icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor de airfryer

Een airfryer is een kleine heteluchtoven en handig om mee te nemen. Hoe maak je lekkere friet en snacks in (bijna) elke airfryer? En hoe haal je meer uit je airfryer met de juiste accessoires? Wij geven tips. 
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 maart 2022

airfryer

Zo maak je lekkere friet in (bijna) elke airfryer

Weinig airfryers in onze test krijgen een goed oordeel voor de frietjes die eruit komen. Bekijk de airfryers die wel goed uit de test komen.  

Knapperige friet

Heb je een airfryer en wil je weten hoe je lekker knapperige friet krijgt? Zo doe je dat: 

  • Bak een kleinere hoeveelheid tegelijk. In onze test levert het bakken van 2/3 van de maximale hoeveelheid meestal een beter resultaat dan de maximale hoeveelheid.
  • Schud de frietjes regelmatig om. Niet alleen bakken ze daardoor gelijkmatiger, het vocht heeft ook de kans om te ontsnappen. Zo worden ze minder slap.
  • Verleng de baktijd.
  • Gebruik ovenfrietjes. Dit is De Gouden Tip. Ovenfrietjes zijn gemaakt om te bakken in de hetelucht. Het bakken in de airfryer ging in onze test zelfs zo goed, dat er bijna geen verschil was tussen de airfryers. Dit testonderdeel hebben we daarom geschrapt. Bekijk in de video hoe wij airfryers testen. Maar let op: sommige airfryers maken zelfs van ovenfriet een slappe hap.

Lekker snacken uit de airfryer

Ovenfrietjes worden lekkerder in de airfryer dan gewone diepvriespatat. Ook speciale ovenvarianten van diepvriessnacks zijn meestal een betere keus. Steeds meer snackfabrikanten maken een ovenvariant van hun snacks.

Zelfs Aldi en Lidl bieden ovensnacks van hun huismerk aan. Je bent al lang niet meer aangewezen op (dure) A-merken.

Oven- of frituurvariant?

Vooral bij 'snacks in een jasje' zoals kroketten en loempia's is de ovenvariant vaak beter voor de airfryer dan de gewone versie. Voor 'kale' snacks zoals frikandellen en gehaktballen kun je prima de gewone frituurversie gebruiken. 

Haal meer uit je airfryer met de juiste accessoires

In een airfryer maak je meer dan alleen frites. Denk aan:

  • Hartige en zoete taarten.
  • Gegrilde vis, groenten, vlees en kip.
  • Ovenschotels, zoals lasagne.
  • Kruiden en vruchten drogen.

Hier heb je de juiste accessoires voor nodig. Zoals een bakblik, grillpan of spatdeksel.

Kosten accessoires

Ben je van plan om je airfryer voor meer te gebruiken dan patat bakken, dan is het de moeite waard uit te rekenen hoeveel de losse accessoires kosten. Bij sommige fabrikanten kosten een grillpan en bakblik nog geen tientje per stuk, zoals bij Princess.

Koop je hetzelfde voor een Philips Airfryer, dan betaal je al snel €30 tot ruim €50. En accessoires van het ene model Airfryer passen lang niet altijd in een ander model. Koop je een nieuwe airfryer, dan moet je dus ook de accessoires vernieuwen.

Airfryer inclusief accessoires

Philips verkoopt airfryers inclusief bepaalde accessoires. Zoals de HD9653/90 inclusief bakblik en de HD9654/90 inclusief grillplaat. De meerprijs van zo'n model is lager dan de prijs van een losse accessoire. Philips verkoopt helaas geen model inclusief alle veelgebruikte accessoires.

Op internet staan veel tips om minder voor de airfryer-accessoires uit te geven. Bijvoorbeeld met goedkopere alternatieven voor de merkproducten. Google hiervoor op de merknaam van je airfryer en 'tips' of 'accessoires'. 

Ook mogen glazen, metalen, keramische en siliconen bakvormen in de airfryer. Zelfs papieren cakevormpjes zijn geschikt. Zolang het maar ovenvast is en in de airfryers past.

Goedkope airfryers

Een airfryer kost gemiddeld €150. Veel modellen van Philips zelfs meer dan €200. Of airfryers onder de €100 ook het kopen waard zijn, ontdek je bij goedkope airfryers.  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Gebruikstips