icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen in het buitenland

Eerste indruk
|
Net op het moment dat je in Nederland nergens meer dan 1% rente op een vrij opneembare spaarrekening krijgt, duiken er 2 initiatieven op waarmee je spaargeld voor langere tijd bij buitenlandse banken kunt wegzetten: de Duitse platforms Raisin en Savedo. Tegen een hogere rente dan hier.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 21 april 2016

Aanbieders Raisin/Savedo

Kosten consument Geen

Dienst Spaardeposito's bij buitenlandse banken

Eerste indruk raisin savedo sparen

Update 30 april 2021: Geen spaarproducten meer via Savedo

Savedo vergelijkt momenteel online brokers in plaats van spaarproducten. Je kunt dus geen spaardeposito of spaarrekening meer afsluiten via Savedo.

Slimme en logische initiatieven

De initiatieven van de Duitse platforms Raisin en Savedo zijn slim en gezien de historisch lage spaarrentes logisch. Zoals altijd zul je een afweging moeten maken tussen het (extra) rendement en het risico. Dat laatste is erg lastig in te schatten, maar over het geheel kunnen we kort zijn: voor een paar tienden van procenten meer zouden wij geen spaargeld naar Tsjechië brengen, met alle haken en ogen van dien.

Wat dat betreft spreekt het aanbod van de Poolse Alior Bank (via Raisin) al meer tot de verbeelding: effectief tot 1,67% voor 3 jaar vast. Zoek echter van te voren heel goed uit of je aan het einde van de rit niet geconfronteerd wordt met een belastingaanslag. En bedenk dat een relatief hoge spaarrente heel goed kan duiden op problemen bij de betreffende bank (denk aan IceSave, DSB Bank en recenter nog de SNS Bank).

Maximaal €100.000

Raisin en Savedo (beide uit Duitsland) hebben overeenkomsten met banken in diverse Europese landen die op zoek zijn naar spaargeld van ‘over de grens.’ Ze treden op als bemiddelaar tussen die banken en spaarders en worden betaald door de banken. De inleg bedraagt minimaal €10.000 en maximaal €100.000, het bedrag dat in alle landen van de Europese Unie onder de bescherming valt van het depositogarantiestelsel.

Raisin is hierin al enige tijd actief en biedt momenteel de keuze uit 2 banken: J&T Banka uit Tsjechië en de Alior Bank uit Polen. Nieuwkomer Savedo heeft vooralsnog alleen J&T Banka in de aanbieding, maar heeft op de concurrent voor dat het een speciale Nederlandstalige website heeft en is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Hogere rente

De belangrijkste – zo niet de enige – reden om je spaargeld naar bijvoorbeeld Polen of Tsjechië te brengen, is natuurlijk meer rente. J&T Banka zit met tarieven als 1,3% (1 jaar) en 1,6% (5 jaar) niet veel boven de beste rentes die je momenteel bij Nederlandse banken kunt krijgen. De Tsjechen springen er alleen uit met hun 2,2% rente op een 10-jaarsdeposito.

De Poolse Alior Bank biedt de beste tarieven: 1,6% voor 1 jaar, 1,65% voor 2 jaar en 1,7% voor 3 jaar vast. Dat is meer dan je bij welke Nederlandse bank dan ook krijgt, zelfs voor 5 jaar vast. Doordat Alior, in tegenstelling tot de J&T Banka, geen rente-op-rente rekent, kom je effectief wel iets lager uit, op 1,67%. Nog altijd hoog voor een 3-jaarsdeposito. Bovendien kun je in veel gevallen eerder bij je spaargeld, al gaat dat uiteraard wel ten koste van je rendement.

Meer risico

De belangrijkste reden om je spaargeld níet naar landen in Oost- of Zuid-Europa te brengen, is hoogstwaarschijnlijk de vrees dat het misgaat met de gekozen bank. Raisin en Savedo doen vanzelfsprekend hun uiterste best die angst weg te nemen. Daarbij wijzen de bemiddelaars erop dat ook Polen en Tsjechië, als lidstaten van de EU, tot €100.000 per rekeninghouder per bank moeten garanderen.

Dat klinkt best geruststellend, maar toen IceSave in 2008 failliet ging, bood het IJslandse garantiestelsel geen soelaas. Het hele land zat aan de grond en kon de Nederlandse spaarders op dat moment niet schadeloosstellen. Het valt niet te voorspellen wat er precies gebeurt als in Polen of Tsjechië iets dergelijks gebeurt.

Kleine lettertjes

Wie na deze klassieke afweging tussen rendement en risico overweegt een deposito af te sluiten via Raisin of Savedo, doet er goed aan ook nog even te kijken naar de kleine lettertjes. Gaat Alior Bank of J&T Banka namelijk failliet, vindt de uitbetaling plaats in Poolse zloty respectievelijk Tsjechische kroon.

Een ander addertje onder het gras is dat je in beide landen aan het einde van de looptijd geconfronteerd kunt worden met een aanslag bronbelasting; 15% in Tsjechië, 19% in Polen. Om dit te verlagen tot 0% respectievelijk 5% dien je bepaalde verklaringen aan de bank te overleggen.

Deel je ervaring

Heb je een positieve of juist negatieve ervaring met sparen bij een buitenlandse bank? Deel je ervaring met andere consumenten in de Community van de Consumentenbond.

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.