icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nationaal Warmtefonds: voor wie en hoe werkt het?

Bij het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. In sommige gevallen leen je zelfs renteloos tot maximaal €27.000.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:12 juli 2024

Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds is een regeling van de Rijksoverheid. Bijna alle huiseigenaren en VvE's kunnen daar spotgoedkoop een lening aanvragen. Je moet de lening gebruiken om je huis te verduurzamen. Hierdoor gaat je energierekening omlaag. Het geld dat je overhoudt, moet genoeg zijn om de lening in maximaal 20 jaar terug te betalen.

Voordelen lenen bij het Warmtefonds

 • Als je samen een verzamelinkomen hebt van €60.000 of minder, betaal je geen rente. Dit geldt voor leningen tot maximaal €27.000. 
 • Ook als je 75 jaar of ouder bent, kun je geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Bij veel andere aanbieders is het dan moeilijk om een persoonlijke lening af te sluiten.
 • Is je inkomen te laag om bij een 'gewone' geldverstrekker te lenen? Dan kun je via het Nationaal Warmtefonds maximaal €10.000 lenen. Zonder rente en met eventueel een (kleine) maandelijkse aflossing als je dat kunt betalen. Verkoop je je huis met overwaarde dan gebruik je dat geld om de lening af te lossen.  
 • Met een negatieve registratie bij het Bureau Kredietregistratie kun je in bepaalde gevallen ook lenen bij Nationaal Warmtefonds.
 • Ook Verenigingen van Eigenaren die willen verduurzamen, kunnen bij het Warmtefonds een lening afsluiten tegen een gunstige rente. 

De leningen van het Warmtefonds

Op dit moment biedt het fonds 3 leningen aan.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een persoonlijke lening van maximaal €71.000 voor particulieren met voldoende inkomen. De lening aanvragen en afsluiten kost niets. Je betaalt 0% rente als je verzamelinkomen lager is dan €60.000. Zo goedkoop kun je nergens anders geld lenen om te verduurzamen. Is je inkomen te hoog voor een lening met 0% rente? Dan betaal je een rente tussen de 3,75% en de 4,2% (peildatum 12 juli 2024).

Wil je direct een Energiebespaarlening aanvragen? Lees meer over alle voorwaarden en kenmerken. En volg dan ons stappenplan om de lening aan te vragen. 

Energiebespaarlening inclusief combinatielening

Kom je door de inkomenseisen niet in aanmerking voor een 'gewone' Energiebespaarlening? Dan kun je met de combinatielening toch maximaal €10.000 lenen. Je betaalt geen rente. De eerste 5 jaar los je ook niet af. Wel zijn er enkele aanvullende eisen:

 • Als je met 2 personen eigenaar bent van je huis, dan vraag je samen de lening aan.
 • De looptijd is standaard 20 jaar. Behalve als je meer dan 1/3e van het leenbedrag gebruikt voor de installatie van een warmtepomp. Dan is de looptijd 15 jaar.
 • Na 5 jaar beoordeelt het Warmtefonds opnieuw of je inkomen hoog genoeg is om te kunnen aflossen. Je moet meewerken aan deze hertoets. De rente blijft 0%, ongeacht de uitkomst van de toets.
 • Als je de woning verkoopt, moet je de lening aflossen.
 • Je mag de hypotheek niet verhogen, of een nieuwe hypotheek afsluiten op het huis zonder toestemming van het Warmtefonds. Hiervoor teken je een zogeheten positief/negatief hypotheekverklaring.

Energiebespaarhypotheek

De energiebespaarhypotheek is een aflossingsvrije en renteloze hypotheek. Je kunt deze lening alleen afsluiten als je woning in een buurt staat die onderdeel is van een gemeentelijke wijkaanpak. Of als je buurt meedoet aan het programma aardgasvrije wijken. De gemeente wijst de hpotheekadviseur aan. Je moet er ook voor naar de notaris.

Kijk ook naar subsidies van de overheid

De overheid geeft subsidie voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening. Isoleren of aansluiten op een warmtenet kan ook. Dit is de ISDE-regeling.

Vraag je subsidie aan en wil je een lening bij het Warmtefonds afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je subsidie pas achteraf uitbetaald krijgt. Je moet dus een bedrag voor kunnen schieten. Het is niet mogelijk extra te lenen voor de periode totdat de subsidie wordt uitbetaald.

Nieuw & interessant

 • installatie-warmtepomp

  ISDE-subsidie

  De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Nationaal Warmtefonds

  Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • financieren-hypotheek-1200x800px

  Extra hypotheek voor verduurzaming

  Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.