icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte doen

Hoe kun je de belastingaangifte het beste aanpakken? Waar moet je op letten? Met deze handige tips haal je het maximale uit je aangifte inkomstenbelasting en kun je misschien belastingteruggave verwachten.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Home belastingaagifte doen

Aangiftemap  

Leg (tijdens) het jaar een aangiftemap aan. Dat kan digitaal, maar het kan ook een multomap of schoenendoos zijn. Stop daarin alles waarvan je denkt dat het nodig is bij het doen van de aangifte. Denk bijvoorbeeld aan reiskilometers die je maakt naar de dokter heen en terug of voor woon-werkverkeer. Of aan schriftelijk bewijs voor je giften. Ook papieren die je van je hypotheekverstrekker binnenkrijgt en de WOZ-beschikking voor je woning kun je hierin opbergen.

Is aangifte doen verplicht voor mij?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, is aangifte doen altijd verplicht. Ook als je €0 hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De aangiftebrief verstuurt de Belastingdienst in januari en februari. In 2017 ontving je deze brief op papier en in je digitale berichtenbox op mijn.overheid.nl. Als je geen aangiftebrief ontvangt voor 1 maart, is aangifte doen alleen verplicht als je minstens €46 belasting moet bijbetalen. Vul bij twijfel de aangifte op de proef in, dan zie je ook meteen of je recht hebt op een teruggave.

Lees hoe het precies zit en waarom het vaak ook slim is om aangifte te doen als dat niet verplicht is.

Zo doe je aangifte

In 2017 zijn er 3 manieren om aangifte inkomstenbelasting te doen:

 • met een app.

 • online met Mijn Belastingdienst.

 • met een papieren formulier (dit vraag je aan via de BelastingTelefoon: 0800-0543).

Vroeger kon je de aangifte ook nog invullen in een aangifteprogramma dat je kon downloaden op je computer. Die mogelijkheid was er voor het laatst voor de aangifte over 2014.

De Consumentenbond raadt aangifte op papier of in de app af. Over het algemeen geldt dat je in de app geen gegevens kunt wijzigen of aanvullen, waardoor niet iedereen de app kan gebruiken om aangifte te doen. En op papier is het een stuk lastiger om de meest optimale verdeling te krijgen tussen fiscale partners. Bovendien kan je dan geen gebruik maken van de vooringevulde gegevens, waardoor je makkelijker een fout kan maken. Dit gaat online gemakkelijker. Ga naar Mijn Belastingdienst om online aangifte te doen.

Let op: de aangifte is niet vanaf 1 januari, maar pas vanaf 1 maart beschikbaar. 

Aangifte aanvullen en controleren

De vooraf ingevulde aangifte is sinds 2016 standaard en niet meer optioneel. Alleen als je aangifte doet op papier, kun je alles handmatig invullen.

De Consumentenbond raadt aan om de vooraf ingevulde gegevens gewoon te gebruiken, ook al zullen er dit jaar weer fouten worden gevonden. Wie die gegevens goed controleert en zo nodig aanpast of aanvult, loopt minder kans op een verkeerde aangifte, dan wie alles handmatig invoert.

 • Onthoud dat de Belastingdienst niet alles van je weet en dat je zelf verantwoordelijk blijft voor het juist invullen van je aangifte. Je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen als je een ontbrekende spaarrekening niet toevoegt. Of als je een te laag vooringevuld loon niet verandert in het bedrag dat wél op je loonstrook staat. Vergelijk de vooraf ingevulde gegevens daarom met de informatie uit je eigen aangiftemap.

 • Let extra goed op als je bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ-waarde van je huis. De waarde wordt dan nogal eens verkeerd of zelfs helemaal niet ingevuld. En of de hypotheekrente helemaal aftrekbaar is, kan de Belastingdienst niet weten. Dat moet je zelf aangeven.

