! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Cv-ketels

Laatste update van de test: 26 oktober 2021

Wij testen jaarlijks cv-ketels. We weten hoe zuinig een ketel is, en hoe snel hij warm water levert. Via een panel toetsen we de levensduur en betrouwbaarheid.

Keuzehulp cv-ketels

Kies in een paar stappen de cv-ketel die het beste bij je past.
Peter van der Wilt, Expert Energie
 •  

   

  Cv-ketel

  collectief

  CV Collectief

  Huur of koop een cv-ketel die goed uit onze test komt. Mét installatie en onderhoud. En als je woning van het gas af gaat, kun je het huurcontract gewoon opzeggen.

  Bekijk de cv-ketels

   

Nieuw & interessant

 • cvketelcollectief
  Nieuws | 14 okt.

  Cv-ketel met gasloos garantie

  huur of koop een cv-ketel met gasloos garantie via het Cv-ketel collectief. Handig als je niet weet of je woning in de nabije toekomst van het gas af gaat.
 • Boek Mijn huis energiezuinig
  20 okt.

  Mijn huis energiezuinig

  Met dit boek helpen we je om je woning te verduurzamen en zelf energie op te wekken. Van isolatie tot warmtepomp en van zonnepanelen tot ventilatie.

 • Artikel_afstellenvanjecvketel
  26 okt.

  Je cv-ketel afstellen

  Met het slim instellen van je cv-installatie valt veel te winnen. Je energieverbruik gaat omlaag en je huis wordt een stuk comfortabeler.

Cv-ketel kopen: waar let je op?

Een cv-ketel zorgt voor een lekker warm huis en levert meestal ook nog warm water. Maar welke cv-ketel heb je nodig? Dat is afhankelijk van je huis en je persoonlijke voorkeuren. Wij helpen je op weg.

Peter van der Wilt Expert Energie
 1. 1

  Wat voor type ketel zoek je?

  Er zijn 2 soorten cv-ketels op de markt: soloketels en combiketels. Een soloketel regelt alleen de verwarming in huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel.

  Je kunt kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Het doorstroommodel is zuiniger. Een ketel met een voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost veel energie. Alle cv-ketels in onze test zijn HR-ketels (hoog rendement) die werken op aardgas.

  Je kunt een cv-ketel ook uitbreiden met een warmtepomp. Je verwarmt je huis dan met een een hybride warmtepompsysteem. De ketel moet hier wel geschikt voor zijn. Goed geïsoleerde huizen kun je ook verwarmen met alleen een warmtepomp. Je gaat dan 'all electric'.

  Koopadvies_channel1
  Inklappen
 2. 2

  Capaciteit, vermogen en CW-waarde

  Ga je een cv-ketel uitzoeken? Dan krijg je te maken met een aantal technische specificaties.

  Allereerst de capaciteit/het vermogen van de cv-ketel. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Voor vrijwel alle huizen is een vermogen van 10 kW voldoende. Een hoger vermogen is alleen nodig om snel veel warm kraanwater te leveren. Daarom hebben combiketels een hoger vermogen.

  CV-ketels in Nederland hebben vrijwel altijd het Gaskeurlabel. Met de aanduidingen:

  • CW (warm watercomfort)
  • HR (hoog rendement)
  • SZ (schoon branden)
  • NZ (combinatie met een zonneboiler)

  Let vooral op de CW-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer en sneller je warm water hebt. CW3 is vaak al genoeg, CW6 is het maximum. De ketels in onze test hebben een CW-waarde van 3, 4 of 5. Een combinatie met een zonneboiler maakt de ketel extra zuinig.

   

  Video: cv-ketel kooptips

  Inklappen
 3. 3

  Hybride warmtepomp: verwarmen met minder gas

  Verwarmen zal steeds minder met aardgas gebeuren. Als je woning (heel) goed geïsoleerd is, kun je met een warmtepomp of een warmtenet (en een inductiekookplaat) gasloos wonen.

  Maar voor veel van de bestaande, oudere woningen is dat voorlopig niet zo makkelijk (of erg duur). Voor die woningen is een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing. Dat is een combinatie van een cv-ketel met een kleine elektrische warmtepomp.

  Grondboringen zijn niet nodig. Deze warmtepomp haalt warmte uit de koele buitenlucht. Je kunt de warmtepomp combineren met je bestaande cv-ketel, maar er bestaan ook kant-en-klare hybride systemen.

  Met een hybride warmtepomp kun je tot circa 75% op je gasverbruik besparen. Het grootste deel van het jaar stook je elektrisch. De cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is, of voor warm water uit de kraan. Maar dat is afhankelijk van het gekozen systeem.

  Je verbruikt wel meer stroom. Daarom is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Zoek een ervaren installateur en laat je goed adviseren over plaatsing en geluid van de buitenunit.

  Wij hebben 8 hybride warmtepompen getest.

  hybride-warmtepomp
  Inklappen
 4. 4

  Energiezuinigheid ketel

  Een gemiddeld huishouden geeft meer geld uit aan gas dan aan stroomverbruik. Isoleren is de belangrijkste stap om hierop flink te besparen en bij te dragen aan een beter milieu. Daarna is het belangrijk dat je verwarmingstoestel zo zuinig mogelijk is.

  Bij een combiketel heb je te maken met verwarmingsrendement en rendement op warm (tap)water. Wij testen beide apart. Want de ene ketel verwarmt je huis zuiniger en de andere verbruikt minder energie bij het verwarmen van water. Moderne HR-ketels zijn zuiniger dan oudere modellen. Toch zijn de verschillen nog behoorlijk.

  Inklappen
 5. 5

  Energielabel cv-ketel

  Cv-ketels moeten een energielabel hebben. Bij combiketels staat op het label een aanduiding voor verwarming en warm water.

  Het verwarmingslabel is in Nederland bijna altijd A omdat je bijna alleen nog HR-ketels (hoog rendement) kunt kopen. Die zijn zuiniger dan oude ketels doordat ze het vocht uit de verbrandingsgassen laten condenseren. De warmte die daarbij vrijkomt gebruiken ze voor verwarming. Daarom hebben HR-ketels een afvoer nodig voor het condenswater.

  Label A is dus meestal al binnen, maar ook A+ of A++ is mogelijk. Voor een systeem van meerdere apparaten krijg je een systeemlabel. Voor een hr-ketel én een slimme thermostaat kun je bijvoorbeeld een A+ voor verwarming krijgen. Nog zuiniger stoken lukt alleen met een (hybride) warmtepomp.

  Ook het label voor warm water van hr-combiketels is A. Een hr-ketel in combinatie met een zonneboiler zorgt voor een energielabel A+++ voor warm water.

  De fraaie energielabels zijn wel wat vertekenend: de eerste de beste warmtepomp is zuiniger dan de cv-ketel met het beste label. Daarom werkt de EU aan nieuwe strengere energielabels voor verwarmingstoestellen.

  Op het energielabel van een combiketel staat ook een kraantje met een aanduiding voor het warmwaterprofiel. Verder is er informatie over het geluidsniveau te vinden, maar wij testen dat op een andere manier.

  Koopadvies_channel4
  Inklappen
 6. 6

  Cv-ketel kopen, huren of leasen

  Een cv-ketel kun je kopen, huren of leasen. Wanneer je een ketel koopt, betaal je voor de cv-ketel, de installatie en het onderhoud. Eventuele mankementen zijn voor eigen rekening.

  Huren

  Als je een cv-ketel huurt, betaal je maandelijks een bedrag voor de ketel. Ook het onderhoud en de kosten voor mankementen zijn vaak gedekt. Het nadeel is dat je aan het contract gebonden bent. Dit kun je vaak niet zomaar opzeggen.

  Gelukkig zijn er ook contracten die je na een jaar maandelijks kosteloos kunt opzeggen. Handig als je nog niet weet hoe je je woning in de toekomst wilt verwarmen, maar door een kapotte cv-ketel snel in actie moet komen.

  Leasen

  Je kunt ook een cv-ketel leasen. Je betaalt dan een maandelijks bedrag en aan het eind van de contractperiode is de cv-ketel je eigendom. De kosten zijn op lange termijn wel aanzienlijk hoger dan wanneer je een cv-ketel koopt.

  Inklappen
 7. 7

  De prijs van een cv-ketel

  Bij het kopen van een cv-ketel let je natuurlijk op de prijs. Maar de kale prijs zegt weinig over de uiteindelijke kosten.

  Koop een ketel altijd met deskundige installatie. Als je bij een webwinkel koopt, kies er dan 1 die ook installatie aanbiedt en vergelijk de kosten inclusief installatie.

  Door afspraken tussen installatiebedrijven en groothandels is het vergelijken van 'kale' prijzen van cv-ketels lastig. Daarom selecteren wij geen Beste Koop.

  Kies voor de installatie liefst een installateur die InstallQ Erkend Installateur is. Dan weet je zeker dat de ketel correct en veilig geïnstalleerd wordt. Vraag altijd of de installateur de oude rookgasafvoer wil vervangen, want die is maar 1 'ketelleven' veilig. Wantrouw een installateur die zegt dat het vervangen van een oude rookgasafvoer niet nodig is.

  Wil je de installateur ook het onderhoud laten doen? Vraag dan eerst of hij werkt volgens de aanbevelingen voor veilige gasinstallaties van branchevereniging Techniek Nederland.

  Inklappen
 8. 8

  Kies voor een modulerende thermostaat

  Veel oudere huizen hebben nog een aan-uit thermostaat. Deze warmen je huis op tot de gewenste temperatuur en slaan dan af. Dan wordt het warmer dan je wilt en vervolgens koelt het weer wat af. Niet zo comfortabel dus. Bovendien draait de ketel onnodig lang op vol vermogen, wat niet zuinig is.

  Kies liever voor een modulerende thermostaat. Deze laat de ketel alleen op vol vermogen loeien als het nog heel koud is in huis. Als de gewenste temperatuur bijna bereikt is laat hij de ketel op een laag pitje branden. Zo bereik je precies de gewenste temperatuur en blijft deze mooi constant. Dat is comfortabel, zuiniger, en stiller.

  Nog een stap verder gaat de slimme thermostaat. Deze ‘leert’ wanneer je thuis bent en zorgt dat de verwarming op het juiste moment aanslaat. Helaas werkt dit niet zo efficiënt als het klinkt.

  Met zoneregeling kun je bepaalde kamers wel opwarmen en andere kamers niet. Ook hiermee bespaar je energie.

  Koopadvies_channel5
  Inklappen
 9. 9

  Waar kun je nog meer op letten?

  Geluid

  De meeste moderne ketels zijn erg stil. Maar er zijn wel verschillen, vooral als de ketel voluit warm water moet leveren. En hangt de ketel dichtbij je bed? Dan wil je niet wakker worden door een ketel die aanslaat.

  In onze test letten we daarom ook op het startgeluid en het aantal keer aanslaan per nacht. Laat de ketel in ieder geval zo installeren dat er geen trillingen overgedragen worden.

  Afmeting

  De buitenmaten van een cv-ketel worden steeds compacter. Heb je weinig ruimte? Dan is een kleine ketel handig. De meest modellen passen tegenwoordig zelfs in een keukenkastje. De maten staan in onze vergelijker.

  Uitstoot

  Cv-ketels stoten altijd wat stikstofoxide (NOx) en koolmonoxide (CO) uit. Alle hr-ketels uit de test hebben een Gaskeur SV-label. Ze voldoen daarmee aan de eisen wat betreft de maximale uitstoot van deze gassen. Hr-ketels zijn altijd gesloten toestellen: er is geen uitwisseling tussen de lucht in het toestel en de ruimte waar dat hangt.

  Open toestellen daarentegen halen hun verbrandingslucht uit de ruimte waar ze hangen. Als die toevoer onvoldoende is, bestaat er kans op koolmonoxidevergiftiging. Dat is levensgevaarlijk. Wij raden daarom aan om open toestellen te vervangen door gesloten toestellen.

  Maar ook met nieuwe toestellen gebeuren ongelukken met koolmonoxide. Bijvoorbeeld omdat de rookgasafvoer gaat lekken. Deskundige installatie en onderhoud is daarom van levensbelang. En plaats een goed geteste koolmonoxidemelder.

  Geschikt voor het nieuwe aardgas

  In de toekomst verandert ons aardgas. Omdat cv-ketels lang meegaan, moeten alle nieuwe cv-ketels geschikt zijn voor het nieuwe aardgas.

  Garantie

  De garantie op de warmtewisselaar is meestal veel langer dan op de rest van de ketel. De termijnen staan in onze vergelijker (klik op 'alle specificaties'). Lees meer over garantie op cv-ketels.

  cv-waar-op-letten
  Inklappen
 10. 10

  Veelgestelde vragen over cv-ketels

  Moet je rekening houden met zonnepanelen?

  Bij een cv-ketel hoef je geen rekening te houden met zonnepanelen. Dat is wel handig als je een hybride warmtepomp overweegt. Dit is een combinatie van een hr-ketel met een kleine warmtepomp. Je verbruikt dan minder gas en meer stroom. Dan is het handig om (meer) zonnepanelen te hebben.

  Waarom is er geen Beste Koop?

  Bij deze test is er geen Beste Koop. Want voor dat predicaat is de verkoopprijs van belang. Het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding is Beste Koop. En van cv-ketels kunnen we geen goed vergelijkbare verkoopprijzen inclusief installatie geven, alleen de adviesprijzen van de fabrikant. 

  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Wat voor type cv-ketel heb jij in huis? Hoe vaak moet je je ketel laten onderhouden? En wat is het alternatief voor de cv-ketel? Deel je ervaring op het forum.

 

Bekijk het forum