icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Airfryer kopen: waar let je op?

Tussen airfryers zitten grote verschillen. Bijvoorbeeld hoeveel erin kan, prijs en energiegebruik. Op deze punten moet je letten als je een airfryer gaat kopen.

1

De beste airfyer

Video: 5 tips

Ben je van plan een airfryer te kopen? Dan zijn er dingen waar je op moet letten. Bekijk de video. 

2

Hoeveel frites kan erin?

Niet helemaal vol

De beste frites bak je als je de airfryer niet helemaal vol stopt. Stop bij twee derde van de maximale hoeveelheid. Bedenk daarom eerst hoeveel frites erin moet kunnen. Voor de beste frites koop je een airfryer waarin de hoeveelheid frites die je wilt bakken ruim past, zo'n 1,5 keer.

Maximale hoeveelheid

De maximale hoeveelheid frites die in een airfryer past, loopt uiteen van 350 gram tot 2,4 kilo. In de grootste kan dus bijna 7 keer zoveel als in de kleinste. Voor 1 persoon rekenen we in de test met een portie van 250 gram ongebakken diepvriesfrites. Tijdens het bakken verdampt er veel vocht. Daardoor zijn de frites na het bakken een derde lichter. Op het plaatje zie je van links naar rechts 1, 3 en 5 porties frites, ongebakken en gebakken.

L, XL en XXL

In de Philips Airfryer L serie past maximaal 770 gram frites, in de Philips Airfryer XL past maximaal 1270 gram en in de Philips Airfryer XXL past maximaal 1400 gram. Maar bij andere merken staat ‘XXL’ voor een andere hoeveelheid, variërend van 600 tot 1733 gram.

Aantal porties

Vind een airfryer die past bij het aantal porties die je wilt bakken:

Airfryer porties_2

3

Andere snacks bakken

Je kunt van alles uit je airfryer toveren. Bijvoorbeeld frites, loempia’s en andere snacks, maar ook quiches en cakes. Een broodje of stuk pizza warm je er eenvoudig in op. Ook voor het grillen van groenten, vis, vlees en zelfs complete eenpansmaaltijden is hij heel geschikt. Uit onze test blijkt precies welke airfryers lekkere snacks bakken.

Niet voor oliebollen

Airfryers zijn niet geschikt voor het maken van (beslag)snacks die normaal drijven in het frituurvet, zoals oliebollen, churros of bara’s. Maar een al gebakken variant kun je er prima in opwarmen.

Taart uit de airfryer

Met extra accessoires haal je nog veel meer uit je airfryer. Met een bakblik kun je bijvoorbeeld ook taart of een ovenschotel maken. Met een grillrek grill je vlees of vis. Sommige merken hebben een basismodel met een aantal varianten daarop, met elk andere accessoires. Zoek je een bepaalde accessoire, dan loont het de moeite hierop te letten. Want los zijn de accessoires soms behoorlijk prijzig.

Bekijk en vergelijk:
Airfryers die de lekkerste snacks bakken (alleen voor leden)

airfryer gerechten

4

Dure en goedkope airfryers

De prijzen van airfryers lopen flink uiteen. Voor een goedkope airfryer betaal je rond de €60. Maar voor de beste airfryers betaal je minstens €200. Het duurste model kost zelfs €380.

Als je een goedkope airfryer zoekt, heb je nog steeds ruime keuze: 40% van de geteste airfryers kost maximaal €100. Je moet dan wel genoegen nemen met minder lekkere frites. Maar er zijn enkele goedkope airfryers die ook goede frites bakken.

Bekijk en vergelijk:
Goedkope airfryers die goede frites bakken (alleen voor leden)

Airfryers prijzen

5

Energiegebruik

Oven of airfryer

Een airfryer is eigenlijk een mini-oven. Maar door de kleinere inhoud is hij snel warm en is voorverwarmen meestal niet nodig. Kleine porties bakt een airfryer bovendien sneller klaar. Dat zijn de voordelen. Maar hoewel de meeste airfryers zuiniger zijn dan de gemiddelde oven, zijn het alsnog energieslurpers. Er zijn daardoor maar weinig airfryers met een goed oordeel voor energiegebruik. 

Kies de juiste maat

Hoe groter de airfryer, hoe meer stroom hij verbruikt. Daarom is het slim om een airfryer te kopen die past bij het aantal porties dat je meestal maakt. Als je bewust met energie wilt omgaan, bak je alles wat in de airfryer past daarin. Voor grotere porties gebruik je de oven. 

Duurzame keuze?

Wat betreft duurzaamheid is het aanschaffen van een extra apparaat niet per se een goede keuze. De mogelijke energiebesparing doordat je zuiniger bakt, weegt pas bij veelvuldig gebruik op tegen de milieu-impact van het produceren van een airfryer.

Bekijk en vergelijk:
Energiezuinige airfryers (alleen voor leden)

_DSC2544_Airfryer

6

Andere opties

Gewicht

Als de airfryer geen vaste plek op je aanrecht krijgt, is het goed om het gewicht te checken. De apparaten waar meer frites in past, zijn over het algemeen zwaarder. En met een model van meer dan 8 kilo is het flink tillen. Lichtgewicht airfryers wegen rond de 5 kilo. 

Snoerlengte

De snoeren zijn standaard niet al te lang, de snoerlengte varieert van 75 cm tot ruim 120 cm. Je moet 'm dus op het aanrecht in de buurt van een stopcontact zetten. Dit zijn airfryers met een lang snoer.

Bediening

De bediening gaat met tiptoetsen of een draaiknop. Sommige modellen zijn in beide varianten te koop. Bij airfryers met een scherm zie je makkelijk de ingestelde temperatuur en de overgebleven baktijd.

Een enkel model kun je ook bedienen met een app. Via de Philips NutriU-app kun je bijvoorbeeld een recept uit de app naar de airfryer sturen. Je hoeft alleen de ingrediënten in de airfryer te doen. De app regelt de instellingen en laat je via je smartphone weten wanneer het eten klaar is.

Airfryers met 2 lades

Er zijn ook airfryers met 2 lades. Zo kun je 2 gerechten tegelijkertijd bereiden of een dubbele portie van 1 gerecht. De bereidingswijze kun je per bak instellen. Met een sync-functie kan het apparaat ervoor zorgen dat het eten in de 2 bakken tegelijk klaar is.

_DSC2483_Airfryer

7

Hulp nodig bij het kiezen?

Wil je weten welke airfryer het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste airfryer.

Help mij kiezen 

 

Test airfryers

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun airfryer? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum