icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste friteuse

Test
|
De lekkerste friet komt nog altijd uit een traditionele oliefriteuse. We testten hoe goed en snel friteuses diepvriesfrietjes in hete olie bakken. Hoe groot het energiegebruik is, het gebruiksgemak en de veiligheid. Voor friteuses is nog nauwelijks belangstelling, daarom testen we geen nieuwe friteuses meer. We hebben nog wel een overzicht van friteuses die wij testten en die ook nog te koop zijn.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert airfryersBijgewerkt op:6 september 2023

Frituurpan patat bakken

Test friteuses

Laatste update: 6 september 2023

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Olietemperatuur

  Een goede friteuse brengt én houdt de olie netjes op temperatuur. Uit onze test blijkt dat bij sommige friteuses de olietemperatuur flink kan zakken. Van 20 °C tot zelfs ruim 35 °C onder de ingestelde temperatuur. Dat wil je niet, want te koude olie maakt je friet extra vet.

 2. 2
  Verbrande restjes

  Als kruimels en restjes naar de bodem van de frituurpan zakken en daar verbranden, gaat de kwaliteit van de olie razendsnel achteruit. Frituren in zulke olie is slecht voor de gezondheid. Daarom meten we de temperatuur van de olie onderin de frietpan. Bij steeds meer friteuses zit het hitte-element wat hoger, en blijft de olie eronder veel kouder. Zo verbranden restjes minder snel.

 3. 3
  Lekker snel

  Door de olie duurt het opwarmen bij een gewone friteuse langer dan bij een airfryer. Maar eenmaal op temperatuur bak je met een friteuse een stuk sneller dan met een airfryer. Diverse friteuses zijn zo snel, dat ze zelfs met de langere opwarmtijd erbij in minder dan een kwartier klaar zijn. Dat halen zelfs de allersnelste airfryers niet!

Conclusie

Beste friteuse

Er is nauwelijks nog belangstelling voor friteuses. De airfryer heeft de friteuse verdrongen. Eten uit een airfryers is minder vet dan uit een friteuse, dus gezonder. Én airfryers zijn makkelijker in gebruik. We testen daarom geen nieuwe friteuses meer en hebben ook geen Beste Koop en Beste uit de Test meer. Welke friteuse het beste testoordeel krijgt, vind je hieronder.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue