icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering, maar vaak kun je subsidie aanvragen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert warmtepompenBijgewerkt op:6 maart 2024

subsidie-warmtepomp2

ISDE-subsidie warmtepomp

Als je een warmtepomp koopt, kom je in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Het subsidiebedrag hangt af van het soort warmtepomp. In 2024 krijg je €225 extra voor warmtepompen met energielabel A+++. Je kunt nu geen subsidie meer aanvragen voor een warmtepomp die energielabel A+ of lager heeft.

Een deskundig bedrijf moet de warmtepomp installeren. De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel dat:

 • Is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of water-waterwarmtepomp.
 • Een etiket, productkaart en technische documentatie heeft.
 • Een thermisch vermogen heeft van maximaal 400 kW (of 500 kW bij geschakelde installaties).

Apparatenlijst en bedragen

Voor alle warmtepompen op de speciale Apparatenlijst Warmtepompen kun je ISDE subsidie krijgen. Op de apparatenlijst staat ook het ‘indicatieve subsidiebedrag’ per apparaat. Voor warmtepompen ligt dat bedrag tussen de €500 en ruim €13.000.

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost meestal tussen €4000 en €7000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel. De subsidie van meestal €2400-€2700 gaat daar nog vanaf. Wij hebben prijsinformatie van specifieke modellen die wij getest hebben.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Die begint bij zo'n €6500 à €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en vermogen. 

Jaarlijkse besparing met warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld zo'n€600 tot €2000 per jaar (prijspeil 2022) besparen ten opzichte van stoken met alleen een cv-ketel. Een indicatie per model en woningtype staat in de uitklapbare profieltjes bij onze test van warmtepompen.

Bij een all-electric warmtepomp kan de besparing nog hoger zijn, helemaal als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt. Daarmee bespaar je ook op vastrecht en netbeheerkosten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • installatie-warmtepomp

  ISDE-subsidie

  De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Nationaal Warmtefonds

  Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • financieren-hypotheek-1200x800px

  Extra hypotheek voor verduurzaming

  Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.