icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe kies je een taxateur?

De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  14 december 2017

taxatie-huis-inspectie

Wat doet een taxateur?

Een taxateur maakt een taxatierapport waarin staat hoeveel jouw woning waard is.

Waar heb ik een taxatie voor nodig?

Je kunt met een taxatie inschatten of de vraagprijs van een woning reëel is. Je hebt sowieso een taxatie nodig om de hypotheek rond te krijgen. De hoogte van de hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je woning. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren.

Tip: Koop je een bestaande woning, dan is het vaak verstandig om niet alleen een taxatie maar ook een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is een apart rapport; in een bouwkundige keuring staan de gebreken en herstelkosten van de woning.

Waar moet je op letten als je een taxateur inschakelt?

De taxateur mag niet jouw aankoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. Verder is het belangrijk dat de taxateur voldoende kennis heeft over de lokale huizenmarkt om een verantwoorde taxatie te kunnen uitbrengen.

Elke geldverstrekker kan eigen eisen stellen aan de taxatie. Vraag, voordat je een taxateur belt, aan je hypotheekverstrekker waar de taxatie aan moet voldoen. Zo weet je zeker dat de hypotheekbank jouw taxatierapport accepteert.

Voorbeelden van eisen

Banken kunnen bijvoorbeeld de volgende eisen stellen:

 • De afstand waarop de taxateur is gevestigd ten opzichte van het huis. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 10 tot 30 kilometer. Daarbij hangt het ervanaf of de woning in de grote stad ligt of in een dunner bevolkt gebied.
 • Meestal mag het taxatierapport niet ouder zijn dan 6 maanden op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.
 • Bij een hypotheekaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet het taxatierapport in ieder geval zijn goedgekeurd door een validatie-instituut dat is aangesloten bij de Stichting Taxaties en Validaties. Op dit moment zijn dit goedgekeurde instituten:
 1. Het NWWI (validatie-instituut erkend door NHG)
 2. De Taxateursunie
 3. iValidatie
 4. Taxatie validatie Instituut TVI

Wat kost een taxateur?

De kosten voor een taxatierapport bestaan uit:

 • het tarief van de taxateur
 • kadasterkosten
 • gemeentelijke kosten
 • administratiekosten
 • BTW

Vraag bij de prijs van een taxatie of al deze kosten zijn inbegrepen. Gemiddeld betaal je rond de €350 voor een taxatierapport.

Tarieven van taxateurs kun je vergelijken op vergelijkingssites zoals taxatievergelijk.nl of taxatietarieven.com. Let erop of alle bijbehorende kosten zijn inbegrepen en let niet alleen op de prijs, maar ook of de gekozen taxateur voldoet aan de eisen van de hypotheekbank.

Vertel waar de taxatie voor is

Geef aan waar je de taxatie voor nodig hebt.

 • Nieuwe hypotheek: vertel aan de taxateur welke waarde je nodig hebt om de hypotheek rond te krijgen.
 • Bestaande hypotheek: met een taxatierapport kun je aantonen dat je woning meer waard is. Daardoor kan mogelijk je risico-opslag omlaag. Een taxatie is hiervoor niet altijd nodig; veel banken accepteren ook de WOZ-waarde. Stelt een bank de waarde uit de WOZ-beschikking niet gelijk aan de verkoopwaarde van de woning? Dan is het verstandig alsnog een taxatie te laten maken.
 • Ga je verbouwen en wil je hiervoor een hogere hypotheek afsluiten, laat dan je plannen en de verbouwingskosten zien aan de taxateur. De taxateur kan de waarde na verbouwing vaststellen. Met die hogere waarde kun je ook een hogere hypotheek krijgen (als je inkomen daar ook hoog genoeg voor is).
 • Opstalverzekering: vraag  aan de taxateur of hij de herbouwwaarde kan opnemen in de taxatie.

Woningwaarde inschatten

Wie voor de aankoop van een woning wil inschatten of het huis het geld waard is, kan hiervan ook een indicatie krijgen door bij het Kadaster op te vragen voor welke prijzen soortgelijke woningen in de buurt zijn verkocht. Kijk ook op Funda naar de vraagprijzen van woningen die in de buurt te koop staan.

Heb je een woning op het oog in een regio waar hoger wordt geboden dan de vraagprijs, vraag dan aan de makelaar of hij de woning met spoed kan taxeren. Dan weet je vóórdat de wettelijke bedenktijd is afgelopen wat de waarde van de woning is. Je kunt ook een vereiste uitkomst van taxatie opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. De koop gaat dan niet door als de woning minder waard blijkt te zijn.

Taxateurs vergelijken

De Consumentenbond werkt samen met Advieskeuze, een onafhankelijke vergelijkingssite van financieel adviseurs. Op deze website vergelijk je taxateurs in Nederland met elkaar op basis van afstand en reviews van anderen.

Heb je onlangs een taxateur ingeschakeld? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Help anderen en geef een review over jouw taxateur op Advieskeuze.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Lees ook:

Misschien ook interessant voor jou:

Nieuw & interessant

 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • werkgeversverklaring
  30 nov.

  Waarop te letten bij een werkgeversverklaring?

  De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij de hypotheekaanvraag. Het ingevulde formulier bevat vaak fouten of is onvolledig. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Het is daarom belangrijk dat je de werkgeversverklaring controleert voordat je het document aanlevert bij de hypotheekverstrekker.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?