icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte doen

Hoe kun je de belastingaangifte het beste aanpakken? Wij raden aan de aangifte in de tweede helft van maart te doen. Met onze tips haal je het maximale uit je aangifte inkomstenbelasting.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 september 2018

Home belastingaagifte doen

Aangiftemap

Leg (tijdens) het jaar een aangiftemap aan. Dat kan digitaal, maar kan ook in een multomap of schoenendoos zijn. Stop hier alles in, dat je nodig hebt bij je aangifte: zoals notities over de reiskilometers die je maakt naar de dokter of voor woon-werkverkeer, bewijs voor je giften, papieren van je hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking voor je woning.

Is aangifte doen verplicht voor mij?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, is aangifte doen altijd verplicht. Ook als je €0 hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De aangiftebrief verstuurt de Belastingdienst in januari en februari. In 2018 ontving je deze brief zowel op papier als in je digitale berichtenbox op mijn.overheid.nl. Als je geen aangiftebrief over 2017 ontving voor 1 maart 2018, is aangifte doen alleen verplicht als je minstens €46 belasting moet bijbetalen.

Vul bij twijfel de aangifte op de proef in, dan zie je ook meteen of je recht hebt op een teruggave.

Lees hoe het precies zit en waarom aangifte doen als dat niet verplicht is vaak een aanrader is.

Zo doe je aangifte

 • via een app
 • online via Mijn Belastingdienst
 • met een papieren formulier (dit vraag je aan via de BelastingTelefoon: 0800-0543)

De Consumentenbond raadt aangifte op papier of via een app af. Je kunt in deze app geen gegevens wijzigen of aanvullen, waardoor niet iedereen de app kan gebruiken om aangifte te doen. En op papier mis je veel nuttige toelichtingen en rekenhulpen. Zo is het bijvoorbeeld een stuk lastiger om de meest optimale verdeling te krijgen tussen fiscale partners. Bovendien kun je bij aangifte op papier geen gebruik maken van vooraf ingevulde gegevens, waardoor een foutje sneller is gemaakt. Log in op Mijn Belastingdienst om online aangifte te doen.

Doe hem bij voorkeur in de tweede helft van maart

De aangifte over 2017 moest vóór 1 mei 2018 worden verzonden aan de Belastingdienst. Haalde je dit niet? Dan kon je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2018.

Liefst in maart

Als de Belastingdienst je aangifte voor 1 april heeft ontvangen, dan heb je voor 1 juli 2018 bericht gekregen van de fiscus. Deed je tussen 1 april en 1 mei aangifte, dan garandeert de fiscus niet dat je voor 1 juli bericht krijgt. Wat maakt dat uit? Als je geld terugkrijgt, staat dit bedrag bij aangifte in maart gegarandeerd uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening. Bij aangifte in april kan dit langer duren en daar heb je alleen maar nadeel van. De fiscus vergoedt namelijk geen rente meer bij een teruggave.

Rente-nadeel bij aangifte na 1 mei

Als je de aangifte pas na 1 mei indient, is de kans veel groter dat je pas na 1 juli bericht krijgt van de Belastingdienst. Als je dan belasting moet bijbetalen, moet je bovendien rente betalen. De fiscus berekent 4% rente (op jaarbasis). Die gaat lopen op 1 juli en stopt pas 6 weken na de datum die op de aanslag staat. Doe je vóór 1 mei aangifte en legt de Belastingdienst een aanslag op die overeenkomt met het te betalen of te ontvangen bedrag in je aangifte, dan hoef je geen belastingrente te betalen.

Heb je uitstel gekregen, dan is het alsnog gunstig voor de te betalen rente om de aangifte zo snel mogelijk in te leveren. Hoe sneller je de aangifte indient, hoe eerder je de aanslag binnen hebt en hoe minder belastingrente je betaalt als je moet bijbetalen.

Haastige spoed

Miljoenen Nederlanders doen al in de eerste week van maart aangifte. Maar het heeft ook voordelen om de klus een week (of twee) uit te stellen. In de eerste weken van maart ontdekt en herstelt de Belastingdienst namelijk vaak fouten in het aangifteprogramma. We raden aan aangifte te doen in de tweede helft van maart.

Aangifte aanvullen en controleren

Bij aangifte via Mijn Belastingdienst is er al heel veel vooraf ingevuld. Alleen als je aangifte doet op papier of via Mijn Belastingdienst vraagt om een voorlopige aanslag, moet je alles handmatig invullen.

Wie de vooraf ingevulde gegevens goed controleert en zo nodig aanpast of aanvult, loopt veel minder kans op een verkeerde aangifte, dan wie alles handmatig invoert. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vorig jaar ongeveer 2% van de Nederlanders fouten vond in de vooraf ingevulde aangifte. Het ging meestal om verkeerde of missende inkomsten en spaarsaldi.

 • Onthoud dat de Belastingdienst niet alles van je weet en dat je zelf verantwoordelijk blijft voor het juist invullen van je aangifte. Je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen als je een ontbrekende spaarrekening niet toevoegt. Of als je een te laag vooraf ingevuld loon niet verandert in het bedrag dat wél op je loonstrook staat. Vergelijk de vooraf ingevulde gegevens daarom met de informatie uit je eigen aangiftemap.

 • Let extra goed op als je bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ-waarde van je huis. De waarde wordt dan nogal eens verkeerd of zelfs helemaal niet ingevuld. En of de hypotheekrente helemaal aftrekbaar is, kan de Belastingdienst niet weten. Dat moet je zelf aangeven.

 • Juist aftrekposten staan meestal niet vooraf ingevuld. Als je de gegevens van de Belastingdienst niet aanvult, loop je dus al snel belastingvoordeel mis. Zo moet je het zelf aangeven als je recht hebt op een aftrekpost door hoge zorgkosten of giften aan een goed doel. En natuurlijk kan het zijn dat je geld hebt geleend van familie voor je huis. Deze lening en de betaalde rente zijn dan mogelijk niet meegenomen in de vooraf ingevulde gegevens. Vul in deze gevallen altijd de gegevens aan bij 'hypotheken en andere schulden'. Anders loop je renteaftrek mis.

 • Let op als je in de laatste dagen van 2016 nog een groot bedrag hebt overgemaakt via internetbankieren. De kans is groot dat dit niet meer is verwerkt in het vooraf ingevulde bankrekeningsaldo op 1 januari 2017 in je aangifte. Dit ontdekten wij op basis van signalen van onze leden en aanvullend onderzoek bij alle banken. Bijna alle banken hebben de balans (iets) te vroeg opgemaakt. De weergave van het saldo op 1 januari 2017 in het jaaroverzicht klopt daardoor evenmin als het saldo dat zij doorgaven aan de Belastingdienst. Je mag het saldo wel handmatig aanpassen in de aangifte als je kunt aantonen dat je het geld al in 2016 had overgeboekt. Je kunt daar belasting mee besparen als je meer vermogen hebt, dan het heffingsvrij vermogen. Het is goed mogelijk dat de betaling aan het eind van het jaar met terugwerkende kracht de boekdatum 2 januari heeft gekregen in je rekeningoverzicht.

Oude aangifte als leidraad

Pak de aangifte van vorig jaar erbij. Dat is meestal een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien. Zeker als er in een jaar niet veel is veranderd, is de oude aangifte een goede en handige leidraad voor de nieuwe aangifte.

Check de (nieuwe) regels

Controleer of de wetswijzigingen op 1 januari 2017 invloed hebben op je eigen aangifte. Gebruik de helptekst van het aangifteprogramma als je tijdens het invullen van de aangifte meer informatie nodig hebt. Je kunt ook de Belastinggids 2018 van de Consumentenbond aanschaffen en raadplegen voor hulp bij je aangifte inkomstenbelasting.

Fiscale partner?

Als je een fiscale partner hebt, kun je soms veel belasting besparen door een aantal posten slim toe te delen aan 1 van de 2 partners. Bij het invullen van de persoonlijke gegevens doe je er goed aan te kiezen voor het samen doen van aangifte. Je kunt dan vrij gemakkelijk in het scherm 'verdelen' uitproberen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je in alle lastige regels daarvoor hoeft te verdiepen. Als je de aangifte allebei apart invult is het een stuk lastiger te achterhalen welke verdeling het meest lucratief is.

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner?

Ging je in 2017 samenwonen, ben je getrouwd of heb je geen partner meer? Je krijgt dan vaak de vraag 'Wilt u met uw partner héél 2017 fiscale partners zijn?' Check in die situatie de voor- en nadelen van partnerschap vóórdat je die vraag beantwoordt.

Soms betaal je duizenden euro's meer belasting als je die vraag met 'ja' beantwoordt. Terwijl je ook 'nee' mag kiezen. Je kunt het aangifteprogramma ook tweemaal invullen: eenmaal wel als partners, eenmaal niet als partners. Print beide versies en vergelijk ze. De meest voordelige vul je uiteindelijk (weer) in Mijn Belastingdienst in en verzend je.

