icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaamheidsheidslening

De Duurzaamheidslening is een goedkope lening van de gemeente of provincie om je huis te verduurzamen. Check eerst of je gemeente of provincie deze lening aanbiedt, want dat is lang niet altijd het geval.
Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

energie-regelen

Wat is de Duurzaamheidslening?

De Duurzaamheidslening is een lening voor energiebeparende maatregelen die je aanvraagt bij je gemeente. Er zijn ruim 100 gemeenten die een Duurzaamheidslening verstrekken.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn) regelt de aanvraag, de uitbetaling en administratie.

Voorwaarden en kenmerken Duurzaamheidslening

De voorwaarden en kenmerken kunnen verschillen per gemeente, maar over het algemeen geldt:

 • Je moet een toewijzingsbrief hebben van de gemeente om de lening te mogen aanvragen.
 • De aanvrager moet ook de eigenaar en bewoner zijn van de (bestaande) woning.
 • De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een gewone hypotheek, maar je hoeft niet naar de notaris.
 • Het bedrag dat je maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair)
 • Je mag onbeperkt boetevrij aflossen.
 • Het minimumleenbedrag is €2500, het maximumbedrag is meestal €15.000 of €25.000.
 • Je betaalt geen afsluitkosten.
 • Na ondertekenen heb je 14 dagen bedenktijd en mag je kostenloos annuleren.
 • De aanvrager mag niet ouder zijn dan 75 jaar.

Wat kost een Duurzaamheidslening?

Een Duurzaamheidslening aanvragen en afsluiten kost niets. Er zijn ook geen bijkomende kosten als advies-, taxatie- of notariskosten.

De tarieven worden vastgesteld door de gemeente en kunnen daarnaast afhankelijk zijn van het geleende bedrag in de looptijd. Hierpnder een paar voorbeelden gebaseerd op de tarieven van de gemeente Utrecht:

Bedrag Bruto maandlast looptijd (mnd) Rente
€25.000 €156,31 180 1,6%
€15.000 €93,79 180 1,6%
€10.000 €62,53 180 1,6%
€5.000 €45,12 120 1,6%

Peildatum: 29-09-2021, bron: SVn

Hoe werkt het?

Een Duurzaamheidslening vraag je aan op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Vul daar eerst de naam in van je gemeente om te checken of jouw gemeente de Duurzaamheidslening aanbiedt.

Je kunt de lening alleen aanvragen als je in het bezit bent van een toewijzingsbrief van je gemeente. Heb je geen brief ontvangen, maar biedt de gemeente de Duurzaamheidslening wel aan? Neem dan eerst contact op met je gemeente.

Hierna volg je de volgende stappen:

 • Zoek je salarisgegevens op.
 • Vul het gewenste leenbedrag in, bijvoorbeeld €10.000.
 • Vul het aanvraagformulier in

Bij de aanvraag hoef je nog geen documenten mee te sturen. Het SVn beoordeelt eerst de aanvraag, daarna krijg je een offerte. Hiervoor heb je wel een 'MijnSVn-account' nodig. In de MijnSVn-omgeving vind je de offerte en kun je documenten uploaden die nodig zijn. Meestal is dat ook de offerte voor de gewenste energiebesparende maatregelen.

Als de lening akkoord is, opent SVn een bouwdepot met het leenbedrag. Het SVn betaalt de bedragen rechtstreeks uit aan de aannemer/installateur. De declaratieformulieren die je nodig hebt, ontvang je via de post. 

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.