! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe kies je een taxateur?

De bank vraagt om een taxatierapport als je een hypotheek afsluit of verhoogt. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 december 2021

taxatie-huis-inspectie

Waar heb ik een taxatie voor nodig?

Met een taxatie kan je beoordelen of de vraagprijs van een woning realistisch is. Je hebt ook een taxatie nodig om de hypotheek rond te krijgen. De hoogte van de hypotheek is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je woning. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek.

Waar moet je op letten als je een taxateur inschakelt?

De taxateur mag niet jouw aankoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. Verder is het belangrijk dat de taxateur voldoende kennis heeft over de lokale huizenmarkt om een verantwoorde taxatie te kunnen uitbrengen.

Elke geldverstrekker kan eigen eisen stellen aan de taxatie. Vraag, voordat je een taxateur inschakelt, aan je hypotheekverstrekker waar de taxatie aan moet voldoen. Zo weet je zeker dat de hypotheekbank jouw taxatierapport accepteert.

Voorbeelden van eisen

 • De afstand waarop de taxateur is gevestigd ten opzichte van het huis. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 10 tot 30 kilometer. Daarbij hangt het ervan af of de woning in een grote stad of in een dunner bevolkt gebied staat.
 • Meestal mag het taxatierapport niet ouder zijn dan 6 maanden op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.
 • Het validatie-instituut NWWI moet het rapport valideren. Deze instantie checkt of de taxateur alle regels heeft gevolgd. De kosten van de validatie zijn verwerkt in de prijs van het taxatierapport. 

Wat kost een taxateur?

De kosten voor een taxatierapport bestaan uit:

 • het tarief van de taxateur
 • kadasterkosten
 • gemeentelijke kosten
 • administratiekosten
 • BTW

Vraag bij de prijs van een taxatie of al deze kosten zijn inbegrepen. Gemiddeld betaal je al snel €500 voor een taxatierapport. Vraag je bij meerdere taxateurs de tarieven op, controleer dan goed of alle bijbehorende kosten zijn inbegrepen en of de taxateur voldoet aan de eisen van de hypotheekverstrekker.

Taxatie vanaf 1 juli 2021

Door nieuwe Europese regels wordt een woningtaxatie vanaf 1 juli 2021 uitgebreider. Er moet bijvoorbeeld ook bij staan, welke investeringen nodig zijn om de woning te verduurzamen. En er moet meer informatie in over de bouwkundige staat. Dat betekent dat ook vaker een bouwkundig rapport nodig is.

Calcasa goedkoop alternatief

Voor €27,95 bestel je bij Calcasa een taxatie van je woning. Binnen enkele minuten heb je het rapport in handen. Er komt dus geen taxateur langs om het huis te bekijken. Maar banken mogen zo'n 'automatische' taxatie door de nieuwe regels vanaf 1 juli 2021 niet meer accepteren. Andere hypotheekaanbieders zoals verzekeraars of pensioenfondsen dus wel. Je kunt het Calcasa-rapport bij die aanbieders alleen gebruiken als het hypotheekbedrag niet hoger is dan 90% van de woning waarde. De getaxeerde woningwaarde kan wel flink verschillen met die bij een 'gewone' taxatie. Meestal valt de Calcasa woningwaarde lager uit.

Desktoptaxatie of hybride taxatie

Maar ook bij een hypotheekbank is een uitgebreid rapport niet altijd nodig. Soms is een tussenvorm voldoende: een desktop- of hybride taxatie. Bij die taxatievorm beoordeelt  een taxateur de modelwaarde. Dit is dus goedkoper en sneller dan een officieel uitgebreid rapport. Zo'n desktoptaxatie kun je alleen gebruiken als je minder dan 90% van de woningwaarde financieert. Leen je 100% van de marktwaarde van de woning, dan blijft een fysieke taxatie nodig.

Vanaf 1 juli 2021 is een desktop-taxatie ook mogelijk voor hypotheken met NHG. Dit kan voor de aankoop van een woning of bij oversluiten. Voorwaarde is ook hier dat het hypotheekbedrag maximaal 90% van de woningwaarde is. Het is niet mogelijk een desktop-taxatie te gebruiken voor een NHG-hypotheek als je gaat verbouwen of energiebesparende voorzieningen gaat realiseren.

Nog niet duidelijk

Welke taxatie je nu precies nodig hebt is nog niet altijd duidelijk. Vraag dus vooraf wat nodig is in jouw situatie: een uitgebreide taxatie, een desktoptaxatie, een Calcasarapport of een WOZ-waarde.

Doel taxatie

Geef aan waar je de taxatie voor nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een: 

 • nieuwe hypotheek. Vertel aan de taxateur welke waarde je nodig hebt om de hypotheek rond te krijgen.

Hypotheek nodig? Maak een gratis belafspraak

 • aanpassing van je bestaande hypotheek. Met een taxatierapport kan je aantonen dat je woning meer waard is. Mogelijk kan je risico-opslag omlaag.
 • verbouwing die je wil betalen met een extra hypotheek. De taxateur beoordeelt de plannen en de verbouwingskosten. Hierna stelt hij de waarde van de woning vast na de verbouwing.
 • Opstalverzekering. Vraag de taxateur of hij de herbouwwaarde kan opnemen in de taxatie.
 • Indicatie voor de verkoopprijs van je huis, afwikkeling van een overlijden of bezwaar tegen de WOZ-beschikking. In deze gevallen is een validatie niet nodig. 

Woningwaarde inschatten

Wie voor de aankoop van een woning wil inschatten of het huis het geld waard is, kan hiervan ook een indicatie krijgen door bij het Kadaster op te vragen voor welke prijzen soortgelijke woningen in de buurt zijn verkocht. Kijk ook op Funda naar de vraagprijzen van woningen die in de buurt te koop staan.

Heb je een woning op het oog in een regio waar hoger wordt geboden dan de vraagprijs? Vraag de makelaar of hij de woning met spoed kan taxeren. Dan weet je vóórdat de wettelijke bedenktijd is afgelopen wat de waarde van de woning is. Je kunt ook een vereiste uitkomst van taxatie opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. De koop gaat dan niet door als de woning minder waard blijkt te zijn.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  26 okt.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.