icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist aangifte inkomstenbelasting voor overledene

Het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden is lastig. Emotioneel en inhoudelijk. Met deze checklist en fiscale en administratieve tips helpen we je op weg.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:19 februari 2024

Artikel belastingaangigte overledene

Ook voor de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, heb je de tijd tot 1 mei van het jaar van overlijden. Overleed iemand in de eerste helft van 2024? Dan moeten er vaak nog 2 aangiftes inkomstenbelasting worden ingediend namens die persoon. Bij een overlijden begin 2024 is dat eentje over 2023 én eentje over 2024.

Volmacht

De erfgenamen bepalen meestal met elkaar wie een volmacht krijgt voor het afwikkelen van de financiële zaken. Dit is meestal ook degene die de aangifte inkomstenbelasting en de aangifte schenkbelasting doet.

Partners

Is je partner overleden? Dan is het goed om zijn of haar belastingaangifte tegelijk te doen met je eigen aangifte. Je kunt er dan nog voor kiezen om als fiscale partners gezamenlijk aangifte te doen.

Belasting bij overlijden

In het jaar van overlijden van je partner mag je ervoor kiezen het fiscale partnerschap te laten doorlopen tot en met 31 december. Zo kun je aftrekposten en het vermogen naar keuze verdelen. Dat kan voordeel opleveren, bijvoorbeeld een tariefsvoordeel. Maar het kan ook nadelig uitpakken. Soms loop je er juist een aftrekpost door mis. Dan is kiezen voor fiscaal partnerschap tot de datum van het overlijden misschien slimmer. Dat kan namelijk ook.

Lees ook: Zoek uit of het slim is om het hele jaar als partner te worden gezien

Aangifte digitaal of op papier

Helaas moet je de aangifte van de overledene in principe op een papieren F-biljet doen. Dat ontvang je meestal binnen 3 maanden na het overlijden. Je kunt het biljet ook aanvragen bij de BelastingTelefoon nabestaanden: 0800 - 235 83 54. Ook zijn er mogelijkheden om de aangifte online te doen. Je moet dan wel eerst een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan online of bij een belastingkantoor.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen