! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderopvangtoeslag

Werken jij en je partner beiden en gaat jullie kind naar de kinderopvang of kinderdagverblijf (voorheen peuterspeelzaal)? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Ook als je een alleenstaande werkende ouder bent of een opleiding volgt. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je inkomen, het soort opvang en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:1 april 2020

Artikel kinderopvangtoeslag

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Gaat je kind naar de kinderopvang? Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als je werkt, een opleiding volgt of een traject volgt dat de kans op werk vergroot. Je kunt ook toeslag krijgen als je een verplichte inburgeringscursus volgt. Als je een partner hebt, geldt daarvoor hetzelfde. De toeslag is alleen bestemd voor de uren die je daaraan kwijt bent. Het gaat om dagopvang (bijvoorbeeld kinderdagverblijf of gastouder) en buitenschoolse opvang.

Je kunt ook kinderopvangtoeslag aanvragen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat en de gemeente niet meebetaalt. Zorg er wel voor dat je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. Voor buitenschoolseopvang tussen de middag voor schoolgaande kinderen krijg je geen kinderopvangtoeslag.

Voor opvang bij opa en oma krijg je dus normaal geen kinderopvangtoeslag. Als voorwaarde geldt ook dat je voor je kind kinderbijslag of een pleegouderbijdrage krijgt. Of je moet het kind in belangrijke mate onderhouden. Word je werkloos, dan heb je daarna nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Maximale uurprijs

Er gelden maximale uurprijzen voor de verschillende soorten kinderopvang. Het bedrag boven de maximum uurprijs betaal altijd zelf. 

 Maximale uurprijs 2020
Dagopvang€8,17
Buitenschoolse opvang€7,02
Gastouderopvang€6,27

Rekenvoorbeeld

Het kindercentrum waar jouw kind naar de buitenschoolse opvang gaat, berekent een uurtarief van €7,70. Jouw kinderopvangtoeslag wordt berekend over maximaal €7,02. Over de resterende €0,68 heb je dus geen recht op toeslag.

Berekent jouw kindercentrum verschillende uurprijzen bij verschillende pakketten? Bijvoorbeeld met of zonder vakantieopvang? Dan loont het om een proefberekening kinderopvangtoeslag te maken. Soms is een uitgebreider pakket netto toch goedkoper, door de lagere uurprijs. Je hebt dan minder kosten die voor je eigen rekening komen.

Aantal uren

Je kunt per kind voor maximaal 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. De kinderopvanguren zijn gekoppeld aan de gewerkte uren van de mínst werkende partner. De berekening gaat als volgt:

 • Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 140%.
 • Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 70%.

Je kunt voor de berekening van het aantal uren ook de rekenhulp gebruiken. Heb jij recht op kinderopvangtoeslag en zo ja, hoeveel? Bereken je toeslag op de website van de Belastingdienst.

Hoogte kinderopvangtoeslag

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder tegemoetkoming je krijgt voor de kosten voor kinderopvang. Ouders met een toetsingsinkomen lager dan €25.188 krijgen 96% van de kosten voor kinderopvang voor hun eerste kind vergoed. Bij een tweede kind en volgende is dit ook 96%.

Aan de andere kant van het spectrum krijgen ouders met een toetsingsinkomen van €126.832 of hoger 33,3% vergoeding van de totale kinderopvangkosten voor hun eerste kind. Voor het tweede kind en verder krijgt deze groep minimaal 67,64% en maximaal 82,5% terug. In de toeslagentabel kun je zien op welk percentage kinderopvangtoeslag jij recht hebt. Je moet dan je (gezamenlijk) toetsingsinkomen weten.

Aanvraag kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag kun je maar met 3 maanden terugwerkende kracht aanvragen. Wacht dus niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis. Je kunt een toeslag aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Compensatie voor pauze in kinderopvang door corona

De kans is groot dat je je kind sinds 16 maart niet naar de kinderopvang kunt brengen door de maatregelen die zijn getroffen vanwege het coronavirus. De kinderopvang is op zijn minst tot 28 april alleen toegankelijk voor kinderen van ouders met zogenoemde cruciale beroepen. De zorgtaak ligt nu meestal bij de ouders, maar de betaling van de kinderopvang loopt door alsof je kinderen er gewoon terechtkunnen. 

Gelukkig heeft het kabinet aangegeven dat ouders niet hun eigen inkomensafhankelijke bijdrage voor kinderopvang hoeven te betalen terwijl ze geen gebruik kunnen maken van kinderopvang. Ook de kinderopvangtoeslag loopt gewoon door. Beide vergoedingen zijn alleen van toepassing als de betreffende vorm van kinderopvang in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Toch wordt ook in dat geval niet altijd alles vergoed.

Hoe het precies zit lees je in ons nieuwsbericht: Recht op compensatie voor niet genoten kinderopvang

Compensatie voor ouders met cruciale beroepen

Kinderen die wel naar de opvang mogen, omdat ze 1 of 2 ouders hebben met een cruciaal beroep, worden gratis opgevangen. Dat geldt ook als mensen die werken in cruciale beroepen meer opvang afnemen dan anders. Voorwaarde is wel steeds dat de betreffende vorm van kinderopvang in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws  |  20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws  |  8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.