 • Alleen controleren is vaak niet voldoende. Als je de gegevens van de Belastingdienst niet aanvult, loop je namelijk al snel belastingvoordeel mis. Zo moet je het zelf aangeven als je recht hebt op een aftrekpost door hoge zorgkosten of giften aan het goede doel. En natuurlijk kan het zijn dat je geld hebt geleend van familie voor je huis. Deze lening en de betaalde rente zijn dan mogelijk niet meegenomen in de vooraf ingevulde gegevens. Vul in deze gevallen altijd de gegevens aan bij 'hypotheken en andere schulden'. Anders loop je renteaftrek mis.

Oude aangifte als leidraad

Pak de aangifte van vorig jaar erbij. Dat is meestal een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien. Zeker als er in een jaar niet veel is veranderd, is de oude aangifte een goede en handige leidraad voor de nieuwe aangifte.

Check de (nieuwe) regels

Controleer of de wetswijzigingen sinds 1 januari 2016 invloed hebben op je eigen aangifte. Gebruik de helptekst van het aangifteprogramma als je tijdens het invullen van de aangifte meer informatie nodig hebt. Je kunt ook de Belastinggids 2017 van de Consumentenbond aanschaffen en raadplegen voor hulp bij je aangifte inkomstenbelasting.

Fiscale partner?

Als je een fiscale partner hebt, kun je soms veel belasting besparen door een aantal posten slim toe te delen aan 1 van de 2 partners. Bij het invullen van de persoonlijke gegevens doe je er goed aan te kiezen voor het samen doen van aangifte. Je kunt dan in het scherm 'verdelen' uitproberen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je in alle lastige regels daarvoor hoeft te verdiepen. Als je de aangifte allebei apart invult is het een stuk lastiger te achterhalen welke verdeling het meest lucratief is.

Ging je in 2016 samenwonen, trouwde je of heb je dat jaar je partner verloren? Je krijgt dan vaak de vraag 'Wilt u met uw partner héél 2016 fiscale partners zijn?' Check in die situatie de voor- en nadelen van partnerschap vóórdat je die vraag beantwoordt. Soms betaal je duizenden euro's meer belasting als je die vraag met 'ja' beantwoordt. Terwijl je ook 'nee' mag kiezen. Je kunt het aangifteprogramma tweemaal invullen: eenmaal wel als partners, eenmaal niet als partners. Uiteindelijk kies je de meest voordelige en die stuur je in.

Je kunt sinds 2016 ook als ondernemer samen met je fiscaal partner aangifte doen via Mijn Belastingdienst. Het maakt dan niet uit of je partner ook ondernemer is of niet.

Hulp inschakelen

Kom je er echt niet uit, of bevind je je in een bijzondere situatie? Schakel dan hulp in. Dat kan gratis bij de Belastingdienst, bij belastingwinkels en bij veel ouderen- en vakbonden. De gratis service geldt wel alleen voor leden van die bonden. Het komt ook voor dat er een kleine bijdrage wordt gevraagd, bijvoorbeeld aan niet-leden. Let er bij belastingwinkels op dat zij vaak alleen mensen uit de eigen stad of regio met een bescheiden inkomen helpen.

Je kunt ook een professional inschakelen. Aangiftehulp is zeker aan te raden als je in het aangiftejaar een nieuw huis kocht, gescheiden bent of een onderneming hebt. In die situaties kun je trouwens het best zo snel mogelijk een adviseur raadplegen en niet eerst de aangifteperiode afwachten.

Vergelijk de aangifte met die van vorig jaar

Ben je klaar met het invullen van de aangifte? Vergelijk hem dan met die van vorig jaar. Bij ongewijzigde omstandigheden zal daar meestal ongeveer hetzelfde uitkomen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je een fout gemaakt.

Als je meer moet bijbetalen of minder terugkrijgt dan anders, kan dat dit jaar ook komen doordat sommige regels zijn veranderd op 1 januari 2016.

Controleer vooral ook de verdeling tussen partners goed voordat je de aangifte verzendt. Als je nog ergens in de aangifte iets gewijzigd hebt, kan het zijn dat daarna een andere verdeling beter is.

