icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Starter

Tips voor duurzaam wonen

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen en duurzaam wonen. Denk maar aan het dichten van kieren en tochtgaten of investeer in zonne-energie. Koop je een nieuwe, duurzame woning dan krijg je soms extra korting op de hypotheek.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 mei 2020

Artikel duurzaam wonen

Stappenplan energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

1. Isoleer je woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm. Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken. Het dichten van kieren en tochtgaten kost weinig. Je kunt het zelf doen en het loont direct. Houd wel altijd de volgende hoofdregel in de gaten: isoleren gaat samen met ventileren. Milieu Centraal heeft veel tips over de verschillende methoden van ventileren.  

Verder kun je een spouwmuur laten opvullen met isolatiemateriaal. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur. Ook met het isoleren van je dak, gevel en ramen kun je flink besparen. 

2. Gebruik zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

Lees meer over:

3. Bespaar op verwarming

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je het snelst terug wanneer je je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost ongeveer €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Sinds 15 augustus 2019 kunnen woningeigenaren weer gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie.

De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats. Op QBISnl.nl vind je een goede energieadviseur voor maatwerkadvies. Selecteer  'maatwerkadvies' onder Energie-advies' en kies dan een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat

  Bespaar op je hypotheek

  Bij ABN Amro, ASN Bank, Attens, Rabobank, Triodos Bank en Vista kun je extra korting krijgen op je hypotheek als je woning voldoende energiezuinig is. Dit scheelt je zomaar enkele honderden euro's per jaar. Om een groene hypotheek te mogen afsluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

  Ook zijn er banken die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden waarmee je je huis kunt vergroenen. In de hypotheekrentevergelijker markeren we banken met speciale kortingen of leningen om je huis te verduurzamen met een groen blaadje. Klik je op Meer informatie dan kun je zien wat de voorwaarden hiervoor zijn.

  Meer lenen met NHG

  Je kunt een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) als je energiebeparende voorzieningen aanbrengt in je huis. Je kunt in 2020 maximaal €310.000 lenen met NHG zonder deze voorzieningen en maximaal €328.600 mét. Valt je lening onder NHG dan betaal je een lagere hypotheekrente dan als je geen NHG hebt.

  Extra financieringsmogelijkheden

  In een brief aan de Tweede Kamer beschreef minister Knops van Binnenlandse Zaken eind 2019 een aantal nieuwe financieringsmogelijkheden, bedoeld om woningeigenaren 'aan te moedigen om nu al energiebesparende maatregelen te nemen'. De belangrijkste plannen zijn:

  Nieuw Warmtefonds

  Het Warmtefonds verstrekt leningen van maximaal €25.000 aan woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor een 'gewone' duurzaamheidslening. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, of omdat ze al aan hun maximale leenruimte zitten. Het grote verschil met andere vormen van duurzaamheidsfinanciering is dat de maandelijkse aflossing en rente worden bepaald aan de hand van wat de huizenbezitter kan betalen.

  Aflossing Warmtefonds-lening

  Pieter moet €9.000 lenen voor de beoogde verduurzaming van zijn huis, maar heeft leenruimte voor €4.500. Dan betaalt hij slechts over de helft aflossing en rente. De andere helft blijft staan, totdat hij in de gelegenheid is ook daar aflossing en rente over te betalen. 

  Voorinschrijving in juli

  Het nieuwe Warmtefonds start in juli met een voorinschrijving voor mensen in aardgasvrije voorbeeldwijken. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil het fonds in 2021 openstellen voor een grotere groep. De overheid heeft hiervoor €900 miljoen beschikbaar gesteld tot 2030. Voor dit jaar is €75 miljoen begroot.

  Gebouwgebonden financiering

  Er wordt een wetsvoorstel uitgewerkt om 'gebouwgebonden financiering' mogelijk te maken. Deze (niet aftrekbare) lening voor verduurzaming hoort en blijft bij de woning. Ook nadat de woning aan een nieuwe eigenaar is overgedragen. Daardoor is er minder noodzaak om een duurzame investering snel terug te verdienen.

  Consumptief krediet

  Er wordt bekeken of de leennormen voor consumptief krediet kunnen worden verruimd als er een lening wordt aangegaan voor energiebesparende voorzieningen.

  Bestaande hypotheek

  De kennis- en ervaringstoets bij het verhogen van een bestaande hypotheeklening voor energiebesparende voorzieningen verdwijnt. De verwachting is dat hierdoor meer kredietverstrekkers de verhoging van de hypothecaire lening voor verduurzaming via ‘execution only’ aanbieden. En de kosten van de verhoging dalen.

  Cv-ketel collectief

  Huur of koop een cv-ketel die goed uit onze test komt. Mét installatie en onderhoud.

  Bekijk de cv-ketels

  CV Collectief2

  Lees ook:

  Artikelen binnen Starter

  Alle artikelen

  Artikelen binnen Starter