! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist aangifte inkomstenbelasting voor overledene

Het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden is lastig. Emotioneel en inhoudelijk. Met deze checklist helpen we je op weg met fiscale en administratieve tips.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:4 januari 2021

Artikel belastingaangigte overledene

3 highlights uit het artikel

1. Tips voor de belastingaangifte van de overledene

Belastingaangifte voor een overledene doen veel mensen maar één keer in hun leven. Die aangifte is echt anders dan andere aangiftes. We zetten op een rij wat je allemaal moet weten voor deze aangifte.

2. Tips voor de belastingaangiftes van erfgenamen

We geven ook tips voor de aangifte van de erfgenamen. Deze aangiftes worden ook beïnvloed door het overlijden. Sommige dingen moet je echt weten, omdat ze niet uit het aangifteprogramma blijken.

3. Vaak vergeten belastingvoordeel partner

Laat de overledene een partner achter? Dan heeft die in het jaar van overlijden voor het hele jaar recht op alleenstaande ouderenkorting. Zelfs bij een overlijden aan het eind van het jaar. Dit netto voordeel van €436 wordt vaak gemist. Dat komt omdat de aangifte op dit punt niet duidelijk is en daarom verkeerd wordt ingevuld.

Voor de aangifte voor iemand die is overleden heb je tot 1 mei van het jaar na overlijden de tijd. De erfgenamen bepalen meestal onderling wie een volmacht krijgt om de financiële zaken af te wikkelen. Dit is meestal ook degene die de aangifte inkomstenbelasting en de aangifte schenkbelasting doet.

Als je partner is overleden, dan is het goed om de aangifte tegelijk te doen met je eigen aangifte. Je kunt er dan nog voor kiezen om als fiscale partners gezamenlijk aangifte te doen.

Belasting bij overlijden

In het jaar van overlijden van je partner mag je ervoor kiezen het fiscale partnerschap te laten doorlopen tot en met 31 december. Zo kun je aftrekposten en het vermogen naar keuze verdelen. Dat kan voordeel opleveren, bijvoorbeeld een tariefsvoordeel. Maar het kan ook nadelig uitpakken. Soms loop je er juist een aftrekpost door mis. Dan is kiezen voor fiscaal partnerschap tot de datum van het overlijden misschien slimmer. Dat kan namelijk ook.

Lees ook: Zoek uit of het slim is om het hele jaar als partner te worden gezien

Aangifte moet op papier

Helaas moet je de aangifte van de overledene doen op een papieren F-biljet. Dat ontvang je meestal binnen 3 maanden na het overlijden. Je kunt het ook aanvragen bij de BelastingTelefoon Nabestaanden: 0800 - 235 8354. Ben je partner van de overledene? Dan mag je eigen aangifte digitaal, maar alleen als je ervoor kiest om na het overlijden geen fiscale partners meer te zijn. Als je aangifte wil doen als partners tot het einde van het jaar, moet je voor jezelf een papieren P-biljet aanvragen.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Word lid van Geld & Recht en krijg toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue