icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe kies je een taxateur?

De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:5 september 2018

taxatie-huis-inspectie

Wat doet een taxateur?

Een taxateur maakt een taxatierapport waarin staat hoeveel jouw woning waard is.

Waar heb ik een taxatie voor nodig?

Je kunt met een taxatie inschatten of de vraagprijs van een woning reëel is. Je hebt sowieso een taxatie nodig om de hypotheek rond te krijgen. De hoogte van de hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je woning. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren.

Tip: Koop je een bestaande woning, dan is het vaak verstandig om niet alleen een taxatie maar ook een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is een apart rapport; in een bouwkundige keuring staan de gebreken en herstelkosten van de woning.

Waar moet je op letten als je een taxateur inschakelt?

De taxateur mag niet jouw aankoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. Verder is het belangrijk dat de taxateur voldoende kennis heeft over de lokale huizenmarkt om een verantwoorde taxatie te kunnen uitbrengen.

Elke geldverstrekker kan eigen eisen stellen aan de taxatie. Vraag, voordat je een taxateur belt, aan je hypotheekverstrekker waar de taxatie aan moet voldoen. Zo weet je zeker dat de hypotheekbank jouw taxatierapport accepteert.

Voorbeelden van eisen

Banken kunnen bijvoorbeeld de volgende eisen stellen:

 • De afstand waarop de taxateur is gevestigd ten opzichte van het huis. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 10 tot 30 kilometer. Daarbij hangt het ervanaf of de woning in de grote stad ligt of in een dunner bevolkt gebied.
 • Meestal mag het taxatierapport niet ouder zijn dan 6 maanden op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.
 • Bij een hypotheekaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet het taxatierapport in ieder geval zijn goedgekeurd door een validatie-instituut dat is aangesloten bij de Stichting Taxaties en Validaties. Op dit moment zijn dit goedgekeurde instituten:
 1. Het NWWI (validatie-instituut erkend door NHG)
 2. De Taxateursunie
 3. iValidatie
 4. Taxatie validatie Instituut TVI

Wat kost een taxateur?

De kosten voor een taxatierapport bestaan uit:

 • het tarief van de taxateur
 • kadasterkosten
 • gemeentelijke kosten
 • administratiekosten
 • BTW

Vraag bij de prijs van een taxatie of al deze kosten zijn inbegrepen. Gemiddeld betaal je rond de €450 - €500 voor een taxatierapport.

Tarieven van taxateurs kun je vergelijken op vergelijkingssites zoals taxatievergelijk.nl of taxatietarieven.com. Let erop of alle bijbehorende kosten zijn inbegrepen en let niet alleen op de prijs, maar ook of de gekozen taxateur voldoet aan de eisen van de hypotheekbank.

Een 'validatie' (dit houdt in dat een onafhankelijke partij het taxatierapport controleert) kost enkele tientallen euro's: dit bedrag is verwerkt in de prijs van het taxatierapport. 

Calcasa goedkoop alternatief

Voor slechts €27,95 bestel je bij Calcasa een taxatie van je woning; binnen enkele minuten heb je het rapport in handen. Er komt dus geen taxateur langs om het huis te bekijken. Steeds meer banken accepteren deze 'automatische' taxatie als alternatief voor een 'echte' taxatie. Wel gelden er aanvullende voorwaarden. het gevraagde hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan 90% van de getaxeerde waarde en de woning niet duurder dan €750.000.

Verschillende banken stellen nog aanvullende voorwaarden aan het gebruik van een Calcasa-rapport: check deze vóórdat je een taxatie aanvraagt. Heb je een hypotheek met NHG, dan kun je zo'n rapport sowieso niet gebruiken. De getaxeerde woningwaarde door Calcasa kan wel flink verschillen met die bij een 'gewone' taxatie. Heb je echt een bepaald hypotheekbedrag nodig dan kun je beter een taxatie door een taxateur van vlees en bloed laten maken.

Vertel waar de taxatie voor is

Geef aan waar je de taxatie voor nodig hebt.

 • Nieuwe hypotheek: vertel aan de taxateur welke waarde je nodig hebt om de hypotheek rond te krijgen. Koop je een appartement, dan moet de taxateur checken of de Vereniging van Eigenaren (vve) voldoende geld opzij zet voor onderhoud (minstens 0,5% van de herbouwwaarde).
 • Bestaande hypotheek: met een taxatierapport kun je aantonen dat je woning meer waard is. Daardoor kan mogelijk je risico-opslag omlaag. Een taxatie is hiervoor niet altijd nodig; veel banken accepteren ook de WOZ-waarde. Stelt een bank de waarde uit de WOZ-beschikking niet gelijk aan de verkoopwaarde van de woning? Dan is het verstandig alsnog een taxatie te laten maken.
 • Ga je verbouwen en wil je hiervoor een hogere hypotheek afsluiten, laat dan je plannen en de verbouwingskosten zien aan de taxateur. De taxateur kan de waarde na verbouwing vaststellen. Met die hogere waarde kun je ook een hogere hypotheek krijgen (als je inkomen daar ook hoog genoeg voor is).
 • Opstalverzekering: vraag  aan de taxateur of hij de herbouwwaarde kan opnemen in de taxatie.
 • Gebruik je een taxatierapport als indicatie voor de verkoopprijs van je huis, bij de afwikkeling van een overlijden of bij een bezwaar tegen de WOZ-beschikking, dan is een validatie niet nodig. 

Woningwaarde inschatten

Wie voor de aankoop van een woning wil inschatten of het huis het geld waard is, kan hiervan ook een indicatie krijgen door bij het Kadaster op te vragen voor welke prijzen soortgelijke woningen in de buurt zijn verkocht. Kijk ook op Funda naar de vraagprijzen van woningen die in de buurt te koop staan.

Heb je een woning op het oog in een regio waar hoger wordt geboden dan de vraagprijs, vraag dan aan de makelaar of hij de woning met spoed kan taxeren. Dan weet je vóórdat de wettelijke bedenktijd is afgelopen wat de waarde van de woning is. Je kunt ook een vereiste uitkomst van taxatie opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. De koop gaat dan niet door als de woning minder waard blijkt te zijn.

Taxateurs vergelijken

De Consumentenbond werkt samen met Advieskeuze, een onafhankelijke vergelijkingssite van financieel adviseurs. Op deze website vergelijk je taxateurs in Nederland met elkaar op basis van afstand en reviews van anderen.

Heb je onlangs een taxateur ingeschakeld? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Help anderen en geef een review over jouw taxateur op Advieskeuze.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws  |  16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • werkgeversverklaring
  6 jul.

  Checklist werkgeversverklaring

  De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij de hypotheekaanvraag. Het bevat vaak fouten of is onvolledig. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.