icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor toeslagen

Soms kun je door geld uit te geven nét in aanmerking komen voor een toeslag, doordat je onder de vermogensgrens komt. Dit kan je veel geld opleveren. Doe je voordeel met deze tips voor toeslagen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

tips voor toeslagen-hoofdbeeld

Persoonlijke situatie wijzigt

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Ga je bijvoorbeeld meer of juist minder verdienen? Ben je gaan samenwonen of juist uit elkaar gegaan? Gaat je kind voor het eerst naar de kinderopvang of de peuterspeelzaal? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de fiscus, via Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je later een bedrag (met rente) moet terugbetalen of dat je juist maandelijks te weinig toeslag krijgt. De toeslag is namelijk een voorschot en de definitieve afrekening vindt pas plaats nadat je aangifte inkomstenbelasting is verwerkt.

Toeslag opschorten

Als je verwacht dat je geen recht meer hebt op een toeslag, kun je die maar beter zo snel mogelijk stopzetten in Mijn Toeslagen, anders moet je het hele bedrag na afloop van het toeslagjaar terugbetalen. Gebruik daarbij liever niet de optie 'stopzetten', maar verander bijvoorbeeld je inkomens- of vermogensgegevens naar zo’n hoog bedrag zodanig dat je niet meer in aanmerking komt voor de toeslag. Op deze manier krijg je na afloop van het jaar automatisch tóch je toeslag als je daar achteraf voor in aanmerking blijkt te komen. Je hoeft hem dan niet opnieuw aan te vragen. Zet je de toeslag echt stop en kom je na het doen van je aangifte erachter dat je toch toeslag kon krijgen, dan moet je hem na afloop van het jaar opnieuw aanvragen.

Meer toeslag

Voor de zorg- en huurtoeslag en voor het kindgebonden budget geldt een inkomens- en vermogensgrens. Kom je net boven de grens, dan is het slim om je vermogen in box 3 uit te geven aan iets wat een aftrekpost vormt in box 1. Het mes snijdt dan aan 2 kanten. Zowel je inkomen als je vermogen neemt af.

Pensioen

Neem bijvoorbeeld pensioen. Wie in loondienst werkt, heeft vaak via zijn werkgever een pensioenregeling. Daarnaast wil de fiscus ook meewerken aan het sparen voor de oudedag door extra aftrekmogelijkheden in box 1. Premies voor een lijfrente of inleg op een speciale geblokkeerde lijfrentebankrekening kun je aftrekken van je inkomen. Maar alleen als er een tekort in pensioenopbouw is in (een van) de voorafgaande 7 jaar.

Lijfrente

Blijkt volgens het rekenprogramma lijfrentepremie dat je recht hebt op deze aftrek, dan kun je actie ondernemen. Als je een premie voor een lijfrente betaalt aan een verzekeringsmaatschappij of een bedrag stort op een lijfrentespaarrekening of -beleggingsrekening, verlaag je je inkomen. En bovendien verlaagt de betaling je vermogen in box 3. Daardoor kom je misschien alsnog in aanmerking voor toeslag.

Giften

Een andere mogelijkheid is het doen van een gift aan een goed doel. Als zo’n goed doel is aangewezen als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), heb je misschien recht op giftenaftrek in box 1. Je moet dan wel meer geven dan 1% van je drempelinkomen. Met het doen van een gift boven dit drempelbedrag wordt je inkomen verlaagd. En bovendien gaat ook je vermogen omlaag. Daardoor kom je misschien alsnog in aanmerking voor toeslag.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.