icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor duurzaam wonen

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen en duurzaam wonen. Denk maar aan het dichten van kieren en tochtgaten of investeer in zonne-energie. Koop je een nieuwe, duurzame woning dan krijg je soms extra korting op de hypotheek.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 februari 2019

Artikel duurzaam wonen

Stappenplan energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

1. Isoleer je woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm. Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken. Het dichten van kieren en tochtgaten kost weinig. Je kunt het zelf doen en het loont direct. Houd wel altijd de volgende hoofdregel in de gaten: isoleren gaat samen met ventileren. Milieu Centraal heeft veel tips over de verschillende methoden van ventileren.  

Verder kun je een spouwmuur laten opvullen met isolatiemateriaal. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur. Ook met het isoleren van je dak, gevel en ramen kun je flink besparen. 

2. Gebruik zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

Lees meer over:

3. Bespaar op verwarming

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je het snelst terug wanneer je je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost ongeveer €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats. Op de website QBIS.nl.nl vind je een goede energieadviseur voor een maatwerkadvies. Selecteer daarvoor 'maatwerkadvies' onder Energie-advies' en kies dan een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat

  Bespaar op je hypotheek

  Bij ABN Amro, Rabobank en Triodos Bank kun je extra korting krijgen op je hypotheek als je woning voldoende energiezuinig is. Dit scheelt je zomaar enkele honderden euro's per jaar. Om een groene hypotheek te mogen afsluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

  De Rabo Groenhypotheek is alleen beschikbaar voor nieuwbouwwoningen in combinatie met een groenverklaring. Het maximale leenbedrag is €150.000 (dit geldt bij een woonhuis met EPC < 0) bij een rentevaste periode van 10 jaar. Bij ABN Amro en Triodos Bank komen ook bestaande energiezuinige woningen in aanmerking en geldt de korting, met uitzondering van de variabele rente, voor alle rentelooptijden. De kortingen hangen bij ABN AMRO en Rabo af van de EPC (Energie Prestatie Coëfficient). Triodos kijkt ook naar het energielabel.

  Voorwaarden groene hypotheek

  BankRentekortingEPC-waarde
  ABN Amro0,2%max. 0,4
  Rabobank0,5%max. 0,26
  Triodosmax 0,4%Tarief hangt af van EPC en/of energielabel

  Peildatum: 22 januari 2019

  EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt)

  De EPC-waarde geeft aan hoeveel energie nodig is om een woning te koelen of te verwarmen. Voor nieuwbouwwoningen geldt een verplichte EPC-waarde van maximaal 0,4. Een EPC-waarde van 1,0 geeft ongeveer weer wat een gemiddelde woning in 1990 presteerde. Een woning met een EPC van 0,4 gebruikt nog maar 40% van de energie van een woning uit 1990.

  Meer lenen met NHG

  Je kunt een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) als je energiebeparende voorzieningen aanbrengt in je huis. Je kunt in 2019 maximaal €290.000 lenen met NHG zonder deze voorzieningen en maximaal €307.400 mét. Valt je lening onder NHG dan betaal je een lagere hypotheekrente dan als je geen NHG hebt.

  Lees ook:

  Artikelen binnen Starter

  Alle artikelen