icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Tips voor duurzaam wonen

Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen. Daarnaast stijgt de waarde van je huis als het energielabel omlaag gaat. Ga je verduurzamen, dan mag je een hogere hypotheek afsluiten. Bij een laag energielabel krijg je soms korting op de hypotheekrente.  
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 mei 2023

Artikel duurzaam wonen

Energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

1. Isoleer je woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je flink wat geld besparen. Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken. Met een relatief lage investering kun je flink besparen. 

2. Gebruik zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

3. Bespaar op verwarming

Een oude cv-ketel kun je vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is. Je kunt ook direct overstappen op een warmtepomp en ISDE-subsidie aanvragen.

Lees meer over energiebesparende maatregelen en mogelijkheden voor subsidie.  

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je het snelst terug wanneer je je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. 

Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats.

In het Centraal register techniek vind je een goede energieadviseur voor maatwerkadvies. Zo'n advies heb je bijvoorbeeld nodig voor het krijgen van subsidie. Kies dan een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. Als je klikt op een energieadviseur, zie je of het bedrijf deze kwalificatie heeft. Een maatwerkadvies kost €200 tot €300. In sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Waardestijging huis bij verbeteren energielabel

Volgens makelaars staan huizen met een energielabel E, F of G nu langer te koop. Ook is de verkoopopbrengst vaak lager dan huizen met een energielabel A, B of C. Ga je je huis verduurzamen en leidt dat tot een beter energielabel? Dan levert dat vaak een forse waardestijging van je huis op.

Bij een woning die begin 2023 energielabel G had en nu energielabel C, steeg de waarde gemiddeld met 8,3%. Dat blijkt uit onderzoek van brainbay NVM makelaars.

Bespaar op je hypotheek

Bij steeds meer banken kun je extra hypotheekkorting krijgen als je je woning verduurzaamt. Dit zijn:

ASR   Moneyou
ABN Amro   Obvion
ASN   Rabobank
Attens   Triodos Bank
Florius   Van Lanschot Hypotheek
Groene Hart Hypotheken   Venn Hypotheken
Impact Hypotheken   Vista Hypotheken
ING Bank   Woonnu
Lot Hypotheken    

Bron: Moneyview 1 mei 2023

Dit scheelt je zomaar enkele honderden euro's per jaar. Om een groene hypotheek af te sluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

Ook zijn er banken die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden waarmee je je huis kunt vergroenen.

Meer lenen met NHG

Je kunt een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) als je energiebeparende voorzieningen aanbrengt in je huis. Je kunt in 2023 maximaal €405.000 lenen met NHG zonder deze voorzieningen en maximaal €429.300 mét. Valt je lening onder NHG dan betaal je een lagere hypotheekrente dan als je geen NHG hebt.

Extra financieringsmogelijkheden

Er zijn een aantal nieuwe financieringsmogelijkheden, bedoeld om woningeigenaren 'aan te moedigen om nu al energiebesparende maatregelen te nemen'. De belangrijkste zijn:

Leningen via de overheid

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt een Energiebespaarlening van maximaal €25.000. En zelfs € 65.000 als je voldoet aan de voorwaarden zoals 'Nul op de Meter'. Dit is voor woningeigenaren in heel Nederland die niet in aanmerking komen voor een 'gewone' duurzaamheidslening bij een hypotheekaanbieder.

Check ook of je via de gemeente waar je woont een duurzaamheidslening tegen goede voorwaarden kunt afsluiten. Het maximum is € 25.000.

Consumptief krediet

Er wordt bekeken of de leennormen voor consumptief krediet kunnen worden verruimd als er een lening wordt aangegaan voor energiebesparende voorzieningen.

Bestaande hypotheek

Als je een bestaande hypotheeklening voor energiebesparende maatregelen wilde verhogen, was een kennis- en ervaringstoets verplicht. Maar deze is vervallen in 2021. De verwachting is dat hierdoor meer kredietverstrekkers de verhoging van de hypothecaire lening voor verduurzaming via ‘execution only’ aanbieden. En de kosten van de verhoging dalen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter