icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

SVn Duurzaamheidslening

De SVn Duurzaamheidslening is een goedkope lening van de gemeente of provincie om je huis te verduurzamen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, isolatiemaatregelen of een warmtepomp. Check wel eerst of je gemeente of provincie de lening aanbiedt.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:11 maart 2024

energie-regelen

Wat is de Duurzaamheidslening?

De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening van de gemeente met een lage rente. Je betaalt 1,7% rente (peildatum 26-02-2024). Dat is een stuk lager dan de rente van een 'gewone' lening. De looptijd is 10 of 15 jaar. De gemeente bepaalt voor welke maatregelen je het geld mag gebruiken. Meestal gaat het om isolatiemaatregelen of de aanschaf van zonnepanelen.

Je vraagt de Duurzaamheidslening aan op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). SVn regelt voor de gemeente de aanvraag, de uitbetaling en administratie. Je kunt de Duurzaamheidslening maar bij een aantal gemeenten afsluiten. Vul op de website van SVn de naam in van je gemeente in. Dan zie je direct of jouw gemeente deze lening aanbiedt. En welke duurzame maatregelen ze goedkeurt. 

Subsidie en andere mogelijkheden  

Kun je in jouw woonplaats geen Duurzaamheidslening aanvragen? Misschien biedt je gemeente wel een andere gunstige lening aan. Of is de Energiebespaarlening van het Warmtefonds iets voor jou. Dan betaal je soms helemaal geen rente.

Je kunt voor veel maatregelen een subsidie bij de overheid aanvragen. Dan moet je het geld wel eerst voorschieten. Bekijk eerst alle mogelijkheden om het verduurzamen van je huis te financieren voordat je de Duurzaamheidslening aanvraagt.

Wat kost een Duurzaamheidslening?

Een Duurzaamheidslening aanvragen en afsluiten kost niets. Er zijn ook geen bijkomende advies-, taxatie- of notariskosten.

Rente en maandlasten

De rente van de Duurzaamheidslening is nu 1,7%. Dat is een stuk lager dan de ruim 6% rente bij een 'gewone' persoonlijke lening. En ook bijna altijd gunstiger dan de huidige hypotheekrente.

De maandlasten van de Duurzaamheidslening kunnen wél iets hoger uitkomen dan bij een hypotheek. Bij een hypotheek betaal je de schuld vaak in 30 jaar terug. Bij een Duurzaamheidslening moet je de schuld sneller aflossen. Leen je maximaal €7499 dan is de looptijd 10 jaar. Vanaf €7500 is de looptijd 15 jaar. Hieronder zie je een voorbeeld van de maandlasten van de Duurzaamheidslening.

Bedrag Bruto maandlast looptijd (mnd) Rente Totale kosten 
€15.000 €94,47 180 1,7% €17.004,60
€10.000 €62,98 180 1,7% €11.336,40
€5.000 €45,33 120 1,7% €5439,60

Peildatum: 20-02-2024, bron: SVn

Is de rente van de Duurzaamheidslening aftrekbaar? 

De rente van de Duurzaamheidslening mag je meestal bij je aangifte inkomstenbelasting aftrekken van je inkomen. De voorwaarden zijn hetzelfde als bij een hypotheek. 

Voorwaarden en kenmerken Duurzaamheidslening

De voorwaarden en kenmerken kunnen verschillen per gemeente. Maar over het algemeen geldt:

 • De aanvrager moet ook de eigenaar en bewoner zijn van de (bestaande) woning.
 • Het minimumleenbedrag is €2500, het maximumbedrag is meestal €25.000. Bij sommige gemeenten is het maximumbedrag lager. 
 • De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een persoonlijke lening. 
 • De maximumleefijd op het moment van aanvragen is 75 jaar. Bij 2 aanvragers moet minimaal 1 van de aanvragers 75 jaar of jonger zijn. In sommige gemeenten geldt geen leeftijdsgrens.
 • Het bedrag dat je maandelijks betaalt, blijft gelijk (annuïtair).
 • Je mag onbeperkt boetevrij aflossen. Een extra aflossing moet minimaal €250 zijn.
 • Het geld dat je leent wordt op een aparte rekening gestort. Dat heet een bouwdepot. Krijg je een rekening van bijvoorbeeld de aannemer? Dan stuur je die naar de SVn. Die maakt het geld over naar de aannemer. Je hoeft dus niets voor te schieten.

Stappenplan aanvragen Duurzaamheidslening

 1. Check bij SVn of jouw gemeente de Duurzaamheidslening aanbiedt.
 2. Werkt jouw gemeente mee en weet je al welk bedrag je nodig hebt? Dan kun je direct verder met het invullen van een formulier. Hiermee vraag je goedkeuring aan je gemeente. 
 3. De gemeente bepaalt of je aan de voorwaarden voor de lening voldoet. Als dat zo is, krijg je een zogenoemde toewijzingsbrief.
 4. Daarna kun je de Duurzaamheidslening aanvragen bij SVn. Zoek je salarisgegevens erbij. Ook moet je vragen over eventuele andere leningen beantwoorden. Naast de toewijzingsbrief van je gemeente moet je nog meer documenten meesturen met je aanvraag. Gebruik de checklist van de SVn om niets te vergeten. 

Andere leningen via gemeente 

Gemeenten werken samen met het SVn maar bepalen zelf welke leningen ze aanbieden. Naast de Duurzaamheidslening zijn dit de overige leningen voor het verbouwen of verduurzamen van je huis. Kijk op de website van de SVn welke leningen je in jouw woonplaats kunt aanvragen. 

 • De Stimuleringslening, voor het renoveren of verduurzamen van je huis. Die kan als hypotheek en als persoonlijke lening  worden aangeboden. In beide gevallen bepaalt de gemeente de maximale hoofdsom. Een persoonlijke lening mag wettelijk niet hoger zijn dan €75.000. 
 • De Verzilverlening is een aflossingsvrije hypotheek, zonder maandlasten. De rente wordt opgeteld bij de schuld. Voor deze lening moet je voldoende overwaarde op je huis hebben. De rente van de Verzilverlening is ook 1,7% (peildatum 26-02-2024) en staat de hele looptijd vast.
 • De Maatwerklening is een specifieke lening voor noodzakelijke verbouwingen. Bijvoorbeeld als er asbest verwijderd moet worden en je hebt te weinig inkomen voor 1 van de andere leningen.
 • Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is voor de aanpak van funderingsherstel bij meerdere woningen tegelijk.
 • Ook kleine VvE's die willen verduurzamen, kunnen soms bij de gemeente terecht. Het gaat dan om VvE’s met maximaal 7 woningen/appartementen. Een VvE kan minimaal €2500 en maximaal €25.000 per woning lenen. 

Nieuw & interessant

 • installatie-warmtepomp

  ISDE-subsidie

  De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Nationaal Warmtefonds

  Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • financieren-hypotheek-1200x800px

  Extra hypotheek voor verduurzaming

  Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.