icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen in het buitenland

De hoogste spaarrentes krijg je al een tijdje bij buitenlandse banken. Die worden veelal aangeboden door het bemiddelingsplatform Raisin. Hoe werkt dat eigenlijk, sparen bij een bank in bijvoorbeeld Estland, Frankrijk, Polen of Zweden? 
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:22 augustus 2023

Eerste indruk raisin savedo sparen

Spaarplatform Raisin

Begin 2016, toen de spaarrentes in ons land waren gedaald tot onder de 1% rente, meldde Raisin zich hier. Dit van oorsprong Duitse platform bemiddelt tussen Nederlandse spaarders en buitenlandse banken, die doorgaans een hogere spaarrente bieden. Het gaat om zowel vrij opneembare spaarrekeningen als deposito's.

'Slimme en logische initiatieven', concludeerden wij in een Eerste indruk over Raisin en de inmiddels overgenomen concurrent Savedo. De bemiddelaars worden betaald door de aangesloten banken. De inleg bedraagt doorgaans minimaal €5.000 of €10.000 en máximaal €100.000. Dit is het bedrag dat in alle landen van de Europese Unie onder de bescherming valt van het depositogarantiestelsel.

Waar staat mijn geld?

Als spaarder heb je een persoonlijke overeenkomst met Raisin Bank en met de gekozen partnerbank. Dit houdt in dat zowel Raisin Bank als de partnerbank beschikt over alle benodigde gegevens om de rekeningen te beheren. Afhankelijk van hoever je in het proces gevorderd bent, staat je geld op 1 van de volgende 3 rekeningen: Raisin-rekening, spaar-of depositorekening of een tegenrekening.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.
 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.