icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Airfryer schoonmaken

Hoe maak je een airfryer schoon? Als je een airfryer na gebruik goed reinigt, vermindert dat de baklucht bij de volgende keer bakken. Want zo voorkom je dat restjes verbranden bij de volgende keer opwarmen.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert airfryersBijgewerkt op:6 september 2023

_DSC2518_Airfryer

Schoonmaken grootste airfryer-ergernis

De grootste ergenis is een airfryer schoonmaken. Vuil kan bij het bakken flink aankoeken. En hoe groter de bak en de mand, hoe lastiger deze in de vaatwasser passen. Daarom testen we of je airfryers gemakkelijk kunt schoonmaken.

Bekijk en vergelijk: 
Airfryers die je gemakkelijk kunt schoonmaken (alleen voor leden)

Airfryer schoonmaken na elk gebruik

Het beste is om na elk gebruik je airfryer schoon te maken. Dat voorkomt dat vuil aankoekt. En het vermindert de baklucht bij de volgende keer bakken.

Zo maak je je airfryer op de juiste manier schoon:

 1. Was na gebruik het mandje en alle andere losse onderdelen af met een zachte spons en wat handafwasmiddel.
 2. Laat het mandje en de bak bij veel viezigheid eerst 10 tot 30 minuten weken in hete sop. Dit is een effectieve manier om hardnekkig vuil los te weken voordat je gaat poetsen.
 3. Droog de airfryer af met een zachte doek. Zet hem pas weer in elkaar als hij helemaal droog is.  
 4. Gebruik de vaatwasser voor onderdelen die daar in kunnen. Check in de handleiding welke losse onderdelen in de vaatwasser kunnen. Let op: onderdelen kunnen sneller slijten in de vaatwasser. Het vaatwasmiddel kan de anti-aanbaklaag beschadigen.
 5. Reinig de buitenkant met een doekje en eventueel wat mild afwasmiddel.
 6. Gebruik een zachte spons voor onderdelen met een anti-aanbaklaag. Gebruik geen schuurspons. Maak ook metaal of kunststof dat erg glanst niet schoon met een schuurspons.

Verwarmingselement airfryer schoonmaken

Een airfryer van binnen schoonmaken is het lastigste klusje, omdat je niet overal goed bij kunt. Het verwarmingselement reinig je met een zachte doek en eventueel een mild afwasmiddel. Sop daarna nog een keer goed af met alleen warm water. Zo zorg je dat er geen resten van schoonmaakmiddelen op het verwarmingselement achterblijven. Bekijk voor het schoonmaken van het verwarmingselement ook de instructies in de handleiding van het apparaat.

Verwarmingselement Philips airfryer schoonmaken

Philips geeft specifieke instructies. Het verwarmingselement van een Philips airfryer schoonmaken gaat als volgt:

 1. Zorg dat de airfryer goed is afgekoeld en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Haal het mandje en de pan uit de airfryer.
 3. Zet de airfryer ondersteboven, zodat je goed bij het warmte-element kunt.
 4. Maak het verwarmingselement schoon met een zacht sponsje of een zachte borstel met een mild schoonmaakmiddel.
 5. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekken achter het verwarmingselement een kleine flexibele (tanden)borstel of een satéprikker met een doekje eromheen. Gebruik geen harde borstels of staalborstels. Die kunnen de beschermlaag van het verwarmingselement beschadigen.
 6. Zet de airfryer na het schoonmaken weer rechtop. Zet 'm een paar minuten aan zonder voedsel erin. Veeg losse resten na afkoelen uit de pan en laat de onderdelen goed drogen. Hierna kun je de airfryer weer gebruiken om voedsel te bereiden.

Airfryer schoonmaken met citroen

Je kunt je airfryer reinigen met citroensap of een in stukken gesneden citroen. Deze methode is onder andere bedoeld voor het verwijderen van moeilijk toegankelijke vetresten, zoals achter het verwarmingselement.

 1. Bedek de bodem van de airfryer met aluminiumfolie. Doe daar een klein beetje water bij (niet meer dan enkele millimeters) en voeg wat citroensap toe of een in grote stukken gesneden citroen.
 2. Zet de airfryer zo'n 10 minuten op 180°C. Het citroensap lost het vet op. Het vet druipt op het aluminiumfolie.
 3. Laat de airfryer afkoelen.
 4. Verwijder folie en citroensap en veeg alle onderdelen goed schoon met een zachte doek met lauwwarm water.
 5. Droog de airfryer af met een zachte doek. Laat de airfryer verder aan de lucht drogen voor je deze weer in elkaar zet.

Aangekoekte airfryer schoonmaken met vaatwastablet

Wil je sterk aangekoekt vet uit de airfryer verwijderen? Dan kun je de airfryer reinigen met een vaatwastablet. Doe dit alleen als deze onderdelen ook in de vaatwasser kunnen. En let op: vaatwastabletten maken erg agressief schoon en kunnen de anti-aanbaklaag aantasten. Wees er dus voorzichtig mee en zet deze methode alleen in als laatste redmiddel.

 1. Zet de bak met het mandje erin in de gootsteen.
 2. Doe een vaatwastablet in het mandje.
 3. Overgiet het tablet met heet water.
 4. Laat het geheel 30 tot 60 minuten weken met de afzuigkap aan. Giet daarna het water weg.
 5. Trek schoonmaakhandschoenen aan. Poets het mandje en de bak met een zachte spons en wat handafwasmiddel.
 6. Spoel alle onderdelen goed af met water zodat er geen resten van het vaatwasmiddel achterblijven.
 7. Droog de airfryer af met een zachte doek. Laat de airfryer verder aan de lucht drogen voor je deze weer in elkaar zet.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.