! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spaarrekening en overlijden

Wat gebeurt er met een spaarrekening bij overlijden? Wij zochten uit hoe banken omgaan met spaarrekeningen na het overlijden van een rekeninghouder. 
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 juni 2021

besparen-overlijdensrisicoverzekering

Net als bij betaalrekeningen bij overlijden maakt het nogal een verschil of een spaarrekening op één naam staat (die van de overledene), of dat het gaat om een gezamenlijke (en/of) rekening.

Op 1 naam: rekening geblokkeerd

Een spaarrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder geblokkeerd. Dat betekent dat de erfgenamen geen geld van de rekening kunnen opnemen. 

In principe is voor het opheffen van de blokkade een verklaring van erfrecht nodig. In een paar situaties is een akte van overlijden voldoende en hoeven de erfgenamen dus geen geld uit te geven aan het laten opmaken van een verklaring van erfrecht:

 • de overledene laat een echtgenoot achter, met eventueel kinderen;
 • er is geen testament; en
 • het saldo van de bankrekening is niet hoger dan €100.000.

De regels kunnen echter per bank (licht) verschillen. Vraag het dus na bij je eigen bank. 

Op 2 namen: mede-rekeninghouder houdt toegang

Echtparen en samenwonenden hebben naast een gemeenschappelijke betaalrekening soms ook een gezamenlijk spaarrekening. Als de ene rekeninghouder dan overlijdt, kan de andere blijven beschikken over het geld. 

Spaardeposito

Op een spaardeposito zet je geld voor langere tijd 'vast' tegen een vooraf overeengekomen rente. Gedurende de looptijd van zo'n deposito kun je dus in principe niet over je geld beschikken. De ene bank is soepeler dan de andere, maar bijna allemaal maken ze een uitzondering als de depositohouder tussentijds overlijdt.

Effectenrekening

Als de overledene aandelen of obligaties bezat, loopt hiervoor meestal een depot- of effectenrekening bij een bank. Ook deze rekening wordt na overlijden geblokkeerd. Om in de aandelen of obligaties te kunnen handelen (om ze bijvoorbeeld te verkopen), is een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele nodig.

Beleggingsfondsen

Daarnaast nam de overledene mogelijk deel aan beleggingsfondsen; ook deze rekeningen worden geblokkeerd. Bij de waardering van de nalatenschap (zowel voor de erfbelasting als voor de verdeling van de nalatenschap) wordt bij effecten uitgegaan van de slotkoers van de effecten op de dag voor het overlijden.

Slapende tegoeden

Bij het digitale loket Slapende tegoeden (een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken) kunnen erfgenamen checken of de overledene misschien nog tegoeden had waarvan zij niet op de hoogte zijn. Een groot aantal banken is aangesloten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om betaal-, spaar- en/of effectenrekeningen. Je hebt hiervoor in ieder geval een verklaring van erfrecht nodig.

Wie doet belastingaangifte?

Geld op bovenstaande rekeningen is box 3-vermogen en valt boven een bepaalde grens onder de vermogensrendementsheffing. In het jaar van overlijden moet dit vermogen worden ingevuld in de belastingaangifte van de overledene (en/of zijn partner). In het jaar daarna zijn er 2 opties:

 • De erfgenamen geven het op, elk voor hun eigen aandeel.
 • Alles in de aangifte van de langstlevende partner. Dit geldt sowieso als de erfenis nog niet is verdeeld.

Nieuw & interessant

 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • 2017-of-2018-schenken
  20 okt.

  Uitbetaling levensloop in november 2021

  De levenslooprekening vervalt eind 2021. Op de uitkering wordt direct belasting ingehouden. Welke mogelijkheden zijn er om minder belasting te betalen? Wat ga je doen met het levenslooptegoed? Wij helpen je bij de keuze. 
 • sparen-en-beleggen-hoofdbeeld
  Nieuws | 30 sep.

  Vermogensbelasting in 2022 omlaag

  De omstreden belasting op spaargeld gaat in 2022 voor iedereen omlaag.
 • belastingaangifte-maart
  30 sep.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.