icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:24 april 2019

Artikel_warmtepompsysteem

Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Maar in plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. 

Soorten warmtepompen

Je kunt je huis verwarmen met een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Een warmtepomp werkt het best in combinatie met goede isolatie.

Zorg dus dat je huis redelijk geïsoleerd is voordat je een hybride warmtepomp koopt, en zelfs goed geïsoleerd voor je een volledige warmtepomp neemt. Hybride warmtepompen halen  warmte meestal uit de buitenlucht. Een volledige warmtepomp kan ook andere bronnen gebruiken. Warmtepompen kun je indelen naar bronnen van warmte: 

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en in een binnenunit (in je huis) doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen.

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater. Voor deze warmtepompen worden 2 putten geboord. Uit de ene haalt de pomp warmte omhoog, het afgekoelde water gaat weer de bodem in via de andere put. Om de warmtebalans van de bron te herstellen, moet je de woning in de zomer koelen met de warmtepomp (hij werkt dan omgekeerd). 

Boren naar water is duur. Bovendien heb je een vergunning nodig om te mogen boren naar water. Dit type warmtepomp is duur en vooral interessant voor een groep woningen of een (groot) bedrijspand. 

Bodem/water warmtepomp

Een bodem/water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Dit kan met een stelsel van horizontale buizen niet heel diep onder de grond. Maar meestal is het een verticale buis diep in de grond. De warmte die de vloeistof opneemt wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingscircuit. 

De aanschaf en installatie van een bodem/water warmtepomp is duur. Maar dit type warmtepomp geeft het beste rendement en kan de woning ook koelen zonder daarvoor al te veel stroom te gebruiken.

Lucht/lucht warmtepomp

Er zijn (hybride) warmtepompen die op ventilatielucht werken. Zo'n model is alleen geschikt als je mechanische ventilatie in je woning hebt. Bovendien komt dit type niet in aanmerking voor de ISDE subsidie

Installatie warmtepomp

Een vakkundige installatie is erg belangrijk. Voor meer uitleg over de verschillende types en de werking van warmtepompen kun je ook kijken op warmtepompplein.nl.

Lees meer:

Artikelen binnen Warmtepomp

Alle artikelen