icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezonder bakken en frituren

Snacks uit de airfryer en oven zijn een stuk minder ongezond dan snacks uit de friteuse. Maar bak snacks ook in de airfryer niet te bruin. Lees de tips voor gezonder frituren.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert airfryersBijgewerkt op:6 september 2023

_DSC2552_Airfryer

Beter met airfryer dan friteuse

Snacks uit de airfryer en oven zijn minder ongezond dan snacks uit een friteuse. Ze zijn namelijk veel minder vet. Dat komt omdat de airfryer snacks bakt in hete lucht in plaats van in hete olie. Het is in feite een soort mini oven.

In de airfryer kun je het beste speciale ovensnacks klaarmaken. Die bevatten een dun vetlaagje dat zorgt voor een krokante korst. Zo krijg je uiteindelijk veel minder vet binnen dan wanneer je frituurt in olie.

De meeste ovenproducten bevatten na bereiding in de airfryer ook minder zout en suiker dan snacks uit de friteuse. Dat bleek in onze test van februari 2019. Behalve bij kroketten. Daar was het vet-, zout- en suikergehalte vaak nauwelijks minder dan van kroketten uit de frituur.

Bak snacks niet te bruin

Te lang gebakken snacks kunnen te veel van de ongezonde stof acrylamide bevatten. Acrylamide kan kankerverwekkend zijn. Het ontstaat bij verhitting van zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren. Dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen. En alle snacks 'in een jasje' zoals loempia's en vlammetjes. 

Zo bak je snacks het best:

  • Bak de snacks goudgeel in plaats van bruin. Zet de airfryer en oven op maximaal 180°C. De temperatuur van de frituurpan kan op maximaal 175°C.
  • Koop liever diepvriesfriet dan verse friet. Voor diepvriesfriet kiezen fabrikanten namelijk bij voorkeur aardappelen uit die na bakken zo min mogelijk acrylamide bevatten. De fabrikant houdt bij de selectie van aardappels rekening met aardappelras, oogstseizoen en leeftijd van de aardappel. Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid acrylamide in friet.

9 vragen over acrylamide

In te bruin gebakken snacks zit acrylamide. Wat is het en hoe ongezond is het?

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.