! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Grasmaaiers

Laatste update van de test: 11 maart 2020

Wij testen regelmatig grasmaaiers en geven onafhankelijk advies. Zo kies jij de beste grasmaaier. Bekijk de testresultaten en lees onze tips.

Website van het jaar in categorie Vergelijking
Website van het jaar in categorie Vergelijking

Keuzehulp grasmaaiers

Kies in een paar stappen de grasmaaier die het best bij je past.
Bart Lucassen, Expert Woning & Huishouden

Nieuw & interessant

Grasmaaier kopen: waar let je op?

Grasmaaiers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt je het best even voorbereiden voordat je er een koopt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe groot je gazon is, en of je een grasmaaier nodig hebt met een snoer, accu of een benzinemotor.

Bart Lucassen Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Hoe groot is je gazon?

  Het eerste dat je moet weten als je een grasmaaier gaat kopen is hoe groot je gazon ongeveer is. Dat bepaalt voor een groot deel je keuze voor een grasmaaier.

  • Kleiner dan 100 m2: Dan heb je wellicht genoeg aan een kleine, goedkope en zuinige handmaaier
  • Groter dan 100 m2, of wil je geen handmaaier? Dan zijn er maaiers met een snoer. De maaibreedte van de maaier bepaalt hoe veel je in 1 strook maait. Kies een bredere voor grotere gazonnen. 
  • Honderden vierkante meters groot: Dan loop je tegen het probleem aan dat je met een snoer niet meer overal goed komt. Een accumaaier of een benzinemaaier biedt uitkomst. Je maaier wordt dan wel een stuk duurder.
  • Bij robotmaaiers wordt de aanbevolen en/of maximale gazongrootte vermeld. Kies hem niet te groot, want een grotere oppervlakte betekent zelden een krachtigere maaier
  Inklappen
 2. 2

  Snoer, accu of benzine?

  Kun je het hele gazon bereiken met een verlengsnoer, dan is een maaier met snoer verreweg de goedkoopste optie.

  Maar accumaaiers worden steeds goedkoper en interessanter. Maaiers met een accu- of benzinemotor zijn vooral bedoeld voor grotere gazons. Daarom zijn ze vaak ook krachtiger en duurder. Maar er zijn ook kleinere accumaaiers.

  De accu van een accumaaier kun je bij veel merken ook gebruiken voor ander accugereedschap zoals heggenscharen of kettingzagen. Die kun je dan zonder accu kopen.

  Artikel_snoeraccuofbenzine
  Inklappen
 3. 3

  Soorten grasmaaiers

  Koopadvies_channel2_handmaaier

  Handmaaier

  Een handgrasmaaier is simpel, goedkoop, neemt weinig ruimte in en gebruikt geen stroom.

  Handmaaiers zijn geschikt voor gazons tot 100 m2.

  Bekijk alle handmaaiers

   

  Koopadvies_channel2_cirkelmaaier

  Cirkelmaaier

  De ‘typische’ grasmaaier heeft 4 wielen en messen die in een cirkel draaien. Hij is te koop in vele soorten en maten, met of zonder snoer, met een accu of een bezinemotor.

  ​Bekijk alle cirkelmaaiers

   

  Koopadvies_channel2_robotmaaier

  Robotmaaier

  Een robotmaaier stel je 1 keer in. Daarna maait hij uit zichzelf je gazon. Vaak bedien je hem met een app. Makkelijk, maar het kan een gedoe zijn om alles goed in te stellen. En ze zijn duur.

  ​Bekijk alle robotmaaiers

  Koopadvies_channel2_zitmaaier

  Overige maaiers

  Er zijn vele andere soorten maaiers, zoals zitmaaiers voor hele grote gazons. Of maaiers met een wals, waarmee je het gras plat drukt voor de "voetbalveldlook".

  Deze maaiers testen we niet

  Inklappen
 4. 4

  Handige extra functies

  • Grasmaaiers met een mulchfunctie maken het maaiafval extra klein, en laten het op het gazon achter als voedingsstof. Goed voor je gazon, en je produceert minder tuinafval. Een aanrader.
   Bekijk grasmaaiers die kunnen mulchen.
  • De meeste maaiers worden geleverd met een opvangbak voor het grasafval. Hoe groter die bak, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Bij maaiers zonder afvalbak én zonder mulchfunctie moet je het grasafval wegharken.
  • Bij cirkelmaaiers kun je vaak de maaihoogte instellen. Dat is handig als je je gazon niet elke week maait. Het is namelijk niet goed voor je gazon om in één keer te veel weg te maaien.
  • Zelftrekkend. Duurdere (benzine)maaiers hebben soms nog een interessante extra: ze kunnen zelf rijden, zodat je niet hoeft te duwen. 
  Koopadvies_channel4_video

  Video: kooptips grasmaaiers

  Inklappen
 5. 5

  Kooptips robotgrasmaaiers

  Robotmaaiers worden steeds goedkoper. Je hebt inmiddels al een goede voor rond de €700. 

  • Een robotmaaier vereist tijd voor installatie. Een robotmaaier werkt door het herkennen van een begrenzingsdraad, die je om je gazon moet uitzetten. 
  • Koop hem niet te groot. Een merk verkoopt vaak verschillende varianten maaiers voor verschillende gazongroottes. Je zou verwachten dat een maaier voor een gazon van 1000 m²
   krachtiger is dan eentje voor 500 m². En dat de accu groter is. Maar vaak is dat niet zo: de maaier is exact hetzelfde, maar in de doos zit meer begrenzingsdraad. Of de software van de maaier is begrensd. 
  • Een smartphone-app is niet essentieel. Bij veel robotmaaiers biedt de app niet meer dan wat het menu op de maaier ook al biedt. En omdat de verbinding meestal werkt met bluetooth moet je er ook nog eens dichtbij staan. 
  • Nuttige extra's: De meeste robotmaaiers hebben beveiliging tegen diefstal: een alarm en/of een pincode. Daarnaast hebben ze vaak een regensensor die voorkomt dat ze er in de regen op uit gaat. 

  ​Bekijk alle robotmaaiers

   

  Testfoto-robotgrasmaaiers

  Video: hoe testen we robotgrasmaaiers?

  Inklappen
 6. 6

  Waar koop je een grasmaaier?

  Grasmaaiers koop je online, bij het tuincentrum, de bouwmarkt, of bij een speciaalzaak voor tuingereedschap. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten is er maar een beperkte keus. Met name de zwaardere apparaten vind je hier niet. Sommige merken tuingereedschap, zoals Stihl, vind je alleen bij speciaalzaken.

  Als je een beroep wil doen op de garantie, moet je altijd contact opnemen met de winkel waar je iets gekocht hebt. Het is daarom goed om even stil te staan bij de vraag waar je je grasmaaier koopt.

  Koopadvies_channel5-NW
  Inklappen
 7. 7

  Maak de juiste keuze

  Wil je weten welke grasmaaier het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste grasmaaier.

  Help mij kiezen

  Koopadvies_channel2_allemaaiers
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Welke soort grasmaaier kun je het best kopen? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum