icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderopvangtoeslag

Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar het kinderdagverblijf of de opvang? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Ook als je een alleenstaande werkende ouder bent of een opleiding volgt. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je inkomen, het soort opvang en het aantal kinderen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert toeslagenBijgewerkt op:2 april 2024

Artikel kinderopvangtoeslag

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je werkt, of volgt een opleiding.
 • De opvang voldoet aan de gestelde eisen.
 • Je ontvangt kinderbijslag.
 • Je kind staat op je woonadres ingeschreven.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit, of een geldige verblijfsvergunning.

Je werkt of volgt een opleiding

Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als je werkt, een opleiding volgt of een traject volgt dat de kans op werk vergroot. Onder werken valt niet alleen een baan. Ook als ondernemer, zzp’er, freelancer of artiest kun je toeslag aanvragen. Als je een verplichte inburgeringscursus volgt, kun je ook kinderopvangtoeslag aanvragen.

Je hebt al recht op toeslag als je 1 uur per maand werkt of studeert. Maar de hoogte is nog wel afhankelijk van je inkomen. Na verlies van je baan, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Partner in zorginstelling

Ook als je partner is opgenomen in een zorginstelling kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Sinds 1 januari 2023 mag dit een wlz-indicatie zijn met of zonder einddatum. Je moet dan laten weten dat je geen toeslagpartner meer bent. Bel de Belastingtelefoon (0800-0543) als je in deze situatie zit.

Eisen opvang

Het gaat om dagopvang (bijvoorbeeld kinderdagverblijf of gastouder) en buitenschoolse opvang. Je kunt ook kinderopvangtoeslag aanvragen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat en de gemeente niet meebetaalt. Voor buitenschoolse opvang tussen de middag voor schoolgaande kinderen krijg je geen kinderopvangtoeslag. Bij een gastouder geldt de eis dat je de factuur aan het gastouderbureau betaalt. En niet aan de gastouder zelf.

Goedegekeurde opvang

De opvangorganisatie moet goedgekeurd zijn door de gemeente. Je kunt dit zien in het Landelijk Register Kinderopvang (LKR). Het registratienummer (LKR-nummer) heb je ook nodig voor je aanvraag kinderopvangtoeslag. Ook als je kind naar een ouderparticipatie crèche (OPC) gaat, kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag.

Voor opvang bij opa en oma krijg je normaal geen kinderopvangtoeslag. Tenzij hij of zij is ingeschreven als gastouder bij een geregistreerde kinderopvang. 

Je ontvangt kinderbijslag

Als voorwaarde geldt ook dat je voor je kind kinderbijslag of een pleegouderbijdrage krijgt. Of je moet het kind in belangrijke mate onderhouden.

Je kind staat op je woonadres ingeschreven

Als je gescheiden bent, kan je kind maar op 1 adres ingeschreven staan. Voor co-ouders is er een aparte regeling. Hierdoor kunnen toch beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen.

Maximale uurprijs

Een opvangorganisatie mag zelf de uurprijzen voor de opvang vaststellen. Dit kan een hogere prijs zijn dan de maximale uurprijzen die de Dienst Toeslagen vergoed. Het bedrag boven de maximum uurprijs betaal je altijd helemaal zelf. Het gedeelte van de prijs onder de maximale uurprijs wordt deels vergoed door de kinderopvangtoeslag.

  Maximale uurprijs 2024
Dagopvang €10,25
Buitenschoolse opvang €9,12
Gastouderopvang €7,53

Aantal uren

Je kunt per kind nooit voor meer dan 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. Vanaf 1 januari 2023 maakt het niet meer uit hoeveel uur je daadwerkelijk hebt gewerkt. Zelfs met 1 uur werken per maand, heb je recht op 230 uur opvang.

Niet opgenomen opvanguren

In bepaalde situaties is het mogelijk om niet gebruikte opvanguren alsnog op te maken. Dit is het geval als je geen recht meer hebt op opvang doordat je bijvoorbeeld werkloos bent of niet meer studeert.

Hoogte kinderopvangtoeslag

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. Dat wil zeggen dat je recht hebt op een bedrag aan toeslag als je aan de voorwaarden voldoet. Ook al is je inkomen of vermogen nog zo hoog. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder tegemoetkoming je krijgt voor de kosten voor kinderopvang.

Wil je weten hoeveel kinderopvangtoeslag jij (straks) kunt krijgen? Bereken je toeslag op de website van de Dienst Toeslagen. In de toeslagentabel kun je zien op welk percentage kinderopvangtoeslag jij recht hebt. Je moet dan je (gezamenlijk) toetsingsinkomen weten. Dat kun je berekenen met de rekenhulp toetsingsinkomen.

Aanvraag kinderopvangtoeslag

De start van de kinderopvangtoeslag is op de eerste opvangdag. Deze is voor iedereen verschillend. Je moet na de eerste opvangdag de toeslag binnen 3 maanden aanvragen. Vraag je de toeslag later aan? Dan ontvang je over de periode voor de 3 maanden geen toeslag meer. Je kunt een toeslag aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Let op: na de aanvraag duurt het een aantal weken voordat je de eerste uitbetaling ontvangt.

Meerdere opvanglocaties

Gaat je kind in hetzelfde kalenderjaar naar meerdere opvanglocaties? Dan heb je voor beide locaties recht op toeslag. Op het aanvraagformulier vul je standaard de opvanggegevens voor de eerste opvang in. Vul in dezelfde aanvraag ook de gegevens in van de andere opvanglocatie. Door op het plusteken te klikken, kun je een tweede opvanglocatie toevoegen.

Let op: je kunt alleen toeslag krijgen als beide kinderopvangcentra zijn goedgekeurd. Dit kun je controleren via het Landelijk Register Kinderopvang.

Broertje of zusje

Als een broertje of zusje voor het eerst naar de opvang gaat, hoef je geen aanvraag te doen. Je kunt dit regelen door een wijziging door te geven op mijn toeslagen. Doe dit wel binnen 3 maanden na de eerste opvangdag van het broertje of zusje.

Wijzigingen

Als er iets veranderd in bijvoorbeeld je inkomen, het aantal opvanguren of je persoonlijke situatie, dan moet je dit zo snel mogelijk doorgeven. De verhoging van de tarieven voor het nieuwe jaar ontvang je meestal in november van je opvangorganisatie. Ook deze wijziging moet je aan de Dienst Toeslagen doorgeven.

Stopzetten

Gaat je kind niet meer naar de opvang? Vergeet dan de toeslag niet stop te zetten. De kosten aan de opvangorganisatie stoppen vanzelf, maar de kinderopvangtoeslag loopt gewoon door. De ontvangen bedragen als je kind niet meer naar de opvang gaat, moet je achteraf terugbetalen. Als je kind tijdelijk niet naar de opvang gaat, kun je beter het aantal uren tijdelijk op 0 zetten. Je krijgt dan geen toeslag en het aanvragen daarna is gemakkelijker.

Hulp bij het aanvragen

Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij de aanvraag van de kinderopvangtoeslag. Zo kun je terecht bij je gemeente, kinderopvang of de Dienst Toeslagen zelf. We lichten hieronder een aantal mogelijkheden extra toe.

App Toeslagen

De Belastingdienst heeft de app Toeslagen ontwikkeld waarin je makkelijker gegevens kunt aanpassen als je situatie verandert. De Belastingdienst verwacht dat gebruikers van de app minder risico lopen om achteraf grote bedragen terug te moeten betalen aan de Dienst Toeslagen. Zo krijg je meldingen als de Belastingdienst verwacht dat er iets gewijzigd is in de opvang of je inkomen.

App uitleg kinderopvangtoeslag

BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, heeft een speciaal hulpmiddel voor ouders gemaakt. Dit heet de ‘toolkit Uitleg kinderopvangtoeslag’ en bestaat uit 3 delen. Er is een app beschikbaar met handleidingen en rekenhulpen, een informatiebrief en een checklist. Zo helpen ze je om de toeslag aan te vragen. In de app staat bijvoorbeeld een handleiding om voor het eerst kinderopvangtoeslag aan te vragen. En ook een handleiding om je wijzigingen door te geven.

De informatie is beschikbaar in 6 verschillende talen: Nederland, Engels, Pools, Arabisch, Oekraïens en Russisch.

In veel gevallen kun je ook gebruik maken van de andere diensten van BOinK. Dit kan als de oudercommissie van je kinderopvangorganisatie is aangesloten bij BOinK. Zij helpen je dan bij vragen met een dagelijks spreekuur en informatie. Informeer hiernaar bij je kinderopvangorganisatie.

Kinderopvangtoeslagaffaire

Denk je dat je gedupeerd bent door de kinderopvangtoeslagaffaire? Dan kun je op de website van de Dienst Toeslagen lezen hoe de Dienst Toeslagen hiermee omgaat. Als je je nog niet hebt aangemeld als gedupeerde van deze affaire, kun je dat alsnog doen. Op de website van BOinK is ook informatie en hulp te vinden voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • geld-voor-later-header-1200x800px

  Geld voor later

  Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips. 

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Zorgtoeslag 2023

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een inkomen tot €38.000, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Dienst Toeslagen.
 • Artikel kinderopvangtoeslag

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.