! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lokale subsidie voor verduurzaming

Via de gemeente kun je vaak subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Ook provincies en waterschappen bieden soms subsidies aan.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

subsidie-warmtepomp

Grote verschillen tussen gemeenten

Een provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Ook de maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen.

Vaak geldt 'op is op'. Hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt. Veel gemeenten hebben een Energieloket. Informeer daar naar de mogelijkheden.

Afhankelijk van je woonplaats, zijn er subsidies voor onder meer:

 • Isoleren woning
 • Aanleg van groene daken
 • Zelf duurzame energie opwekken met zonneboilers en warmtepompen
 • Achterstallig onderhoud wegwerken
 • Vergroenen van de tuin
 • Afkoppelen van de regenpijp
 • Afsluiten van aardgas
 • Saneren van asbestdaken

Duurzaamheidslening

Een bekende mogelijkheid om verduurzaming te financieren is de Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dit is een voordelige lening met een rente van 1,6%. Helaas bieden maar 104 van de 380 gemeenten deze lening aan (zie svn.nl/particulieren/landkaart).

De Energiesubsidiewijzer

Met behulp van de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal vind je het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen. Voor individuele woningbezitters en VvE's. Vul je woonplaats in en bekijk:

 • Het overzicht van alle subsidies.
 • De voorwaarden waaraan je moet voldoen.
 • Een doorlink naar de juiste website met meer informatie en een aanvraagformulier.

Als de Energiesubsidiewijzer aangeeft dat jouw gemeente geen subsidies geeft, kan het zijn dat die een subsidie (nog) niet heeft aangemeld. Informeer dan bij jouw gemeente naar subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Subsidies combineren...

Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Je laat bijvoorbeeld een zonneboiler installeren én het dak isoleren. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren.

...maar niet stapelen

Het stapelen van lokale en landelijke subsidies kan meestal niet. Je moet soms op het aanvraagformulier invullen of je ook bij een andere instantie subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregel. Vaak wordt de gemeentelijke subsidie afgetrokken van de subsidie die je van het Rijk ontvangt.

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Lees ook: