icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Cv-ketelonderhoud

Met regelmatig onderhoud zorg je dat een cv-ketel veilig en zuinig blijft werken. Sluit daarvoor een onderhoudscontract af. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals koolmonoxidevergiftiging.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 17 december 2021

CV monteur

Regelmatig onderhoud belangrijk

Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen en werkt de ketel beter. Zo voorkom je problemen met garantie op de ketel en onderdelen. De fabrikant schrijft voor hoe vaak een ketel onderhouden moet worden. Dit kan wisselen van elk jaar tot elke 2 of 3 jaar.

Zo'n voorschrift van de fabrikant kan een beperkende voorwaarde zijn voor de garantie op de cv-ketel. Ook verzekeraars stellen vaak cv-ketelonderhoud als voorwaarde bij een opstalverzekering.

Regelmatig onderhoud van je cv-ketel is belangrijk omdat:

 • Er minder kans is op storingen.
 • Het energie bespaart.
 • De cv-ketel langer meegaat.
 • De cv-ketel veiliger is.

Onderhoudscontract

Een onderhoudscontract geeft je de garantie dat de ketel regelmatig wordt onderhouden. De monteur neemt zelf contact met je op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Een groot voordeel is dat je bij een storing voorrang krijgt op mensen zonder contract.

Contractvormen

Onderhoudscontracten zijn er in verschillende vormen. De basis is jaarlijks of 2-jaarlijks onderhoud. De monteur reinigt en controleert de cv-ketel. Er zijn verschillende contracten. Bijvoorbeeld of je voorrijkosten of uurloon bij een storing of reparatie betaalt. Een uitgebreider contract dekt vaak ook de materiaalkosten. Bijvoorbeeld een all-in-contract. Zo'n contract is wel duurder.

De looptijd van een uitgebreider contract is vaak beperkt. Het gaat na een bepaalde periode over in een minder uitgebreid servicecontract. Bijvoorbeeld 10 jaar na de aanschaf van de ketel. Soms kun je die periode verlengen. Heb je als nieuwe klant geen nieuwe ketel, maar is hij bijvoorbeeld 5 jaar oud? Dan kun je vaak niet het meest uitgebreide contract afsluiten.

Onderhoudscontract bij een nieuwe cv-ketel

Heb je net een nieuwe cv-ketel? Dan is de kans op storingen en reparaties nog erg klein. Toch is een onderhoudscontract ook dan wel aan te raden. In de garantievoorwaarden staat soms dat je jaarlijks of 2-jaarlijks een inspectie en/of onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij jouw ketel zit.

Sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit, gaan pas een jaar later in. Het eerste jaar is er dan nog geen servicebeurt en je hoeft ook nog niet te betalen. Wel ben je natuurlijk al gedekt bij een onverwacht probleem in dat eerste jaar.

Handig, want zo vergeet je het tweede jaar geen onderhoudscontract voor je prima functionerende ketel af te sluiten en kom je nooit in de problemen met de garantie.

Acceptatie

Nog een voordeel van een onderhoudscontract is de acceptatie. Voordat een installateur de ketel in onderhoud neemt, inspecteert hij de ketel. Is de cv-ketel in het verleden niet goed onderhouden, in slechte staat of verkeerd aangesloten? Dan zal hij de ketel niet accepteren voor een onderhoudscontract. Ben je eenmaal geaccepteerd dan hoef je niet bang te zijn voor discussies wie schuld heeft aan het kapotte onderdeel van je ketel.

Erkend installateur

Bezuinig niet op cv-ketelonderhoud. Laat onderhoud uitvoeren door een bedrijf dat als InstallQ Erkend Installateur geregistreerd staat. Deze installatiebedrijven zijn getoetst en worden regelmatig gecontroleerd op kennis en kunde op hun vakgebied. InstallQ-installatiebedrijven zijn te vinden via echteinstallateur.nl.

Wettelijke certificeringsregeling installateurs

Vanaf 1 januari 2023 is het strafbaar om zonder bewijs van vakmanschap aan cv-installaties te werken. Cv-ketel-monteur of -installateur is vanaf dan een beschermd beroep. Met strenge eisen aan vakbekwaamheid en controles. Vanaf die datum mag je als consument ook niet meer aan je cv-ketel laten werken door een monteur of bedrijf zonder de vereiste CO-certificering. CO staat voor koolmonoxide, en deze wet staat bekend als de 'gasketelwet'.

Zo moet het onmogelijk worden dat 'beunhazen' gevaarlijke situaties veroorzaken. En dat eerder gemaakte fouten over het hoofd worden gezien bij een onderhoudsbeurt. Aan een uniform logo en een 'Vakpaspoort' kun je dan zien dat een bedrijf en de monteur gecertificeerd zijn.

Deze regelgeving komt voort uit de conclusies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (zie hieronder). De huidige (vrijwillige) erkenningsregelingen waarborgen de veiligheid van consumenten niet genoeg.

