icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spaarrekening en overlijden

Wat gebeurt er met een spaarrekening bij overlijden? Wij zochten uit hoe banken omgaan met spaarrekeningen na het overlijden van een rekeninghouder. 
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

besparen-overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijden verschilt het of een spaarrekening op 1 naam staat, op die van de overledene, of dat het gaat om een gezamenlijke en/of-rekening. Dit geldt ook voor betaalrekeningen.

Op 1 naam: rekening geblokkeerd

Een spaarrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder geblokkeerd. Dat betekent dat de erfgenamen geen geld van de rekening kunnen opnemen. 

Verklaring van erfrecht

In principe is voor het opheffen van de blokkade een verklaring van erfrecht nodig. In een paar situaties is een akte van overlijden voldoende. Dan hoeven de erfgenamen geen geld uit te geven aan het laten opmaken van een verklaring van erfrecht. Dit kan als:

 • De overledene een echtgenoot en eventueel kinderen achterlaat.
 • Er geen testament is.
 • Het saldo van de bankrekening niet hoger is dan €100.000.

De regels verschillen per bank. Vraag het dus na bij je eigen bank.

Op 2 namen: mede-rekeninghouder houdt toegang

Echtparen en samenwonenden hebben soms een gezamenlijk spaarrekening naast een gemeenschappelijke betaalrekening. Als de ene rekeninghouder dan overlijdt, blijft de ander beschikken over het geld. 

Spaardeposito

Op een spaardeposito zet je geld voor langere tijd 'vast' tegen een vooraf afgesproken rente. Tijdens de looptijd van zo'n deposito kun je in principe niet over je geld beschikken. De ene bank is soepeler dan de andere, maar bijna allemaal maken ze een uitzondering als de depositohouder overlijdt.

Effectenrekening

Als de overledene aandelen of obligaties bezat, loopt hiervoor meestal een depot- of effectenrekening bij een bank. Ook deze rekening wordt na overlijden geblokkeerd. Om in de aandelen of obligaties te kunnen handelen om ze bijvoorbeeld te verkopen, is een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele nodig.

Beleggingsfondsen

Nam de overledene deel aan beleggingsfondsen, dan worden ook deze rekeningen geblokkeerd. Bij de waardering van de nalatenschap (zowel voor de erfbelasting als voor de verdeling van de nalatenschap) wordt bij effecten uitgegaan van de slotkoers van de effecten op de dag voor het overlijden.

Slapende tegoeden

Het digitale loket Slapende tegoeden is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hier checken erfgenamen of de overledene misschien nog tegoeden had waarvan zij niet op de hoogte zijn. Een groot aantal banken is hierbij aangesloten. Het gaat bijvoorbeeld om betaal-, spaar- en/of effectenrekeningen. Je hebt hiervoor een verklaring van erfrecht nodig.

Wie doet belastingaangifte?

Geld op bovenstaande rekeningen is box 3-vermogen. Dit valt boven een bepaalde grens onder de vermogensrendementsheffing. In het jaar van overlijden moet dit vermogen worden ingevuld in de belastingaangifte van de overledene en/of de partner.

In het jaar daarna zijn er 2 opties:

 • De erfgenamen geven het op. Elk voor hun eigen aandeel.
 • Alles in de aangifte van de langstlevende partner. Dit geldt sowieso als de erfenis nog niet is verdeeld.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  3 okt.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.