icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lokale subsidie voor verduurzaming

Via de gemeente kun je vaak subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Ook provincies en waterschappen bieden soms subsidies aan.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:28 februari 2024

subsidie-warmtepomp

Grote verschillen tussen gemeenten

Een provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Ook de maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen.

Vaak geldt 'op is op'. Hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt. Veel gemeenten hebben een Energieloket. Informeer daar naar de mogelijkheden.

Afhankelijk van je woonplaats, zijn er subsidies voor onder meer:

Duurzaamheidslening

Een bekende mogelijkheid om verduurzaming te financieren is de Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dit is een voordelige lening met een rente van 1,7%. Helaas biedt lang niet iedere gemeente deze lening aan.

De Energiesubsidiewijzer

Met behulp van de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal vind je het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen. Voor individuele woningbezitters en VvE's. Vul je woonplaats in en bekijk:

 • Het overzicht van alle subsidies.
 • De voorwaarden waaraan je moet voldoen.
 • Een doorlink naar de juiste website met meer informatie en een aanvraagformulier.

Als de Energiesubsidiewijzer aangeeft dat jouw gemeente geen subsidies geeft, kan het zijn dat die een subsidie (nog) niet heeft aangemeld. Informeer dan bij jouw gemeente naar subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Energiesubsidies combineren...

Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Je laat bijvoorbeeld een zonneboiler installeren én het dak isoleren. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren.

...maar niet stapelen

Het stapelen van lokale en landelijke subsidies kan meestal niet. Je moet soms op het aanvraagformulier invullen of je ook bij een andere instantie subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregel. Vaak wordt de gemeentelijke subsidie afgetrokken van de subsidie die je van het Rijk ontvangt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • nieuwe-eerste-indruk-appartementencomplex-modern
  5 mrt.

  Gebouwgebonden financiering

  Gebouwgebonden financiering is een toekomstige manier om energiebesparende maatregelen te financieren.
 • btw-zonnepanelen-1200x800px
  1 jul.

  Btw zonnepanelen terugvragen

  Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Btw terugvragen uit eerdere jaren kan alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur.
 • wachttijden-klantenservice-nieuws
  Nieuws | 10 mrt.

  Helft energieleveranciers onvoldoende bereikbaar

  De helft van de energieleveranciers in Nederland voldoet niet aan de wettelijke eisen omtrent bereikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 32 energieleveranciers. De bedrijven hebben geen telefonische klantenservice of bieden klanten geen e-mailadres waar zij hun vragen naar toe kunnen sturen.