icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Cv-ketel kopen: waar let je op?

Een cv-ketel zorgt voor een lekker warm huis en levert meestal ook nog warm water. Maar welke cv-ketel heb je nodig? Dat is afhankelijk van je huis en je persoonlijke voorkeuren. Wij helpen je op weg.

Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  23 februari 2018


1
Wat voor type ketel zoek je?

Er zijn 2 soorten cv-ketels op de markt: soloketels en combiketels. Een soloketel regelt de verwarming in je huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel.

Daarnaast kun je kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Een ketel met een voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost veel energie.

Het doorstroommodel is zuiniger. Deze ketel warmt het water pas op als je de kraan opendraait. Gelukkig leveren sommige doorstroommodellen al binnen 5 seconden warm water. Vroeger boden doorstroommodellen een veel lager comfort, maar dat is achterhaald. Daarom hebben de meeste mensen nu een doorstroommodel-combiketel en testen wij alleen deze modellen.

Vergelijk cv-ketels op prijs en specificaties

Bekijk welke cv-ketels als Beste uit de Test komen

Koopadvies_channel1

2
Capaciteit, vermogen en CW-waarde

3
Energiezuinigheid ketel

Een gemiddeld huishouden geeft meer geld uit aan verwarming (gas) dan aan stroomverbruik. Daarom is het belangrijk dat een cv-ketel zuinig is.

Bij een combiketel heb je te maken met verwarmingsrendement en rendement op warm (tap)water. Wij testen beide apart. Want de ene ketel verwarmt je huis zuiniger en de andere verbruikt minder energie bij het verwarmen van water. Moderne hr-ketels verspillen veel minder energie dan oudere modellen. Toch zijn de verschillen onderling nog behoorlijk.

Lees alles over de energiezuinigheid van de ketel

4
Energielabel verplicht

Sinds 26 september 2015 moeten nieuwe cv-ketels verplicht een energielabel hebben. Voor combiketels bevat dat label een aanduiding voor verwarming en voor warm water.

Het verwarmingslabel is in Nederland bijna altijd A. Hier worden nagenoeg alleen nog hoogrendementsketels (hr-ketels) met dit A-label verkocht. Ze zijn zo zuinig doordat de ketel het vocht uit de verbrandingsgassen laat condenseren en de warmte die daarbij vrijkomt voor de verwarming gebruikt. Daarom hebben hr-ketels een afvoer nodig voor het condenswater. Ook het label voor warm water van hr-combiketels is A.

Label A is dus meestal al binnen, maar ook A+ of A++ is nog mogelijk. Voor meerdere apparaten die een systeem vormen krijg je een systeemlabel. Zo kan een hr-ketel in combinatie met een slimme thermostaat een A+ voor verwarming opleveren. In combinatie met een zonneboiler zelfs een label A+++ voor warm water.

Op het energielabel van een combiketel staat ook een kraantje met een aanduiding voor het warmwaterprofiel. Verder is er informatie over het geluidsniveau te vinden, maar wij testen dat op een andere manier.

Koopadvies_channel4

5
Cv-ketel kopen, huren of leasen

Een cv-ketel kun je kopen, huren of leasen. Wanneer je een ketel koopt, betaal je voor het aankoopbedrag, de installatie en het onderhoud. Eventuele mankementen zijn voor eigen rekening.

Als je een cv-ketel huurt, betaal je maandelijks een bedrag voor de cv-ketel. Ook het onderhoud en de kosten voor mankementen zijn vaak gedekt. Het nadeel is dat je aan het contract gebonden bent. Dit kun je niet zomaar opzeggen.

Je kunt ook een cv-ketel leasen. Je betaalt dan een maandelijks bedrag en aan het eind van de contractperiode is de cv-ketel je eigendom. De kosten zijn op lange termijn wel aanzienlijk hoger dan wanneer je een cv-ketel koopt.

Lees alles over een cv-ketel kopen, huren of leasen

6
De prijs van een cv-ketel

Bij het kopen van een cv-ketel let je natuurlijk op de prijs. Maar de kale prijs zegt weinig over de uiteindelijke kosten van een cv-ketel. Voor de prijzen in onze vergelijker zijn wij uitgegaan van de adviesprijs van de fabrikant of de prijs in webwinkels zonder installatie. 

Koop een ketel altijd in combinatie met deskundige installatie. Dit kan bij een installatiebedrijf of bijvoorbeeld via je energieleverancier. Als je bij een webwinkel koopt kies er dan 1 die ook installatie aanbiedt, en vergelijk niet de kosten exclusief, maar inclusief installatie. 

Door verschillende afspraken tussen installatiebedrijven en groothandels is het vergelijken van prijzen van de ketel zelf lastig. Daarom selecteren wij geen Beste Koop. Duidelijk is dat er nog wel wat te onderhandelen valt bij het kopen van een cv-ketel. Kies voor de installatie liefst een installateur die het keurmerk OK-CV voert en vraag om het vervangen van de oude rookgasafvoer. Dan heb je de garantie dat de ketel correct en veilig geïnstalleerd wordt. Als je het installatiebedrijf ook het toekomstig onderhoud wil laten doen, vraag dan eerst aan de installateur of hij werkt volgens de aanbevelingen voor veilige gasinstallaties van Uneto-VNI.

cv-ketelDe-prijs-van-een-cv-ketel

7
Kies voor een modulerende thermostaat

Er zijn verschillende soorten thermostaten op de markt. Veel oudere huizen hebben nog een analoge of elektrische aan-uit thermostaat. Deze warmen je huis op tot de gewenste temperatuur en slaan dan pas af. Daardoor wordt het nog een paar graden warmer in huis. Bovendien draait de ketel onnodig lang op vol vermogen, wat niet zuinig is.

Kies liever voor een modulerende thermostaat. Deze ‘leert’ hoe snel je huis opwarmt en past het vermogen van de ketel daar op aan. Zo bereik je precies de gewenste temperatuur en blijft deze mooi constant. Nog een stap verder is de slimme thermostaat. Deze ‘leert’ wanneer je thuis bent en zorgt dat de verwarming op het juiste moment aanslaat. Dit is helaas niet zo efficiënt als het lijkt.

Met zoneregeling kun je bepaalde kamers wel opwarmen en andere kamers niet. Ook hiermee bespaar je energie.

Lees meer over thermostaten en zoneregeling

Koopadvies_channel5

8
Waar kun je nog meer op letten?

Geluid

De meeste moderne ketels zijn erg stil. Toch zijn er wel verschillen. Heb je de ketel in of bij een slaapvertrek hangen? Dan wil je niet wakker worden door een ketel die aanslaat. In onze test hebben we gelet op (start)geluid en het aantal keer aanslaan per nacht.

Afmeting

De buitenmaten van een cv-ketel worden steeds compacter. Heb je weinig ruimte? Dan is een kleine ketel handig. De meest modellen passen tegenwoordig zelfs in een keukenkastje. De maten staan in onze vergelijker.

Uitstoot

Cv-ketels stoten altijd wat stikstofoxide (NOx) en koolstofmonoxide (CO) uit. Alle ketels uit de test hebben een Gaskeur SV-label. Ze voldoen daarmee aan strenge eisen wat betreft de maximale uitstoot van deze gassen. Open toestellen halen hun verbrandingslucht uit de ruimte waar ze hangen. Als die toevoer onvoldoende is, bestaat er kans op koolmonoxidevergiftiging. Dat is levensgevaarlijk. Wij raden daarom aan om open toestellen te vervangen door gesloten toestellen.

Geschikt voor het nieuwe gas

In de toekomst verandert ons aardgas. Omdat cv-ketels lang meegaan, is het belangrijk dat een ketel die je nu koopt geschikt is voor het nieuwe gas. Vanaf 2017 is het verboden ketels te verkopen die dat niet zijn.

Garantie

De garantie op de warmtewisselaar is meestal veel langer dan op de rest van de ketel. De termijnen staan in onze vergelijker (klik op 'alle specificaties'). Lees meer over garantie op cv-ketels.

cv-ketel-Waar-kun-je-nog-meer-op-letten

9
Veelgestelde vragen over cv-ketels

  • Moet je bij de aanschaf rekening houden met plannen voor zonnepanelen?

    Bij de aankoop van een cv-ketel hoef je geen rekening te houden met zonnepanelen die stroom produceren. Wel kun je, als je van plan bent zonnepanelen te plaatsen, of ze al hebt, een hybride warmtepomp overwegen. Dit is een combinatie van een hr-ketel met een kleine warmtepomp. Je verbruikt dan minder gas en meer stroom, wat handig is als je zonnepanelen hebt.

  • Waarom is er geen Beste Koop?

    Bij deze test is geen Beste Koop bepaald. Want voor dat predicaat is de verkoopprijs van belang: het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding is Beste Koop. En van cv-ketels kunnen we geen verkoopprijzen geven, alleen de adviesprijzen van de fabrikant. 

    Lees meer veelgestelde vragen over cv-ketels

Test cv-ketels

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaringen

Wat voor type ketel heb jij gekozen? En hoe vaak laat jij je cv-ketel onderhouden? Deel je ervaringen op onze Community.

We zijn de topics aan het ophalen...