icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Tips voor veilig bakken en frituren

Bakken in een airfryer is veiliger dan frituren in een friteuse, omdat je in een airfryer geen vet of olie gebruikt. Hete olie kan brandwonden en keukenbrandjes veroorzaken.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 november 2022

_DSC2492_Airfryer

Veilig omgaan met de airfryer

Bakken in een airfryer is veiliger en minder ongezond dan frituren in een friteuse. Maar ook aan hete lucht kun je je flink branden. Let op het volgende als je veilig wilt bakken in een airfryer: 

  • Houd rond de airfryer voldoende ruimte vrij. Volg hierbij de handleiding. Houd als vuistregel ten minste 10 cm rondom de airfryer vrij.
  • Houd de ruimte rond het ventilatierooster vrij. De lucht die bij het bakken uit het rooster komt is gloeiend heet en kan iets wat er te dicht op staat, laten smelten of verbranden.

Let hierop bij friteuses

Gooi je toch liever je snacks in het vet? Let dan hierop:  

  • Voorkom omstoten: plaats de friteuse achter op het aanrecht.
  • Bij brand: lus een frituurbrand alleen met een vetbrandblusser. Blus nooit met water. Het vet spat dan alle kanten op, met ernstige brandwonden tot gevolg. En gebruik nooit een blusdeken. Want blusdekens kunnen bij een frituurbrand in brand vliegen. 
  • Gebruik olie of vloeibaar frituurvet. Dat bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet.
  • Vervang frituurvet na 4 of 5 keer frituren. Vervang het vet ook als het stinkt, stroperig is, walmt of schuimt. Het vet gaat langer mee als je het na elk gebruik zeeft, bijvoorbeeld met een trechter of zeef waarin je een koffiefilter of keukenpapier hebt gelegd. Ververs alle vet in 1 keer en vul gebruikt frituurvet niet aan met nieuw frituurvet.
  • Frituur tussen de 150°C en 175°C. Laat de olie eerst op temperatuur komen voor je er iets ingooit. Bij een lagere temperatuur neemt het eten te veel vet op en wordt het vaak niet gaar. 
  • Bak niet te heet. Dan verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant niet gaar of nog bevroren is.
  • Bak niet te veel frites tegelijk. Frituur maximaal een portie van 200 gram per 2 liter frituurvet. Bij een grotere portie daalt de temperatuur te sterk en krijg je slappe en vette friet.
  • Laat gefrituurde snacks uitlekken in het mandje en leg ze vervolgens in een schaal of vergiet met keukenpapier. Hoe sneller op tafel, des te krokanter ze blijven.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.