! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nationaal Warmtefonds: voor wie en hoe werkt het?

Bij het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Vanaf volgend jaar kun je in bepaalde gevallen zelfs renteloos maximaal €25.000 lenen.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 mei 2021

Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds is een regeling van de Rijksoverheid. Het fonds is een laagdrempelig loket waar bijna alle huiseigenaren spotgoedkoop een lening kunnen aanvragen.

Je moet de lening gebruiken om je huis te verduurzamen. Hierdoor gaat je energierekening omlaag. Het geld dat je overhoudt, moet genoeg zijn om de lening + rente in maximaal 10 jaar terug te betalen.

Het fonds is in februari 2020 van start gegaan met de energiebespaarlening. Dit is een lening van maximaal €25.000 voor particulieren met voldoende inkomen. De lening heeft een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Vanaf 1 juli 2021 biedt het Warmtefonds ook de energiespaarhypotheek aan.

De voorwaarden en kenmerken van de energiebespaarlening zijn:

 • Je moet als aanvrager ook de eigenaar en bewoner zijn van de (bestaande) woning.
 • Je mag geen negatieve BKR-notering hebben.
 • De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een gewone hypotheek, maar je hoeft niet naar de notaris.
 • Het bedrag dat je maandelijks betaalt, blijft gelijk (annuïtair).
 • Je mag onbeperkt boetevrij aflossen.
 • Het minimumbedrag is €2500.
 • Je betaalt geen afsluitkosten.
 • De aanvraag is 3 maanden geldig.
 • De aanvrager mag niet ouder zijn dan 75 jaar. Bij 2 aanvragers, waarvan een onder de 76 jaar, telt alleen het inkomen van de jongste aanvrager.
 • Voor de aanschaf van zonnepanelen mag je maximaal 75% van de lening gebruiken. De andere 25% moet je investeren in een andere duurzame maatregel, zoals dakisolatie.
 • Voor leningen met een looptijd van 20 jaar geldt een beperking als je het geld uitgeeft aan een warmtepomp. Dit is alleen mogelijk als de prijs van de pomp niet hoger is dan 33% van het leenbedrag.
 • Voor maatregelen die al zijn uitgevoerd, kun je een lening aanvragen tot uiterlijk 2 maanden na de uitvoeringsdatum.
 • Voor ZEP+- ofwel Nul op de Meter-woningen kun je meer geld lenen, tot maximaal €65.000.

Energiebespaarhypotheek

Vanwege de inkomenseisen komt niet iedereen in aanmerking voor een 'gewone' Warmtefondslening. Daarom komt er vanaf 1 juli een regeling voor bijzondere doelgroepen: de Energiebespaarhypotheek. Het uitgangspunt is dat woningeigenaren door deze extra lening financieel niet in de problemen komen. De maandelijkse aflossing en rente hangen af van wat je als huizenbezitter kunt betalen op basis van bestaande leennormen. In het uiterste geval is de lening dus volledig aflossingsvrij en renteloos. Een eventuele restschuld bij verkoop of aan het einde van de looptijd, hoef je niet terug te betalen. 

In deze regeling vallen bijvoorbeeld woningbezitters:

 • Waarvan de huidige hypotheek te hoog is of het inkomen te laag om extra te kunnen lenen.
 • Met een negatieve BKR-notering
 • Die ouder zijn dan 75 jaar.

De Energiebespaarhypotheek kun je nu alleen aanvragen als de verduurzaming van je woning onderdeel is van een collectieve aanpak. Bijvoorbeeld als je woont in een een door de overheid aangewezen proeftuinwijk binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Of als je koophuis onderdeel is van een project met corporatiewoningen (gespikkeld bezit).

Rekenvoorbeeld

Aflossing Warmtefonds-lening

Pieter moet €9.000 lenen voor de beoogde verduurzaming van zijn huis, maar heeft leenruimte voor €4.500. Dan betaalt hij slechts over de helft aflossing en rente. De andere helft blijft staan, totdat hij in de gelegenheid is ook daar aflossing en rente over te betalen. 

Hoe kom ik aan een lening van het Nationaal Warmtefonds?

Als je zoekt op internet of het adres warmtefonds.nl intypt, kwam je tot voor kort uit op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF).

Dat is geen toeval. De overheid heeft besloten het Nationaal Warmtefonds hier onder te brengen. Het NEF is een initiatief van onder meer Rabobank, ASN Bank en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

SVn is de uitvoerder van het Nationaal Warmtefonds. De eerste Warmtefondsleningen zijn beschikbaar onder de naam Energiebespaarlening.

Als je snel een Warmtefondslening wilt aanvragen, kun je het beste deze volgorde aanhouden:

 • Bepaal aan de hand van de maatregelenlijst welke maatregelen je wilt laten uitvoeren.
 • Vraag een offerte op bij een aannemer of installateur. Wijs hem alvast op de verklaring die hij moet ondertekenen. Daarmee bevestigt hij dat aan alle bouwkundige eisen is voldaan.
 • Zoek je laatste belastingaangifte op en een recente salarisstrook.
 • Vul nu het aanvraagformulier in.

Bij de aanvraag hoef je nog geen documenten mee te sturen. Eerst beoordeelt het SVn de aanvraag en volgt er een offerte. Om deze te kunnen ontvangen heb je een MijnSVn-account nodig. In de MijnSVn-omgeving staat de offerte en kun je de benodigde documenten uploaden.

Als de lening akkoord is, opent het SVn een bouwdepot met daarin het leenbedrag. Het SVn betaalt de bedragen rechtstreeks uit aan de aannemer of installateur. De declaratieformulieren die je nodig hebt, krijg je via de post. 

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Lees ook: