icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Belastingaangifte te laat ingediend

Als je de belastingaangifte te laat verzendt, heb je gelukkig niet meteen een boete aan je broek. Wat kun je nog doen en wat zijn de gevolgen als je de belastingaangifte te laat indient? 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 december 2019

Artikel te laat met belastingaangifte

Niet meteen een boete

Als je vergeten bent vóór 1 mei aangifte te doen of uitstel aan te vragen heeft dit gelukkig niet direct vervelende gevolgen. Je krijgt eerst een herinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst.

In beide gevallen gunt de fiscus je nog een aantal dagen om de aangifte alsnog in te dienen. Meestal is dat 10 werkdagen. Pas als je ook de termijn uit de aanmaning ongebruikt laat verstrijken, krijg je een boete. De boete wordt dan onmiddellijk in rekening gebracht, ook als je maar een paar minuten te laat bent. 

Hoogte van de boete

De eerste keer krijg je een verzuimboete van €369. Dit geldt ook als de de belastingaangifte voor de tweede keer te laat indient. Ben je dan nog te laat, dan kun je boete van maximaal €5278 verwachten.

Aanslag en bewijslast

Als je de aangifte inkomstenbelasting na de aanmaning niet op tijd inlevert krijg je (uiteindelijk) niet alleen een boete, maar ook alsnog een aanslag inkomstenbelasting. De belastingdienst legt dan een zogenaamde 'ambtshalve aanslag' op. Daarvoor baseert de belastingdienst zich op een geschat belastbaar inkomen. Die schatting moet zo veel mogelijk berusten op redelijke uitgangspunten. Maar in de praktijk krijg je meestal een hoge aanslag opgelegd in de verwachting dat je wel gaat protesteren als deze echt te hoog is.

Tegen een ambtshalve aanslag kun je op dezelfde manier bezwaar maken als tegen een normale aanslag. Als je je aangifte niet, of niet behoorlijk ingevuld indient, krijg je een zwaardere bewijslast. Jij moet dan bewijzen dat de ambtshalve aanslag onjuist is.

Heb je de belastingaangifte ingediend na het verstrijken van alle extra termijnen maar voor het opleggen van de aanslag? Dan baseert de Belastingdienst de aanslag vaak alsnog op die aangifte. De boete wordt dan waarschijnlijk wel opgelegd.

Belastingteruggave

Ook als je een teruggave verwacht op je aanslag, kun je een boete krijgen als je de belastingaangifte te laat indient. Tenminste, als je een aangiftebrief ontvangen hebt. Heb je niet zo'n brief ontvangen, dan kun je een teruggave wel aan je neus voorbij laten gaan zonder dat je risico loopt op een boete.

Geen aangiftebrief ontvangen?

De herinneringsprocedure en boeteprocedure geldt alleen als je van de Belastingdienst een bericht krijgt om aangifte te doen. Ontving je geen aangiftebrief maar moet je toch verplicht aangifte doen, dan kun je ook een boete krijgen van maximaal €5278. De regels daarvoor zijn iets anders.

Opzettelijk geen aangifte doen

Als de fiscus kan bewijzen dat je met opzet of grove schuld geen aangifte deed, kun je een boete krijgen die nog hoger is dan €5278. Het bedrag van de boete is afhankelijk van belasting die je schuldig bent. De boete is dan 25 tot 100% van belasting die je moet betalen. De belasting over de inkomsten uit het vermogen (box 3) kan zelfs worden verhoogd met een boete tot 3 keer het bedrag van die belasting.

Als je nooit aangifte gedaan hebt en ook geen aangiftebrief hebt ontvangen, zal daar niet snel sprake van zijn. Alleen als er iets bijzonders aan de hand is, bijvoorbeeld als je een loterij wint, kan deze boete dan aan de orde zijn.

Meer over de belastingaangifte: