icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor toeslagen

Vind je de aanvraag of wijziging van een toeslag lastig? Dan zijn er verschillende adressen voor gratis hulp. Geef wijzigingen snel door aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je later veel moet terugbetalen. Gebruik liever niet de optie 'stopzetten'. En bekijk ook de vermogensgrenzen. Zeker als je een groot bedrag ineens op je rekening krijgt. Je kunt dan zien aankomen of je een toeslag verliest en de toeslag vaak zelfs nog veiligstellen. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 december 2021

tips voor toeslagen-hoofdbeeld

Wijzigingen doorgeven

Ga je meer of juist minder verdienen, bijvoorbeeld omdat je meer of minder gaat werken of door onbetaald ouderschapsverlof? Ben je gaan samenwonen of juist uit elkaar gegaan? Of is je maandelijkse huur omhoog gegaan? Ben je met je opleiding gestopt terwijl je kinderopvangtoeslag ontvangt? Of gaat je kind voortaan niet meer naar de crèche, maar naar de buitenschoolse opvang?

Zelf wijzigingen doorgeven

Online

Geef wijzigingen in je persoonlijke situatie of inkomen zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst via Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je later een bedrag (met rente) moet terugbetalen. Of misschien krijg je juist recht op meer toeslag. Je krijgt de extra toeslag eerder als je je nieuwe gegevens invoert. 

Met een app

Voor kinderopvangtoeslag is er ook een app waarmee je eenvoudig wijzigingen kunt doorgeven. Daarop krijg je een seintje als de Belastingdienst verwacht dat je toeslag wordt aangepast. Dat is zo als de gegevens bij de Belastingdienst afwijken van de gegevens van je opvangorganisatie. De opvangorganisatie geeft namelijk maandelijks gegevens door aan de Belastingdienst. 

Natuurlijk blijft het ook met deze app zelf opletten. De opvangorganisatie weet bijvoorbeeld niet als je inkomen verandert. Wel verkleint deze app waarschijnlijk de kans dat je een groot bedrag aan kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. 

Ouders hoeven deze app niet verplicht te gebruiken. Je kunt wijzigingen in de kinderopvangtoeslag ook nog steeds via Mijn Toeslagen doorgeven.

Voorschot

Elke maandelijkse toeslag is een voorschot. De definitieve afrekening over een jaar krijg je op zijn vroegst in de tweede helft van het jaar ná het jaar waarin je de voorschotten kreeg. 

4 wekentermijn

Op Belastingdienst.nl staat overigens dat je een wijziging binnen 4 weken moet doorgeven. Op zich is die 4 wekentermijn niet zo heel belangrijk. Doe het gewoon zo snel mogelijk. Een wijziging doorgeven na 4 weken kan ook nog én je krijgt bij de eerste keer verzuim geen boete. Pas nadat je een waarschuwing hebt ontvangen van de Belastingdienst, riskeer je een verzuimboete

Toeslag opschorten

Verwacht je dat je geen recht meer hebt op toeslag? Beëindig hem dan zo snel mogelijk in Mijn Toeslagen, anders moet je het hele bedrag na afloop van het toeslagjaar terugbetalen.

Manier van stopzetten

Gebruik niet de optie 'stopzetten'. Verander de gegevens over je persoonlijke situatie zo dat je niet meer in aanmerking komt voor de toeslag. Je voert bijvoorbeeld je nieuwe hoge inkomen in. Op deze manier krijg je na afloop van het jaar automatisch van de Belastingdienst tóch je toeslag als je daar achteraf voor in aanmerking blijkt te komen. Je hoeft hem dan niet opnieuw aan te vragen.

Zet je de toeslag echt stop en blijkt achteraf op basis van je belastingaangifte dat je er toch recht op had? Dan krijg je niets. Tenzij je er zelf aan denkt de toeslag alsnog aan te vragen vóór 1 september. 

Hulp inschakelen bij aanvraag

Hulp inschakelen als je twijfelt hoe je de aanvraag moet invullen is een aanrader. Verkeerd invullen leidt er vaak toe dat je later veel geld moet terugbetalen.

Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Met vragen kun je gratis de BelastingTelefoon bellen. Voor meer begeleiding kun je ook naar een toeslagenservicepunt of een afspraak maken bij een belastingkantoor in de buurt.

Let op de vermogensgrenzen

Voor de zorgtoeslag en huurtoeslag en voor het kindgebonden budget geldt een vermogensgrens tussen de €31.747 en €151.767 (2022). Bekijk de bijbehorende vermogensgrenzen van de volgende toeslagen:

Kom je op 1 januari (net) boven die grens uit, dan heb je dat hele jaar geen recht op de toeslag. Daarom is het voor het recht op toeslag over 2023 soms slim om nog in 2022 een deel van je ‘vermogen in box 3’ uit te geven.

Momentopname

Zorg dat je op de hoogte bent van de vermogensgrenzen van de toeslagen waar je zelf recht op hebt. En bedenk of je daarbij in de buurt komt.

Let extra goed op als je een grote som geld krijgt. Zoals een erfenis, schenkiing of na verkoop van een huis. Door daarna geld uit te geven voor 31 december kun je soms nét in aanmerking blijven komen voor een toeslag in het jaar erop. Deze oplettendheid kan je soms veel geld opleveren. Heb je toevallig even een te hoog vermogen op 1 januari? Dan kost dat je in één klap 12 maanden toeslag.

Vermogen verlagen

Huizenbezitters kunnen ervoor kiezen om een deel van de hypotheek af te lossen. Dan telt het afgeloste bedrag ook niet meer mee als vermogen. Anderen kunnen overwegen een schenking te doen aan de kinderen. Dat mag een 'schenking op papier' zijn. Op die manier beperk je je eigen bestedingsruimte niet.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.