icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte te laat ingediend

Als je de belastingaangifte te laat verzendt, heb je gelukkig niet meteen een boete aan je broek. Wat kun je nog doen en wat zijn de gevolgen als je de belastingaangifte te laat indient? 
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 februari 2022

Artikel te laat met belastingaangifte

Niet meteen een boete

Als je vergeten bent vóór 1 mei aangifte te doen of uitstel aan te vragen heeft dit gelukkig niet direct vervelende gevolgen. Je krijgt eerst een herinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst.

10 werkdagen

In beide gevallen gunt de fiscus je nog een aantal dagen om de aangifte alsnog in te dienen. Meestal is dat 10 werkdagen. Pas als je dat ook niet redt, krijg je een boete.

De boete wordt dan onmiddellijk gegeven, ook als je maar een paar minuten te laat bent. 

Hoogte van de boete

De eerste keer krijg je een verzuimboete van €369. De boete is ook €369 als je de belastingaangifte voor de tweede keer te laat indient. Ben je dan nog te laat, dan kun je een boete verwachten van maximaal €5278. 

Aanslag en bewijslast

Als je de aangifte inkomstenbelasting na de aanmaning niet op tijd inlevert krijg je niet alleen een boete, maar alsnog een aanslag inkomstenbelasting. De Belastingdienst legt dan een zogenaamde 'ambtshalve aanslag' op. Daarvoor baseert de Belastingdienst zich op een geschat belastbaar inkomen.

Bezwaar maken

Die schatting moet uitgaan van een redelijke situatie. Maar in de praktijk krijg je meestal een hoge aanslag opgelegd. De Belastingdienst verwacht dat je wel zult protesteren als deze écht te hoog is.

Tegen een ambtshalve aanslag kun je op dezelfde manier bezwaar maken als tegen een normale aanslag. Je krijgt zwaardere bewijslast als je je aangifte niet, of niet behoorlijk ingevuld indient. Dit betekent dat jij moet bewijzen dat de ambtshalve aanslag verkeerd is.

Heb je de belastingaangifte ingediend na het verstrijken van alle extra termijnen maar voor het opleggen van de aanslag? Dan baseert de Belastingdienst de aanslag vaak alsnog op die aangifte. De boete krijg je dan waarschijnlijk wel.

Belastingteruggave

Als je de belastingaangifte op of na 1 mei indient en je recht hebt op een teruggave, heeft de Belastingdienst langer de tijd om je teruggave over te maken. De Belastingdienst streeft dan naar uitbetaling binnen 13 weken na het indienen van de aangifte en niet naar uiterlijke uitbetaling in de eerste week van juli.

Ook als je een teruggave verwacht op je aanslag, kun je een boete krijgen als je de belastingaangifte te laat indient. Tenminste, als je een aangiftebrief ontvangen hebt.

Heb je niet zo'n brief ontvangen, dan kun je een teruggave mislopen zonder dat je risico loopt op een boete.

Geen aangiftebrief ontvangen?

De herinneringsprocedure en boeteprocedure geldt alleen als je van de Belastingdienst een bericht krijgt om aangifte te doen. Ontving je geen aangiftebrief, maar moet je toch verplicht aangifte doen? Je kunt dan een boete krijgen van maximaal €5278. De regels daarvoor zijn iets anders.

Opzettelijk geen aangifte doen

Als de Belastingdienst kan bewijzen dat je met opzet of grove schuld geen aangifte deed, kun je een boete krijgen die nog hoger is dan €5278. Het bedrag van de boete hangt af van belasting die je schuldig bent.

De boete is dan 25 tot 100% van de belasting die je moet betalen. De boete kan zelfs uitkomen op 3 keer de belasting over de inkomsten uit het vermogen (box 3).

Dit zal niet snel gebeuren als je nooit aangifte hebt gedaan en ook geen aangiftebrief hebt ontvangen. Alleen als er iets bijzonders aan de hand is kan deze boete een rol spelen. Bijvoorbeeld als je een loterij wint.

Belastingrente

Bij te laat indienen van de aangifte moet je waarschijnlijk rente betalen over de aanslag. Tenminste, als blijkt dat je over 2021 belasting moet bijbetalen.

Coronavirus

De afgelopen jaren was het belastingrentetarief 4%. Maar tussen 1 juli en 1 oktober 2020 was de belastingrente tijdelijk 0,01% om de gevolgen van het coronavirus te verzachten. In 2021 heeft de Belastingdienst de belastingrente (nog) niet verlaagd vanwege het coronavirus. 

De tegemoetkomingen van de Belastingdienst die te maken hebben met het coronavirus worden regelmatig aangepast. De actuele situatie vind je op Coronamaatregelen Belastingdienst.

Invorderingsrente

De rente voor te laat betalen van de belastingaanslag is tot 1 juli 2022 verlaagd tot 0,01%. Dat heet de invorderingsrente. Deze wordt daarna stapsgewijs weer verhoogd. Zie de speciale pagina van de Belastingdienst over de aanpassingen van de rente.

Krijg je juist geld terug? Dan ontvang je de teruggave pas bij een latere aangifte. Daarover wordt geen belastingrente vergoed. Tenzij de Belastingdienst veel te lang treuzelt bij het opleggen van de aanslag.

Meer over de belastingaangifte:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.