icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afstellen van je cv-ketel

Met het afstellen van je cv-installatie valt veel te winnen. Je energieverbruik gaat omlaag en je huis wordt een stuk comfortabeler. Ook nieuwe cv-ketels zijn door de installateur vaak niet optimaal afgesteld.
Artikel_afstellenvanjecvketel

Comfortstand

Een installateur stelt een cv-ketel vaak ongevraagd in op de ‘comfort’-stand. Dan houdt de ketel de warmtewisselaar warm om op elk moment warm water te kunnen leveren. Je kunt energie en geld besparen door de eco-stand in te (laten) stellen. Wel zal het dan iets langer duren voor de warme kraan heet wordt, waardoor je iets meer water weg laat lopen. Maar voor het milieu en je portemonnee is dat te verkiezen boven extra gasverbruik.

Sommige ketels hebben een ‘slimme’ stand die het midden houdt tussen de eco-stand en de comfortstand. De ketel houdt de warmtewisselaar dan alleen warm op de tijden dat je regelmatig warm water gebruikt. Dit werkt natuurlijk alleen als je een tamelijk regelmatig leven leidt.

Aanvoertemperatuur

De ‘aanvoertemperatuur’ van de ketel staat vaak onnodig hoog. Deze instelling bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel op hoog vermogen draait om een koud huis op te warmen. Vaak is de ingestelde aanvoertemperatuur bijvoorbeeld 80 ⁰C. Dat zorgt voor zo'n hoge retourtemperatuur dat het hoog-rendementsprincipe niet werkt. Dan verbruik je meer energie.

Handig weetje: ga eens buiten staan. Zie je een flinke witte rookwolk boven je afvoerpijp? Dan zit er veel waterdamp in de afvoergassen van je ketel. Er condenseert dan weinig of geen water en de ketel werkt niet met maximaal rendement.

Je regelt de aanvoertemperatuur normaal gesproken in het displaymenu van de ketel. Bij een lagere instelling komt het huis langzamer op temperatuur. De radiatoren worden dan minder heet. Zoek naar een goed compromis tussen snelheid en zuinigheid. Midden in de winter kun je de aanvoertemperatuur hoger zetten dan in het voorjaar en de herfst. 

Vertrouw niet op de standaard instellingen van een installateur. Installatiebedrijven krijgen liever geen telefoontjes over huizen die traag opwarmen, dus stellen ze voor de zekerheid vaak alles extra hoog in. Bovendien zijn veel installateurs opgeleid in een tijd dat huizen minder goed geïsoleerd waren en ketels dus harder moesten werken.

Pomp en tapwater

De temperatuur van het tapwater kun je ook lager instellen om energie te besparen. Maar pas op. Vanwege het risico op legionellabesmetting is het niet verstandig de warmwatertemperatuur lager dan 60 ⁰C te zetten.

Tenslotte valt soms stroom te besparen door de pompinstelling lager te (laten) zetten. De nieuwste ketels hebben modulerende pompen die hun draaisnelheid zelf aanpassen aan de warmteafgifte van de radiatoren. Dan hoef je de pompsnelheid niet in te stellen.

Test cv-ketels