icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor toeslagen

Veel mensen vragen onterecht geen toeslag aan. Zonde, want je hebt wel recht op dit geld. Na alle media-aandacht rondom de toeslagen is het begrijpelijk dat aanvragen spannend is. Gelukkig kunnen we van fouten leren. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert toeslagenBijgewerkt op:2 april 2024

tips voor toeslagen-hoofdbeeld

Geef veranderingen altijd door

Als je wijzigingen vergeet door te geven, dan berekent de Dienst Toeslagen de toeslag verkeerd. Hierdoor moet je soms achteraf terug betalen. Of je ontvangt de hogere toeslag pas veel later.

Geef wijzigingen altijd zo snel mogelijk door. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties.

 • Ben je gaan samenwonen of juist uit elkaar gegaan?
 • Is je maandelijkse huur omhoog gegaan?
 • Ben je met je opleiding gestopt terwijl je kinderopvangtoeslag ontvangt?
 • Gaat je kind niet meer naar de dagopvang, maar naar de buitenschoolse opvang?
 • Heb je een loonsverhoging gekregen of een nieuwe baan?

Al je veranderingen geef je door op mijntoeslagen.nl onder 'wijziging doorgeven'. Dit maakt de kans op terugbetalen achteraf kleiner. Vroeger gaf je wijzgingen door aan de Belastingdienst, tegenwoordig is dat de Dienst Toeslagen.

Lees meer over: 
De gevolgen voor je toeslag na het overlijden van je partner

Gebruik de app Toeslagen

Om je wijzigingen makkelijker door te geven aan Dienst Toeslagen, kun je gebruik maken van een app. Download de app Toeslagen op je telefoon of tablet. Bijvoorbeeld als je inkomen verandert of de opvanguren van je kinderopvang. Ook kun je makkelijker controleren of je gegevens kloppen. Helaas kun je niet alle wijzigigingen via de app doorgeven. Maar je kunt wel heel veel zien.  

Kies bij de installatie of instellingen voor het toestaan van meldingen. Je ontvangt dan een bericht als de Dienst Toeslagen denkt dat je toeslag anders is. Bij de kinderopvangtoeslag geeft de opvangorganisatie bijvoorbeeld de gegevens maandelijks door aan de Dienst Toeslagen.

Let op: De Dienst Toeslagen ontvangt niet alle informatie zoals je inkomen. Controleer daarom regelmatig of je gegevens nog kloppen.

Herinnering in je agenda

Tip: zet een herinnering in je agenda om af en toe je toeslagen te controleren. Bijvoorbeeld in maart na het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dan gelijk controleren of over het afgelopen jaar recht hebt gehad op een toeslag.

In augustus controleer je of de gegevens nog hetzelfde zijn als begin van het jaar. Eventueel kun je dan nog de toeslag van het jaar ervoor aanvragen. En in december voor het nieuwe jaar. Controleer dan ook gelijk de gegevens van het huidige jaar.

Zorg voor het juiste inkomen

Veel terugbetalingen zijn het gevolg van verkeerd inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger je toeslag. Ga je meer verdienen door een salarisverhoging of door een nieuwe baan? Dan daalt de hoogte van je toeslag. Geef een verandering van je inkomen zo snel mogelijk door op mijntoeslagen.nl of via de app. Vergeet ook het inkomen van je toeslagpartner niet.

Het inkomen voor de toeslagen is meer dan alleen loon van een werkgever. Ook alimentatie en je hypotheekrenteaftrek tellen mee. Het gaat om het verzamelinkomen. De Dienst Toeslagen heeft een rekenhulp die je helpt om je inkomen te bepalen.

Tip: Wil je het risico van terugbetalen verkleinen? Geef dan expres een hoger inkomen door voor je toeslagen. Bij het vaststellen van de definitieve aanslag houdt de Belastingdienst rekening met je werkelijke inkomen. Is dit lager? Dan ontvang je geld terug.

Let op de vermogensgrenzen

Voor de zorgtoeslag, huurtoeslag en voor het kindgebonden budget geldt een vermogensgrens. Het gaat om het vermogen in box 3 dat op 1 januari in bezit is. Heb je meer vermogen? Dan heb je het hele jaar geen recht op toeslag.

  alleen 2023 alleen 2024 samen 2023 samen 2024
zorgtoeslag €127.582 €140.213 €161.329 €177.301
huurtoeslag €33.748 €36.952 €67.496 €73.904
kindgebonden budget €127.582 €140.213 €161.329 €177.301

Let op: het vermogen van kinderen onder de 18 jaar telt ook mee. Heb je een toeslagpartner? Dan telt ook zijn of haar inkomen en vermogen mee.

Tip: kijk voor alle grenzen op de toeslagenkaart. Hierop staan alle belangrijke bedragen bij elkaar.

Momentopname

Heb je toevallig even een te hoog vermogen op 1 januari? Dan kost dat je in één klap 12 maanden toeslag. Let extra goed op als je een grote som geld krijgt. Zoals een erfenis, schenking of je overwaarde na verkoop van een huis.

Ben je van plan om begin 2025 grote uitgaven te doen? Dan is het slim om deze al in 2024 uit te geven. Je vermogen is daardoor op 1 januari lager waardoor je minder belasting betaalt. Deze oplettendheid kan je soms veel geld opleveren.

Tips om vermogen te verlagen

Huizenbezitters kunnen ervoor kiezen om een deel van de hypotheek af te lossen. Dan telt het afgeloste bedrag ook niet meer mee als vermogen. Anderen kunnen overwegen een schenking te doen aan de kinderen. Dat mag een 'schenking op papier' zijn. Op die manier beperk je je eigen bestedingsruimte niet.

Lees meer:
Tips om je vermogen te verlagen

Zet je toeslag op tijd stop

Gaat je kind niet meer naar de opvang? Verhuis je van een huurwoning naar een koopwoning? De kosten voor de huur of kinderopvang zet je meestal wel stop, maar het stopzetten van de toeslag wordt dan vaak vergeten. Verwacht je dat je geen recht meer hebt op toeslag? Beëindig hem dan zo snel mogelijk in Mijn Toeslagen. Anders moet je het hele bedrag na afloop van het toeslagjaar terugbetalen.

Manier van stopzetten

Gebruik niet de optie 'stopzetten'. Maar kies voor ‘wijzigingen doorgeven’. Verander de gegevens over je persoonlijke situatie. Je voert bijvoorbeeld je nieuwe hoge inkomen in. Heb je met dit hogere inkomen geen recht meer op toeslag? Dan stopt deze vanzelf. Hou er rekening mee dat je soms de toeslag die je al ontvangen hebt, moet terugbetalen.

Blijkt dat je achteraf toch recht hebt op toeslag? Dan krijg je na afloop van het jaar automatisch toch je toeslag van de Dienst Toeslagen. Je hoeft hem dan niet opnieuw aan te vragen.

Toch stopgezet?

Zet je de toeslag echt stop? En blijkt achteraf op basis van je belastingaangifte dat je er toch recht op had? Dan krijg je niets. Tenzij je er zelf aan denkt de toeslag alsnog aan te vragen vóór 1 september. 

Tip: Zet een reminder in je agenda om in augustus te controleren of je recht hebt op toeslag.

Controleer de voorwaarden regelmatig

Hieronder vallen 2 verschillende groepen.

 • De groep die juist voldoet aan de voorwaarden, maar vergeet om de toeslag aan te vragen. Zij laten geld liggen.
 • En de groep die niet meer voldoet aan de voorwaarden, maar wel een toeslag ontvangt. Zij hebben de veranderingen niet doorgegeven en moeten toeslagen terug betalen.

Let op veranderingen

Om in aanmerking te komen voor toeslagen moet je voldoen aan voorwaarden. Niet alleen bij de aanvraag, maar op ieder moment. Kijk daarom regelmatig of je (nog) voldoet aan de voorwaarden. Vooral als er iets verandert. Denk aan samenwonen of juist uit elkaar gaan. Het krijgen van een kind of het verlies van een partner. Maar ook veranderingen in je inkomen of vermogen hebben invloed. Meer inkomen door een nieuwe baan bijvoorbeeld of het krijgen van een erfenis.

Tip: zet een herinnering in je agenda om in december of januari de voorwaarden te controleren. Je kunt de toeslag dan op tijd stoppen of juist een aanvraag indienen.

Je vindt alles over de voorwaarden van jouw toeslag op de volgende pagina’s.

Vraag je toeslag op tijd aan

Toeslag te laat aanvragen. Helaas komt dit nog veel te vaak voor. En lopen veel mensen geld mis.

Aanvraagtermijn

De belastingaangifte kun je nog tot 5 jaar later indienen. Voor toeslagen geldt dit jammer genoeg niet. Na afloop van een jaar kan dit tot uiterlijk 1 september. De toeslag over 2023 moet je dus voor 1 september 2024 aanvragen. Je moet iedere toeslag apart aanvragen. Het kan zijn dat je wel huurtoeslag ontvangt, maar de zorgtoeslag misloopt.

Tip: controleer na het doen van je aangifte of je recht hebt op toeslagen. Maak hiervoor gebruik van de proefberekening op de site van de Dienst Toeslagen. Houd je aangifte bij de hand om het juiste inkomen en vermogen in te vullen.

Uitzondering

Heb je uitstel gekregen voor het doen van aangifte? Dan heb je langer de tijd om een toeslag aan te vragen. De aanvraagtermijn eindigt dan als het uitstel afloopt. Voor huurtoeslag zijn er bijzondere situaties waarvoor een langere aanvraagtermijn geldt.

Kinderopvangtoeslag snel aanvragen

Hiervoor geldt een aparte termijn. Gaat je kind naar de opvang? Dan is de uiterste termijn voor de aanvraag zelfs maar 3 maanden. Later aanvragen is wel mogelijk. Maar dan loop je toeslag mis. De Dienst Toeslagen keert tot 3 maanden terug uit.

Voorbeeld

Je kind gaat vanaf 1 april naar de opvang. Je hebt tot 1 juli de tijd om de toeslag aan te vragen. Vraag je deze pas vanaf 1 september aan? Dan keert de Dienst Toeslagen pas vanaf 1 juni uit. Je loopt dan 2 maanden toeslag mis. Dit wordt achteraf ook niet meer gecorrigeerd in de definitieve aanslag.

Schakel hulp in bij je aanvraag

Als je bang bent dat je iets vergeet bij het invullen, is het slim om hulp te vragen. Zo zorg je ervoor dat de kans dat je iets moet terugbetalen, kleiner wordt.

Hulp is er verschillende vormen. Je kunt een bekende vragen, maar ook de Belastingdienst staat voor je klaar. Bel gratis de BelastingTelefoon of een maak een afspraak bij een belastingkantoor in je buurt.

Toeslagservicepunten

Wil je niet aankloppen bij de Belastingdienst? Ook gemeenten, zoals bij de bibliotheek, woningbouwverenigingen, kinderopvangcentra en andere maatschappelijke organisaties, zoals buurthuizen of informatiepleinen willen helpen. Dit heten ook wel toeslagenservicepunten. Zij helpen je gratis met de aanvraag van een toeslag. Vaak kijken ze ook gelijk of je recht hebt op andere aanvullingen of toeslagen. Vraag er anders gewoon om.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Voor de kinderopvangtoeslag heeft BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, een speciale app ontwikkeld. Zij helpen je stap voor stap bij de aanvraag of wijziging van de kinderopvangtoeslag. Er is bijvoorbeeld een rekenhulp voor ouders die onregelmatig of flexibile uren werken. 

Waarschuwing aanvragen toeslag

Verder zijn er nog commerciële bedrijven die zich aanbieden om te helpen. Zij vragen een vergoeding voor de aanvraag. Het gaat meestal om ongeveer €40. Dit zijn onnodige kosten. Je kunt beter rechtstreeks je toeslag aanvragen. Of maak gebruik van de toeslagservicepunten. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare partij hebt.

Deze websites zijn niet van de Belastingdienst of Dienst Toeslagen, maar van commerciële bedrijven.

 • Toeslagenaanvragen.net
 • Toeslagenportal.nl
 • Toeslagen-aanvraag.nl

Via bijvoorbeeld Google kom je gelijk op de aanvraagpagina terecht. En krijg je een rekening na het invullen. Kijk bijvoorbeeld bij de veel gestelde vragen of je moet betalen voor de aanvraag. Dan weet je of je te maken hebt met een commercieel bedrijf.

Regelmatig komen er andere websites bij die vergelijkbaar handelen.

Heb je opnieuw recht op (huur)toeslag?

Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk om opnieuw in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Dit komt door een wijziging in de wet. Kwam je huurprijs boven het maximum (2023: €808) of steeg je inkomen boven de grens? Dan raakte je de huurtoeslag voor altijd kwijt. Gelukkig is dit is nu niet meer zo. Je kunt nu weer huurtoeslag aanvragen als je weer aan de voorwaarden voldoet.

Tip: ben je in het verleden huurtoeslag kwijtgeraakt door een stijging van de huur of inkomen? Kijk dan of je nu weer voldoet aan de voorwaarden. Misschien kun je alsnog huurtoeslag aanvragen over 2023. Maak een proefberekening om hierachter te komen.

Andere toeslagen

Ook de andere toeslagen kun je later weer aanvragen. Ieder jaar wordt opnieuw beoordeeld of je voldoet aan de voorwaarden. Heb je een lager inkomen door bijvoorbeeld het verlies van je baan of omdat je met pensioen bent? Dan kan het zijn dat je nu wel voldoet aan de voorwaarden. Controleer wel de voorwaarden als je situatie weer veranderd en je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • geld-voor-later-header-1200x800px

  Geld voor later

  Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips. 

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Zorgtoeslag 2023

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een inkomen tot €38.000, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Dienst Toeslagen.
 • Artikel kinderopvangtoeslag

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.