icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eenmalig aftrekbare kosten bij aankoop nieuw huis

Heb je een lening afgesloten voor je nieuwe huis, dan kun je in het jaar na de koop geld terugverwachten. In je aangifte inkomstenbelasting kun je namelijk veel kosten eenmalig aftrekken. Zorg dus dat je aangifte doet en laat geen geld liggen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 22 februari 2022

notaris belastingaangifte

Vanaf 1 maart 2022 staat in Mijn Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting over 2021 voor je klaar.

In de aangifte over het jaar waarin je een nieuw huis hebt gekocht, kun je kosten aftrekken van je inkomen. Het gaat dan om kosten die je hebt gemaakt om de geldlening te krijgen. Je vult deze in de aangifte inkomstenbelasting in bij ‘Hypotheken en andere schulden’, onder ‘Financieringskosten’.

Aftrekbare kosten eigen woning

Let op: de aftrekbare kosten staan niet vooraf ingevuld in je aangifte. Meestal staan ze wel apart vermeld op de rekening van je notaris en hypotheekadviseur, maar er zijn soms nog extra kosten die je ook kunt aftrekken.

We zetten de eenmalig aftrekbare kosten voor je op een rij:

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Probeer 7 dagen gratis.

Probeer 7 dagen gratis

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.