Stuur zo snel mogelijk in

De aangifte over 2016 moest voor 1 mei 2017 worden ingestuurd. Was dit niet haalbaar dan heb je waarschijnlijk voor 1 mei 2017 uitstel aangevraagd tot 1 september 2017.

Bij aangiftes die de Belastingdienst voor 1 april heeft ontvangen, krijg je voor 1 juli 2016 bericht van de fiscus. Deed je tussen 1 april en 1 mei aangifte, dan is er geen garantie dat je voor 1 juli bericht krijgt. Na 1 mei de aangifte indienen, zorgt er vrijwel zeker voor dat je pas later bericht krijgt van de Belastingdienst.

Dit heeft de volgende 2 nadelen:

 • Als je geld terugkrijgt, staat dit bedrag niet gegarandeerd uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening. De fiscus vergoedt daarbij geen rente.

 • Als je belasting moet bijbetalen, moet je rente betalen als je na 1 mei aangifte doet en de Belastingdienst pas na 1 juli een aanslag oplegt. De fiscus berekent 4% rente (op jaarbasis). Die gaat lopen op 1 juli en stopt pas 6 weken na de datum die op de aanslag staat. Doe je voor 1 mei aangifte en legt de Belastingdienst pas na 1 juli een aanslag op, dan hoef je geen belastingrente te betalen.

Heb je uitstel gekregen, dan is het verstandig om alsnog de aangifte zo snel mogelijk in te leveren. Hoe sneller je een aanslag binnen hebt, hoe minder lang je belastingrente hoeft te betalen als je moet bijbetalen.

Sla 'm op

Bewaar een print van de aangifte of sla een pdf op je computer of een usb-stick op. Volgend jaar komt hij weer van pas én sommige belastingvoordelen kun je later alleen claimen als je nog (zéér) oude belastingaangiftes kunt laten zien.

De Belastingdienst heeft ons geïnformeerd dat de aangifte nog 5 jaar na afloop van het aangiftejaar kan worden ingezien op Mijn Belastingdienst tot 31 januari 2021. Na die periode ben je wellicht op je eigen administratie aangewezen om belastingvoordeel in de wacht te slepen dat je alleen kunt krijgen op basis van oude aangiftes.

Méér voordeel bij de Belastingdienst

Controleer meteen na het verzenden van je aangifte of je misschien recht hebt op een toeslag, als je deze niet eerder hebt aangevraagd. Een proefberekening is zo gemaakt en je bent nu ook nog op tijd om een aantal toeslagen over 2016 en 2017 in de wacht te slepen.

Had je de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten? Soms kun je dan honderden tot duizenden euro's belasting terugkrijgen van de Belastingdienst. Maar alleen als je erom vraagt. Check op de website berekenhet.nl of dat voor jou geldt. Zo ja, stuur een print van de berekening van berekenhet.nl naar dit adres bij de Belastingdienst.

Wil je volgend jaar minder belasting betalen, dan kun je alvast lezen wat je daar nu al aan kunt doen. Gedurende het jaar kun je meer doen om te besparen dan op het moment van invullen van de belastingaangifte zelf.

Foutje ontdekt na verzenden?

Ontdek je na verzenden van de aangifte dat je een fout hebt gemaakt? Die is eenvoudig te herstellen zolang de fiscus nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Je kunt de aangifte opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen op Mijn Belastingdienst. De fiscus gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte.

Nadat de aanslag over 2016 is opgelegd, heb je nog tot en met 2021 mogelijkheden om een vermindering te krijgen waar je recht op had, maar die je over het hoofd hebt gezien. Op dezelfde manier kun je voor aanslagen uit eerdere jaren tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat verminderingen vragen.

Andersom: ontdek je dat je te weinig belasting hebt aangegeven en zit dat je niet lekker? Dan kun je de fout vrijwillig verbeteren, zolang hij nog niet is ontdekt door de fiscus.

Meer over de aangifte over 2016:

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Afbeelding-brief-Belastingdienst
  Nieuws  |  12 dec.

  Laat je niet misleiden

  Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten.