icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Koopadvies

Cv-ketel kopen: waar let je op?

Een cv-ketel zorgt voor een lekker warm huis en levert meestal ook nog warm water. Welke cv-ketel heb je nodig? Dat is afhankelijk van je huis en je persoonlijke voorkeuren. Of misschien zoek je juist een alternatief voor de gasketel? Wij helpen je op weg.


1
Wat voor type ketel zoek je?

Er zijn 2 soorten cv-ketels op de markt: soloketels en combiketels. Een soloketel regelt de verwarming in je huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel.

Daarnaast kun je kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Een ketel met een voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost veel energie.

Het doorstroommodel is zuiniger. Deze ketel warmt het water pas op als je de kraan opendraait. Gelukkig leveren sommige doorstroommodellen al binnen 5 seconden warm water. Vroeger boden doorstroommodellen een veel lager comfort, maar dat is achterhaald. Daarom hebben de meeste mensen nu een doorstroommodel-combiketel en testen wij alleen deze modellen.

Alle cv-ketels in onze test zijn HR (hoog rendement) ketels die werken op aardgas. Deze modellen worden (nu nog) verreweg het meest verkocht. In 2019 komen wij ook met een test van hybride warmtepompen, waarmee je niet meer (alleen) op gas stookt. Je kunt zo'n systeem kopen als je je cv-ketel vervangt, of je bestaande HR-cv-ketel uitbreiden tot een hybride warmtepompsysteem.

Als je huis goed genoeg geïsoleerd is kun je ook overwegen de cv-ketel helemaal te vervangen door een warmtepomp. Je gaat dan 'all electric'. Dat is een flinke investering (er zijn wel subsidieregelingen) maar je kunt je gasaansluiting laten afsluiten en dat bespaart een extra €250 per jaar aan vaste kosten voor aardgas. Als je tenminste ook je gasfornuis vervangt door een inductiekookplaat.

Vergelijk cv-ketels op prijs en specificaties

Bekijk welke cv-ketels als Beste uit de Test komen

Koopadvies_channel1

2
Capaciteit, vermogen en CW-waarde

3
Hybride warmtepomp: verwarmen met minder gas

Verwarmen zal in de nabije toekomst steeds minder met aardgas gebeuren. Als je woning goed genoeg geïsoleerd is, kun je met een warmtepomp (en een inductiekookplaat) je gasaansluiting helemaal opzeggen bij je netbeheerder. Of misschien gaat jouw gemeente wel een warmtenet aanleggen in jouw wijk.

Maar voor het gros van de bestaande, wat oudere woningen, die geen aansluiting op stadsverwarming hebben, is het voorlopig niet makkelijk (of erg duur) om helemaal zonder aardgas te verwarmen. Voor die woningen is een hybride warmtepomp een hele goede tussenoplossing.

Dat is een combinatie van een cv-ketel met een kleine elektrische warmtepomp. Grondboringen zijn niet nodig, de warmtepomp haalt warmte uit de koele buitenlucht. Je kunt de warmtepomp combineren met je bestaande cv-ketel, maar er bestaan ook kant-en-klare gecombineerde hybride systemen. Wij gaan die in 2019 testen op prestaties en geluid.

Met een hybride warmtepomp kun je tot rond 75% op je gasverbruik besparen. Het grootste deel van het jaar stook je elektrisch, met een zeer hoog rendement door de warmtepomp. De cv-ketel op gas springt alleen nog bij als het heel koud is, of afhankelijk van het gekozen systeem, voor warm water uit de kraan. Omdat je wel meer stroom gaat verbruiken is de combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Laat je, voor je een hybride warmtepomp koopt, goed adviseren over plaatsing en geluid van de buitenunit.

hybride-warmtepomp

4
Energiezuinigheid ketel

Een gemiddeld huishouden geeft meer geld uit aan verwarming (gas) dan aan stroomverbruik. Om hierop flink te besparen, en tegelijk bij te dragen aan een beter milieu, is isoleren van je woning natuurlijk de meest logische stap. Maar daarnaast is het belangrijk dat de cv-ketel waarmee je stookt zo zuinig mogelijk is.

Bij een combiketel heb je te maken met verwarmingsrendement en rendement op warm (tap)water. Wij testen beide apart. Want de ene ketel verwarmt je huis zuiniger en de andere verbruikt minder energie bij het verwarmen van water. Moderne hr-ketels verspillen veel minder energie dan oudere modellen. Toch zijn de verschillen onderling nog behoorlijk, zo blijkt uit onze test.

Lees alles over de energiezuinigheid van de ketel

5
Energielabel cv-ketel

Cv-ketels moeten een energielabel hebben. Voor combiketels bevat dat label een aanduiding voor verwarming en voor warm water.

Het verwarmingslabel is in Nederland bijna altijd A, omdat vrijwel alleen nog hoogrendementsketels (hr-ketels) verkocht worden. Die zijn zo zuinig doordat de ketel het vocht uit de verbrandingsgassen laat condenseren en de warmte die daarbij vrijkomt voor de verwarming gebruikt. Daarom hebben hr-ketels een afvoer nodig voor het condenswater.

Label A is dus meestal al binnen, maar ook A+ of A++ is nog mogelijk. Voor meerdere apparaten die samen een systeem vormen krijg je een systeemlabel. Zo kan een hr-ketel in combinatie met een slimme thermostaat een A+ voor verwarming opleveren. Nog zuiniger wordt stoken alleen als je op een (hybride) warmtepomp over gaat.

Ook het label voor warm water van hr-combiketels is A. Een hr-ketel in combinatie met een zonneboiler zorgt voor een energielabel A+++ voor warm water.

Op het energielabel van een combiketel staat ook een kraantje met een aanduiding voor het warmwaterprofiel. Verder is er informatie over het geluidsniveau te vinden, maar wij testen dat op een andere manier.

Koopadvies_channel4

6
Cv-ketel kopen, huren of leasen

Een cv-ketel kun je kopen, huren of leasen. Wanneer je een ketel koopt, betaal je voor het aankoopbedrag, de installatie en het onderhoud. Eventuele mankementen zijn voor eigen rekening.

Als je een cv-ketel huurt, betaal je maandelijks een bedrag voor de cv-ketel. Ook het onderhoud en de kosten voor mankementen zijn vaak gedekt. Het nadeel is dat je aan het contract gebonden bent. Dit kun je vaak niet zomaar opzeggen. Gelukkig zijn er ook contracten die je na een jaar maandelijks kosteloos kunt opzeggen. Handig als je er nog niet uit bent hoe je je woning in de toekomst wilt verwarmen, maar door een kapotte cv-ketel snel in actie moet komen.

Je kunt ook een cv-ketel leasen. Je betaalt dan een maandelijks bedrag en aan het eind van de contractperiode is de cv-ketel je eigendom. De kosten zijn op lange termijn wel aanzienlijk hoger dan wanneer je een cv-ketel koopt.

Lees meer over een cv-ketel kopen, huren of leasen

7
De prijs van een cv-ketel

Bij het kopen van een cv-ketel let je natuurlijk op de prijs. Maar de kale prijs zegt weinig over de uiteindelijke kosten van een cv-ketel. Voor de prijzen in onze vergelijker zijn wij uitgegaan van de adviesprijs van de fabrikant of de prijs in webwinkels zonder installatie. 

Koop een ketel altijd in combinatie met deskundige installatie. Dit kan bij een installatiebedrijf of bijvoorbeeld via je energieleverancier. Als je bij een webwinkel koopt kies er dan 1 die ook installatie aanbiedt en vergelijk niet de kosten exclusief, maar inclusief installatie. 

Door verschillende afspraken tussen installatiebedrijven en groothandels is het vergelijken van prijzen van de ketel zelf lastig. Daarom selecteren wij geen Beste Koop. Duidelijk is dat er nog wel wat te onderhandelen valt bij het kopen van een cv-ketel.

Kies voor de installatie liefst een installateur die het keurmerk OK-CV voert om zeker te weten dat de ketel correct en veilig geïnstalleerd wordt. Vraag altijd om het vervangen van de oude rookgasafvoer, want die gaat niet langer veilig mee dan de ketel zelf. Wantrouw een installateur die zegt dat het vervangen van een oude rookgasafvoer niet nodig is.

Als je het installatiebedrijf ook het toekomstig onderhoud wil laten doen, vraag dan eerst aan de installateur of hij werkt volgens de aanbevelingen voor veilige gasinstallaties van branchevereniging Uneto-VNI.

cv-ketelDe-prijs-van-een-cv-ketel

8
Kies voor een modulerende thermostaat

Er zijn verschillende soorten thermostaten op de markt. Veel oudere huizen hebben nog een aan-uit thermostaat. Deze warmen je huis op tot de gewenste temperatuur en slaan dan pas af. Daardoor schiet de temperatuur door naar boven de gewenste waarde. Vervolgens koelt het weer wat af. Niet zo comfortabel dus. Bovendien draait de ketel onnodig lang op vol vermogen, wat niet zuinig is.

Kies liever voor een modulerende thermostaat. Deze laat de ketel alleen op vol vermogen loeien als het nog heel koud is in huis. Als de gewenste temperatuur bijna bereikt is laat hij de ketel op een laag pitje branden. Zo bereik je precies de gewenste temperatuur en blijft deze mooi constant. Dat is comfortabel, zuiniger, en stiller.

Nog een stap verder gaat de slimme thermostaat. Deze ‘leert’ wanneer je thuis bent en zorgt dat de verwarming op het juiste moment aanslaat. Helaas werkt dit niet zo efficiënt als het klinkt.

Met zoneregeling kun je bepaalde kamers wel opwarmen en andere kamers niet. Ook hiermee bespaar je energie.

Lees meer over thermostaten en zoneregeling

Koopadvies_channel5

9
Waar kun je nog meer op letten?

Geluid

De meeste moderne ketels zijn erg stil. Toch zijn er wel verschillen, vooral als de ketel voluit warm water moet leveren. En hangt de ketel dichtbij je bed? Dan wil je niet wakker worden door een ketel die aanslaat. In onze test letten we daarom ook op het startgeluid en het aantal keer aanslaan per nacht. Laat de ketel in ieder geval zo installeren dat er geen trillingen overgedragen worden.

Afmeting

De buitenmaten van een cv-ketel worden steeds compacter. Heb je weinig ruimte? Dan is een kleine ketel handig. De meest modellen passen tegenwoordig zelfs in een keukenkastje. De maten staan in onze vergelijker.

Uitstoot

Cv-ketels stoten altijd wat stikstofoxide (NOx) en koolmonoxide (CO) uit. Alle hr-ketels uit de test hebben een Gaskeur SV-label. Ze voldoen daarmee aan de eisen wat betreft de maximale uitstoot van deze gassen. Hr-ketels zijn altijd gesloten toestellen: er is geen uitwisseling tussen de lucht in het toestel en de ruimte waar dat hangt.

Open toestellen daarentegen halen hun verbrandingslucht uit de ruimte waar ze hangen. Als die toevoer onvoldoende is, bestaat er kans op koolmonoxidevergiftiging. Dat is levensgevaarlijk. Wij raden daarom aan om open toestellen te vervangen door gesloten toestellen.

Maar ook met nieuwe toestellen gebeuren ongelukken met koolmonoxide. Deskundige installatie en onderhoud is daarom van levensbelang. En plaats een goed geteste koolmonoxidemelder.

Geschikt voor het nieuwe gas

In de toekomst verandert ons aardgas. Omdat cv-ketels lang meegaan, moeten alle nieuwe cv-ketels geschikt zijn voor het nieuwe gas.

Garantie

De garantie op de warmtewisselaar is meestal veel langer dan op de rest van de ketel. De termijnen staan in onze vergelijker (klik op 'alle specificaties'). Lees meer over garantie op cv-ketels.

cv-ketel-Waar-kun-je-nog-meer-op-letten

10
Veelgestelde vragen over cv-ketels

  • Moet je bij de aanschaf rekening houden met plannen voor zonnepanelen?

    Bij de aankoop van een cv-ketel hoef je geen rekening te houden met zonnepanelen die stroom produceren. Wel kun je, als je van plan bent zonnepanelen te plaatsen, of ze al hebt, een hybride warmtepomp overwegen. Dit is een combinatie van een hr-ketel met een kleine warmtepomp. Je verbruikt dan minder gas en meer stroom, wat handig is als je zonnepanelen hebt.

  • Waarom is er geen Beste Koop?

    Bij deze test is geen Beste Koop bepaald. Want voor dat predicaat is de verkoopprijs van belang: het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding is Beste Koop. En van cv-ketels kunnen we geen goed vergelijkbare verkoopprijzen geven, alleen de adviesprijzen van de fabrikant. 

    Lees meer veelgestelde vragen over cv-ketels

Test cv-ketels

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Wat voor type cv-ketel heb jij in huis? Hoe vaak moet je je ketel laten onderhouden? En wat is het alternatief voor de cv-ketel? Deel je ervaring op het forum.

Bekijk het forum