De ingangsdatum van de nieuwe wet was 1 oktober 2020. Daarna volgt nog een overgangsperiode, die helaas meermaals verlengd is. Het uitwerken van de precieze eisen en bijscholen van de installateurs kost veel tijd. Inmiddels zijn veel monteurs al bijgeschoold. Tot de invoeringsdatum van de verplichte certificering in 2023 kun je het beste kiezen voor een monteur met een zogenaamd 'Bewijs van Vakmanschap CO' plus CO-certificaat.

Meer informatie over de wettelijke certificering vind je op de website van Techniek Nederland, het voormalige Uneto-VNI.

Aanbevelingen voor veilig onderhoud

Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over koolmonoxideongevallen bleek dat ook erkende installateurs soms ernstige fouten maken. Daarom heeft Techniek Nederland aanbevelingen voor alle installateurs opgesteld. Hierin staan adviezen voor een veilige werking en verantwoord onderhoud van gastoestellen. Ook is er een film over deze aanbevelingen gemaakt. Hij is bedoeld voor monteurs maar is ook voor consumenten interessant.

Volgens deze aanbevelingen moet een installateur bij een onderhoudsbeurt het volgende controleren:

 • De waarden van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen van het gastoestel.
 • De veiligheid van de rookgasafvoer. Woon je in een appartementencomplex dan controleert de installateur de aanwezigheid van de koolmonoxide in de ruimte.
 • De afstelling van het gastoestel. Een goede afstelling zorgt voor een veilige en energiezuinige werking van het gastoestel.
 • De aanwezigheid van voldoende ventilatievoorzieningen in de ruimte.
 • De montage van de installatie. Aandachtspunten zijn de bevestiging van de rookgasafvoer en controle op lekkages.

Bij installatie nieuwe ketel altijd rookgasafvoer vervangen

Uit ons panelonderzoek blijkt dat de rookgasafvoer in 17% van de gevallen niet wordt vervangen. Installateurs laten het soms achterwege om goedkoper te lijken. Maar rookgasafvoeren zijn niet ontworpen om langer mee te gaan dan de levensduur van 1 cv-ketel. Hierop besparen kan leiden tot lekkages en daardoor koolmonoxidevergiftiging.

Wat kun je zelf doen?

Naast het onderhoud door de specialist zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen aan cv-ketelonderhoud:

 • De radiatoren en ketel ontluchten. Als de radiatoren en buizen lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Dit is slecht voor je ketel en energiegebruik. Moderne ketels hebben meestal automatische ontluchting. Luid geruis in de leidingen kan ook wijzen op een te hoge instelling van de pompsnelheid. Bekijk de video hoe je je radiator kunt ontluchten.
 • Controleer de waterdruk in de cv-installatie. Op het display van de ketel zie je de huidige druk. Is de ketel aan het verwarmen? Dan is de druk hoger dan wanneer het water koud is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Kijk in de handleiding wat de optimale druk is en vul water bij als de druk in koude toestand lager is. Bekijk hoe je je cv-ketel kunt bijvullen.

Vuilafscheider nodig?

Meestal is een vuilafscheider niet nodig. Dit is wel het geval als bij de ketelvervanging het cv-water heel vuil is. De installateur kan dan meteen een vuilafscheider aanbrengen bij de nieuwe ketel.

Vooral bij woningen met 'eerste generatie vloerverwarming' is een vuilafscheider zinvol. De slangen onder of in de vloer van dat type vloerverwarming zijn niet zuurstofdicht. Daardoor komt zuurstof in de leidingen. En daarmee ook roest. Magnetiet gaat zich dan afzetten op de elektromotor van de driewegklep of pomp van de cv-ketel. Die kan daardoor stuk gaan.

Twijfel je over een vuilafscheider bij je bestaande cv-ketel? Overleg dan met je installateur of het nut heeft om wat cv-water af te tappen. Hiermee zie je hoeveel vervuiling er is en of dat het een probleem kan opleveren. Dan is een vuilafscheider nuttig.

Onderdelen

De volgende onderdelen van de cv-ketel gaan het vaakst kapot:

 • De driewegklep. Deze zorgt bij combiketels voor het schakelen tussen verwarming en warm water.
 • De elektronische ontsteking.
 • Besturingsautomaat of software.
 • De brander.
 • De sensoren.
 • De pomp.
 • De warmtewisselaar.

Bij een kwart van de ruim 10.000 consumenten uit het Consumentenbond Panel ging de driewegklep van de huidige ketel wel eens kapot. Nieuwe ketels van Intergas, Itho Daalderop en Ferroli werken zonder driewegklep. Nadeel is wel dat de ketels van deze merken vanuit een ‘warme start’ soms veel te heet kraanwater leveren. Dit blijkt uit onze test.

Fabrikanten geven standaard een langere garantie op de warmtewisselaar (5 tot 15 jaar) dan op de overige onderdelen (meestal 2 jaar). Materiaalkosten voor een kapotte driewegklep kun je dus alleen voorkomen door een all-in-servicecontract af te sluiten.

Praat mee

Hoe regelen andere consumenten hun onderhoudscontract? Praat mee in onze community. Hoe regel jij het onderhoud van je CV-ketel?

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.