icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij airfryers testen

In onze test focussen we op gezond, veilig en lekker bakken. We letten daarom niet alleen op het bakresultaat. We kijken ook naar de baktemperatuur en baktijd. En we testen hoe groot het risico is op brandwonden als je de buitenkant, de knoppen of de handvatten vastpakt.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert airfryersBijgewerkt op:2 augustus 2023

Wij testen meer dan 60 airfryers. Bekijk de wat de Beste airfryer is of vergelijk alle airfryers.

Airfryers testen

IC20742_AIR_FRYERS_HWT_2022-2741We bakken diepgevroren voorgebakken diepvriesfrieten in 2 hoeveelheden:

  • Voor de maximale hoeveelheid friet vullen we de bak of mand tot 2/3 onder de rand.
  • De aanbevolen hoeveelheid friet is 2/3 van de maximale hoeveelheid. Zo wordt de friet het lekkerst. Het bakresultaat is vrijwel altijd net zo goed of beter dan bij de maximale hoeveelheid friet. Als de maximale hoeveelheid frieten 400 gram of minder is, testen we alleen met de maximale hoeveelheid.

Bij de airfryertest nemen we de volgende stappen: 

  • We stellen de apparaten in op de temperatuur en baktijd die de handleiding adviseert voor diepvriespatat. Als het advies is om tussendoor de frietjes te schudden, onderbreken we het bakproces 1 keer om dit te doen.
  • IC20742_AIR_FRYERS_HWT_2022-2780We meten de temperatuur in het apparaat, het energieverbruik en de baktijd. We meten ook de temperatuur van de bedieningselementen tijdens het bakproces.
  • Na de geadviseerde tijd halen we de frieten eruit. Zijn ze nog niet goed gebakken? Dan voegen we maximaal nog 2 minuten baktijd toe. We beoordelen de frieten op hun uiterlijk en textuur.
  • IC20742_AIR_FRYERS_HWT_2022-2827We bakken ook kipdrumsticks en Vietnamese loempia's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ook bij deze tests houden we de temperatuur in het apparaat, de baktijd en het energieverbruik in de gaten. Na afloop meten we de kerntemperatuur van de drumsticks en beoordelen we ze op uiterlijk, smaak en textuur. De Vietnamese loempia's beoordelen we op het bakresultaat.
  • IC20742_AIR_FRYERS_HWT_2022-2816We bakken een quiche lorraine en chocoladecake. Voor de temperatuurinstelling en baktijd volgen we de instellingen uit de gebruiksaanwijzing. Als instructies ontbreken, bakken we de quiche 25 minuten op 200°C. Voor de chocoladecake bekijken we ook de gebruiksaanwijzing. Als die er niet is, bakken we de cake 20 minuten op 180°C. Ook bij deze tests houden we de temperatuur in het apparaat, de baktijd en het energieverbruik in de gaten.
  • IC20742_AIR_FRYERS_HWT_2022-2799We beoordelen het gebruiksgemak. Onder andere op de handleiding, bediening, het schoonmaken en opbergen.
  • We beoordelen de constructie. We bekijken onder andere of de airfryer degelijk is uitgevoerd en hoe goed de onderdelen in elkaar passen.

 

Te heet bij de bedieningselementen

We verwijten het airfryers enorm als het apparaat gevaarlijk heet wordt op plekken die je makkelijk aanraakt. Zoals knoppen en handvatten. De temperatuur hiervan nemen we mee in onze meting. Het oordeel voor een te hoge oppervlaktetemperatuur haalt het testoordeel flink naar beneden.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300