik tijdens het opwarmen en frituren.
 • De hoeveelheid (verbrande) kruimels onderin de friteuse.
 • Hoe heet de bedieningselementen, handvatten en hun directe omgeving worden tijdens het frituren.
 • Het uiterlijk en de knapperigheid van de frietjes.

Vergelijk alle airfryers

Lees ook

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes