icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor duurzaam wonen

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen. Daarnaast stijgt de waarde van je huis als het energielabel omlaag gaat. Ga je verduurzamen, dan mag je een hogere hypotheek afsluiten. Bij een laag energielabel krijg je soms korting op de hypotheekrente.  
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:9 januari 2024

Artikel duurzaam wonen

Energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

Gebruik extra financieringsmogelijkheden 

Er zijn een aantal financieringsmogelijkheden om woningeigenaren 'aan te moedigen om energiebesparende maatregelen te nemen'. 

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je het snelst terug wanneer je je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. 

Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats.

In het Centraal register techniek vind je een goede energieadviseur voor maatwerkadvies. Zo'n advies heb je bijvoorbeeld nodig voor het krijgen van subsidie. Kies dan een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. Als je klikt op een energieadviseur, zie je of het bedrijf deze kwalificatie heeft. Een maatwerkadvies kost €200 tot €300. In sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Waardestijging huis bij verbeteren energielabel

Volgens makelaars staan huizen met een energielabel E, F of G nu langer te koop. Ook is de verkoopopbrengst vaak lager dan huizen met een energielabel A, B of C. Ga je je huis verduurzamen en leidt dat tot een beter energielabel? Dan levert dat vaak een forse waardestijging van je huis op.

Bij een woning die begin 2023 energielabel G had en nu energielabel C, steeg de waarde gemiddeld met 8,3%. Dat blijkt uit onderzoek van brainbay NVM makelaars.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter