icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rendement warmtepomp

Een warmtepomp levert meer energie dan hij verbruikt. Door het hoge rendement is het een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP-waarde.
Jonne Hage_S

Jonne Hage   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:24 april 2019

CV 1200x800

COP en rendement warmtepomp

Het rendement van de warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP-waarde (Coëfficiënt Of Performance). Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp afgeeft en de hoeveelheid energie die hij verbruikt. Bij een COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als hij aan energie verbruikt. Het rendement is dan 100%. Hoe hoger de COP, hoe beter.

Elektrische warmtepompen voor verwarming hebben meestal een COP tussen 4 en 5. Het rendement van het apparaat ligt dus tussen 400 en 500%. Een warmtepomp kan zo'n hoog rendement halen omdat hij 'gratis' energie uit de buitenlucht of (grond)water haalt. De COP-waarde staat op het energielabel van de warmtepomp (verplicht sinds 2015).

Warmtepomp verbruikt zelf ook elektriciteit

Omdat de warmtepomp gebruikt zelf ook elektriciteit verbruikt - die eerst opgewekt moet worden - valt het rendement lager uit. Uitgaande van de gemiddelde elektriciteitsproductie komt het rendement van een warmtepomp uit op zo'n 160 tot 200%.

Met alleen echt groene stroom kom je wel aan die 400-500%. Je kunt daarvoor natuurlijk ook een flink aantal zonnepanelen op je eigen dak laten plaatsen.

Warmtepomp met goede isolatie

Een warmtepomp werkt het best in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je huis redelijk geïsoleerd is voordat je een hybride warmtepomp koopt en zelfs heel goed geïsoleerd voor je een volledige ('all-electric') warmtepomp neemt.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepompvideo
  Test | 17 nov.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €2000 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 3 mei

  Helft energieleveranciers betaalt te weinig voor teruggeleverde stroom

  De helft van de energieleveranciers betaalt (veel) te weinig voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen. Dat constateert de Consumentenbond op basis van onderzoek.
 • Sequence hybride warmtepompen
  Test | 16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.