icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Frituurpan schoonmaken

Frituren is een vettige aangelegenheid. We geven je tips om de frituurpan makkelijker schoon te maken en schoner te houden.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert airfryersBijgewerkt op:4 juli 2024

Gebruikstips_frituurpanschoonmaken

Om met het slechte nieuws te beginnen: bij elke (conventioneel friturende) frituurpan komen vetsporen terecht op plaatsen waar ze niet meer zijn weg te krijgen. Daardoor wordt elke frituurpan vroeg of laat een vettige boel. Maar er zijn wel frituurpannen en manieren om dat moment langer uit te stellen. Hoe kun je de frituurpan schoonmaken én schoner houden?

Frituurvet vervangen

Vervang frituurvet na 4 of 5 keer frituren. Vervang het vet ook als het stinkt, stroperig is, walmt of schuimt. Het vet gaat langer mee als je het na elk gebruik zeeft. Bijvoorbeeld met een trechter of zeef waarin je een koffiefilter of keukenpapier hebt gelegd. Ververs alle vet in 1 keer en vul gebruikt frituurvet niet aan met nieuw frituurvet.

Frituurpan in de vaatwasser

Een frituurpan schoonmaken is natuurlijk makkelijker als de vaatwasser het werk voor je doet. Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser. Zoek vooral naar een frituurpan waarvan de binnenpan en liefst ook de behuizing in de vaatwasser kunnen. In de test zitten aardig wat frituurpannen waarbij dat kan. Maar er zijn ook een paar frituurpannen waarbij je alles met de hand moet afwassen. En zelfs een paar waarbij je de binnenpan niet uit de frituurpan kunt halen.

Let op: er zijn ook friteuses met een binnenpan met een teflon-antiaanbaklaag. Zo'n laag kan niet goed tegen hoge temperaturen en is dus eigenlijk ongeschikt voor in een friteuse. In de vaatwasser slijt een teflonlaag razendsnel.

Frituurvet verversen

Een frituurpan schoonmaken gaat veel makkelijker met een uitneembare binnenpan. Dan kun je makkelijk gebruikt frituurvet uit de frituurpan schenken. Let er wel op dat de pan makkelijk uit de frituurpan gehaald kan worden. Bij sommige frituurpannen kan dat erg lastig zijn omdat een handvat of greep ontbreekt. Twee friteuses in de friteuse-test hebben een speciaal afvoersysteem dat het verwijderen van het gebruikte frituurvet een stuk makkelijker maakt.

Frituurpan met uitneembare filter

Soms heeft een frituurpan een makkelijk uitneembare filter die kruimels opvangt. De frituurpan schoonmaken is dan weer wat makkelijker.

Frituurpan schoonmaken: met welk middel? 

Wil je de frituurpan schoonmaken? Let dan op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Je kunt hiervoor gewoon (geconcentreerd) afwasmiddel en een zachte spons gebruiken. Gebruik liever geen soda. Dat kan het metaal van de onderdelen aantasten of lelijk maken. Gebruik geen schuursponsje bij anti-aanbaklagen, blinkend metaal en glanzend kunststof.

Schoonmaakgemak getest

Hoe makkelijk kun je de frituurpan schoonmaken? Bij zowel airfryers als friteuses beoordelen we het schoonmaakgemak. 

Bekijk in de testresultaten welke friteuses het makkelijkst zijn om schoon te maken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.