icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte

Belastingaangifte doen. Vaak iets om tegenaan te hikken. Maar niet alles hoeft vlak voor 1 mei. Bij voorkeur stuur je de aangifte inkomstenbelasting 2017 in de tweede helft van maart 2018 in. Met de goede voorbereidingen door het jaar heen wordt het invullen van de aangifte een 'eitje' en bespaar je méér belasting.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


Belastingaangifte doen

Home belastingaagifte doenIs belastingaangifte doen verplicht? Wanneer moet het en hoe pak je het aan? Hier vind je het antwoord op je logistieke vragen over de belastingaangifte. Plus tips voor het invullen van de belastingaangifte: van het verzamelen van de informatie tot en met wat je nog kunt doen als je een vergeten belastingvoordeel ontdekt ná verzending van de aangifte. Je vindt hier ook een praktische handleiding om te bepalen of je fiscaal partner bent of niet. Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte.

Aan de slag met de aangifte.

Nieuw in de aangifte over 2017

De belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting 2017 op een rijtje. Vooral de inkomstenbelasting over spaargeld, beleggingen en een tweede huis ging in 2017 flink op de schop. Voor vermogende stellen is het dit jaar daarom extra opletten geblazen. Als je de aangifte onhandig invult, betaal je al gauw te veel belasting over je vermogen. Maar er veranderde meer: ook de heffing over de leaseauto, de kinderalimentatie en de eigen woning.

Bekijk wat nieuw is in de aangifte 2017.

Belastingaangifte tips

Home belastingaangifte tipsDe Belastingdienst vult veel informatie voor je in, maar de meeste aftrekposten moet je zelf aandragen. Denk aan de aftrek voorzorgkosten, giften en scholing. Hoeveel kun je hiervoor terugkrijgen via je belastingaangifte?

Lees onze tips voor de belastingaangifte.

Mijn persoonlijke situatie

Home mijn belastingaangifteHoe kun je de belastingaangifte het beste aanpakken? Waar moet je op letten? Met deze handige overzichten die toegespitst zijn op doelgroepen haal je meer uit je belastingaangifte. Ben je een jongere, (bijna) gepensioneerd, net gescheiden of een huizenbezitter? Dan helpen we je op weg met extra aandachtspunten. Ook bij het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan wat specifieke hulp soms goed van pas komen.

Check jouw persoonlijke aandachtspunten in de aangifte.

Te laat en oneens

Home te laat of oneens met belastingaangifteKrijg je de belastingaangifte niet op tijd rond? Geen nood, je kunt gemakkelijk uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je wel geld kosten: rente. Maar ben je onaangekondigd te laat, dan is de kans dat het je geld kost nog groter. De fiscus kan daarvoor namelijk een boete opleggen. Maar niet meteen.

Ben je het oneens met een aanslag inkomstenbelasting, dan kun je bezwaar tegen deze aanslag maken. Ga aan de slag met onze tips! Deze tips kun je ook gebruiken als je het oneens bent met een aanslag erfbelasting, een parkeerbon of een WOZ-waarde.

Lees wat je het beste kunt doen als je te laat bent met de aangifte of het oneens bent met een aanslag.

Belasting besparen

Home belasting besparenJe kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte, maar vooral ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld door aan het einde van het jaar onze belasting eindejaartips over 2017 door te nemen, als je eind 2018 meer vermogen hebt dan €30.000 (alleenstaand) of €60.000 (met partner). Maar ook de meeste aftrekposten kun je veel beter benutten als je vooraf de regels kent. 

Lees onze belasting bespaartips.

Zelf je belastingaangifte doen?

De Belastinggids 2018 loodst je stap voor stap door je aangifte inkomstenbelasting 2017. Van hulp bij het invullen tot praktische bespaartips.

Bestel de Belastinggids

Belastinggids los 1200x1200 herzien

Nieuw & interessant

 • belasting-telefoon
  Nieuws  |  9 mrt.

  Dure 0900-nummers niet van Belastingdienst

  Twee jaar geleden waarschuwden wij dat een 0900-nummer een peperdure doorschakelservice naar de Belastingtelefoon was. Helaas is het probleem nog niet opgelost.
 • aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoeks belasting
  8 mrt.

  Aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoek

  De zorgverzekering vergoedt de meeste zorg die we nodig hebben, maar de ritten erheen zijn vaak voor eigen rekening. De Belastingdienst betaalt gelukkig vaak wel een deel mee.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  27 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  30 jun.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte over 2017.