Lees ook:

Hulp inschakelen

Kom je er echt niet uit, of bevind je je in een bijzondere situatie? Schakel dan hulp in. Dat kan gratis bij een kantoor van de Belastingdienst, bij belastingwinkels en bij veel ouderen- en vakbonden. De gratis service geldt wel alleen voor leden van die bonden. Het komt ook voor dat er een kleine bijdrage wordt gevraagd, bijvoorbeeld aan niet-leden. Let er bij belastingwinkels op dat zij vaak alleen mensen uit de eigen stad of regio met een bescheiden inkomen helpen.

Je kunt ook een professionele belastingadviseur inschakelen. Aangiftehulp is aan te raden als je in het aangiftejaar een nieuw huis kocht, gescheiden bent of een onderneming hebt. In die situaties kun je trouwens het best zo snel mogelijk een adviseur raadplegen en niet eerst de aangifteperiode afwachten.

De BelastingTelefoon beantwoordt ook vragen over de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan je op weg helpen, maar vertrouw niet blind op het antwoord.

Vlak vóór het verzenden van de aangifte

Ben je klaar met het invullen van de aangifte? Vergelijk hem dan met die van vorig jaar. Bij ongewijzigde omstandigheden zal daar meestal ongeveer hetzelfde te betalen of terug te ontvangen bedrag uitkomen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je een fout gemaakt.

Als je meer moet bijbetalen of minder terugkrijgt dan anders, kan dat dit jaar ook komen doordat sommige regels zijn veranderd op 1 januari 2017.

Partners: Check vlak vóór verzending van de aangifte nogmaals in het verdeelscherm of de gekozen verdeling van inkomsten, vermogen en aftrekposten tussen partners (nog steeds) optimaal is. Als je nog ergens in de aangifte iets gewijzigd hebt, kan het zijn dat daarna een andere verdeling beter is.

Sla hem op

Bewaar een print van de aangifte en stop hem in je aangiftemap voor volgend jaar of sla een pdf op je computer of een usb-stick. Volgend jaar komt dit weer van pas én sommige belastingvoordelen kun je later alleen claimen als je nog (zéér) oude belastingaangiftes kunt laten zien.

De Belastingdienst heeft ons geïnformeerd dat de aangifte nog 5 jaar na afloop van het aangiftejaar kan worden ingezien op Mijn Belastingdienst. Na die periode ben je wellicht op je eigen administratie aangewezen om belastingvoordeel in de wacht te slepen dat je alleen kunt krijgen op basis van oude aangiftes.

Méér voordeel bij de Belastingdienst

Toeslagen

Controleer meteen na het verzenden van je aangifte of je misschien recht hebt op een toeslag, als je deze niet al hebt aangevraagd. Een proefberekening voor 2017 en 2018 is zo gemaakt en je kunt zelfs voor 1 september 2018 een aantal toeslagen over 2017 aanvragen.

Teruggave op verzoek bij wisselende inkomsten

Had je de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten? Soms kun je dan honderden tot duizenden euro's belasting terugkrijgen van de Belastingdienst. Maar alleen als je erom vraagt. Check op de website berekenhet.nl of dat ook voor jou geldt. Een berekening maken heeft ook nog zin als de inkomenswijziging of -schommeling een jaar of vijf geleden plaatsvond. Lees hoe je met gemak een verzoek om middeling kan indienen

Belastingtips voor volgend jaar

Wil je volgend jaar minder belasting betalen, dan kun je alvast lezen of je daar nu al iets aan kunt doen. Gedurende het jaar kun je meer doen om te besparen dan op het moment van invullen van de belastingaangifte zelf.

Foutje ontdekt na verzenden?

Ontdek je na verzenden van de aangifte dat je een fout hebt gemaakt? Die is eenvoudig in de aangifte te herstellen zolang de fiscus nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Je kunt de aangifte opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen op Mijn Belastingdienst. De fiscus gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte.

Je hebt nog tot en met 2022 mogelijkheden om een vermindering te krijgen waar je recht op had, maar die je over het hoofd hebt gezien. Op dezelfde manier kun je voor aanslagen uit eerdere jaren tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat verminderingen vragen.

Andersom: ontdek je dat je te weinig belasting hebt aangegeven en zit dat je niet lekker? Dan kun je de fout vrijwillig verbeteren, zolang hij nog niet is ontdekt door de fiscus. Sinds 1 januari 2018 is vrijwillig aangeven van buitenlands inkomen en buitenlands spaargeld wel kostbaarder geworden.

Meer over de aangifte 2017:

Nieuw & interessant

 • BTW
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen 2019

  In 2019 veranderen er veel belastingregels ingrijpend. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.
 • Eigen woning 2
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen eigen woning

  In 2019 veranderen er veel belastingregels rondom de eigen woning ingrijpend. Welke gevolgen heeft dit voor jouw situatie?
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.