icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Friteuse kiezen en kopen

Je wilt een friteuse kopen. Welke kies je? Er zijn friteuses met een kunststof behuizing en met een metalen behuizing. Maakt dat nog wat uit? En zo'n koude zone, wat stelt dat precies voor? Lees waar je op kunt letten bij het kiezen en kopen van een friteuse. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:2 augustus 2022

Frituur patat bakken

Bestron02_klein

Een friteuse is een redelijk rechttoe-rechtaan apparaat: een metalen of kunststof behuizing, met daarin een binnenpan. In of onder de binnenpan zit een elektrisch verwarmingselement, en boven de pan hangt een metalen mandje dat je handmatig of met een schakelaar in het hete frituurvet laat zakken.

Behuizing van friteuses

De behuizing van friteuses is van kunststof of metaal. Een kunststoffen behuizing kan soms in de vaatwasser, en een metalen behuizing wordt of voelt vaak heter aan de buitenkant dan een kunststoffen. Voor de rest is het verschil vooral een kwestie van smaak. 

Friteuses met vet- en/of geurfilter

Bij frituurpannen met een deksel heb je het minst last van bakluchtjes. Met een geurfilter in de deksel verminder je de bakgeuren, maar verwacht er geen wonderen van. Je hebt metalen filters die in de vaatwasser kunnen en er zijn koolstoffilters die je om de zoveel frituurbeurten moet vervangen. Het is vooral de olie die zorgt voor een onaangename frituurlucht.

Friteuses met koude zone

Bij friteuses met een koude zone hangt het verwarmingselement zo'n 2 centimeter boven de bodem. Hierdoor wordt het frituurvet onder het verwarmingselement minder warm, zelfs maar 40 °C. Door de lagere temperatuur verbranden kruimels die naar de bodem zakken veel minder snel, waardoor het frituurvet langer goed en lekker blijft.

Maximale portie friet

Iedere friteuse kan een maximale hoeveelheid frieten frituren. In de meeste friteuses zit één mandje. Maar bij sommige heb je de keus tussen frituren in 1 groot mandje of 2 kleine. Andere frituurpannen worden geleverd met alleen 2 mandjes.

Friteuse schoonmaken

Het schoonmaken van een frituurpan is een lastige klus. Maar op sommige frituurpannen zitten handigheidjes die het schoonmaken net iets makkelijker maken. Bijvoorbeeld een afvoersysteem om gebruikt frituurvet makkelijker af te voeren. Of een uitneembare filter om kruimels op te vangen.

Kies in elk geval voor een friteuse met een makkelijk uitneembare binnenpan, die liefst ook in de vaatwasser mag.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.