Tips voor veilig bakken en frituren
Sanne Jansweijer Expert airfryersBijgewerkt op:4 juli 2024
Veilig omgaan met de airfryer
Bakken in een airfryer is veiliger en minder ongezond dan frituren in een friteuse. Maar ook aan hete lucht kun je je flink branden. Let op het volgende als je veilig wilt bakken in een airfryer:
- Houd rond de airfryer voldoende ruimte vrij. Volg hierbij de handleiding. Houd als vuistregel ten minste 10 cm rondom de airfryer vrij.
- Houd de ruimte rond het ventilatierooster vrij. De lucht die bij het bakken uit het rooster komt is gloeiend heet. Iets wat er te dicht op staat kan smelten of verbranden.
- Doe geen losse lichtgewicht dingen in de airfryer zoals bakpapier, wraps of taco's. Deze kunnen door de rondgaande lucht tegen het verwarmingselement vliegen. Dat kan rook en brand veroorzaken. Als je bakpapier gebruikt, zorg dan dat het goed vastligt met voldoende gewicht erop.
Veilig frituren in de friteuse
Gooi je toch liever je snacks in het vet? Let dan hierop:
- Voorkom omstoten: plaats de friteuse achter op het aanrecht.
- Bij brand: blus een frituurbrand alleen met een vetbrandblusser. Blus nooit met water. Het vet spat dan alle kanten op, met ernstige brandwonden tot gevolg. En gebruik nooit een blusdeken. Want blusdekens kunnen bij een frituurbrand in brand vliegen.
- De juiste frituur temperatuur is tussen de 150°C en 175°C. Laat de olie eerst op temperatuur komen voor je er iets ingooit. Bij een lagere temperatuur neemt het eten te veel vet op en wordt het vaak niet gaar.
- Laat gefrituurde snacks uitlekken in het mandje. Leg ze daarna in een schaal of vergiet met keukenpapier. Hoe sneller op tafel, des te krokanter ze blijven.