Veelgestelde vragen over cv-ketels
Christiaan Doolaard Expert cv-ketelsBijgewerkt op:6 mei 2024
- Een cv-ketel op waterstof, goed idee?
- Waarom is er geen Beste Koop?
- Kijken jullie ook naar het stroomverbruik van de ketels?
- Moet je bij de aanschaf rekening houden met plannen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp?
- Hoe lang gaat een cv-ketel mee en is de levensduur meegenomen in de test?
- Gaat een aluminium of rvs warmtewisselaar het langste mee?
Een cv-ketel op waterstof, goed idee?
Nee, is het korte antwoord in bijna alle gevallen.
Je komt de term waterstof vaak tegen. Alsof het een magische oplossing voor de energietransitie is. Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Je kunt er dus energie mee vervoeren. Als je die er eerst instopt.
Waterstof is een grondstof voor bepaalde producten. Tot nu toe wordt waterstof bijna altijd uit aardgas gemaakt. Met de nodige verliezen. Het is onzin om op zulke waterstof te stoken in plaats van op aardgas.
'Groene waterstof'
Zogenaamde 'groene waterstof' heeft toekomst. Deze waterstof is geproduceerd door electrolyse met duurzame stroom. Niet uit aardgas. Groene waterstof kan gebruikt worden als grondstof voor kunstmest of in de (staal)industrie, scheepvaart en luchtvaart. Hiervoor zijn bijna geen andere fossielvrije opties. Groene waterstof bestaat nog maar weinig en blijft nog tientallen jaren schaars.
Voor woningverwarming zal groene waterstof niet grootschalig beschikbaar komen. Daarvoor zijn wél al alternatieven. Bovendien is stoken op waterstof veel te duur vanwege de grote vraag vanuit andere sectoren. Er is voor groene waterstof voor je cv-ketel ongeveer 7 keer zoveel stroom nodig als voor dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp.
Laat je dus niet foppen en ga niet wachten op een toekomst met cv-ketels op waterstof. Isoleer vooral je woning. Stap over op een warmtepomp of duurzaam warmtenet wanneer dat mogelijk is.
In een cv-ketel met de aanprijzing 'ook geschikt voor waterstof' zien wij geen meerwaarde.
Waarom is er geen Beste Koop?
Bij deze test is geen Beste Koop bepaald. Want voor dat predicaat is de verkoopprijs van belang. Het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding is Beste Koop. Van cv-ketels kunnen we geen verkoopprijzen geven. Alleen de adviesprijzen van de fabrikant.
Een cv-ketel wordt maar weinig los verkocht. De installatie is vakwerk. Meestal koop je een ketel via een verwarmingsinstallateur. Die berekent een totaalprijs voor de ketel plus de installatie. De installateur bepaalt dus de verkoopprijs van de ketel. Die kunnen wij niet peilen.
Bij de ene installateur is het ene merk goedkoper, bij de andere juist het andere merk. Dat hangt af van afspraken die installateurs met ketelfabrikanten en groothandels maken.
In onze Vergelijker vind je de laagste internetprijzen en de adviesprijs van de fabrikant.
Kijken jullie ook naar het stroomverbruik van de ketels?
Ja, het stroomverbruik meten we ook. In het verleden telde het stroomverbruik van de ketel mee in de scores voor verwarmingsrendement en tapwaterrendement. We keken toen onder andere naar het verbruik van de pomp.
Als je veel zonnepanelen op je dak hebt, vind je dit waarschijnlijk minder belangrijk dan het gasverbruik. Vanaf de test van najaar 2016 maken we een duidelijk onderscheid tussen stroomverbruik en gasverbruik.
Moet je bij de aanschaf rekening houden met plannen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp?
Nee, bij de aankoop van een cv-ketel hoef je geen rekening te houden met zonnepanelen die stroom opwekken. Wel kun je een hybride warmtepomp overwegen als je zonnepanelen wil gaan plaatsen of ze al hebt. Dit is een combinatie van een hr-ketel met een kleine warmtepomp. Je verbruikt veel minder gas maar wel wat meer stroom. Die kun je dan mooi met je eigen zonnepanelen opwekken.
Alle cv-ketels in onze test zijn geschikt om (later alsnog) te combineren met een hybride warmtepomp. Dat moet dan wel een ketel-onafhankelijke warmtepomp zijn. Bijvoorbeeld die van Techneco (ELGA) of het Zweedse NIBE.
Compleet hybride warmtepompsysteem
Je kunt ook kiezen voor een compleet hybride warmtepompsysteem van een cv-ketelfabrikant. Het is handig als je er bij het plaatsen van de ketel alvast rekening mee houdt dat het misschien later een hybride systeem wordt, dus met een warmtepomp erbij. Anders past het binnengedeelte van de warmtepomp er later net niet naast of onder.
Overweeg je om een zonneboiler te installeren? Dan is het belangrijk dat de ketel het label ’Gaskeur NZ’ heeft. Dit betekent dat de ketel geschikt is voor het naverwarmen van water uit de zonneboiler.
Lees meer over de werking van zonneboilers.
Lees meer over besparen op je energierekening met zonnepanelen.
Hoe lang gaat een cv-ketel mee en is de levensduur meegenomen in de test?
De verwachte levensduur van een cv-ketel is volgens de meeste fabrikanten uit onze test ongeveer 15 jaar. Met goed onderhoud is dat zeker te halen. Dat blijkt ook uit het consumentenonderzoek dat wij deden. Bij de helft van de ruim 7000 ondervraagde consumenten ging de vorige ketel minstens 15 jaar mee. Minder dan 1 op de 10 ketels begeeft het binnen 10 jaar.
Gaat een aluminium of rvs warmtewisselaar het langste mee?
Helaas kunnen wij op basis van onze test niet zeggen wat beter is, een aluminium of een rvs warmtewisselaar.
Of de warmtewisselaar goed is, lang meegaat en niet snel vervuilt, hangt namelijk van meer af dan het materiaal. Ook ontwerp, dikte en bereikbaarheid voor onderhoud zijn van invloed.
Van aluminium wordt gezegd dat het sneller vervuilt dan rvs. Dit komt door oxidatie als de warmtewisselaar vaak nat is. Dit lijkt vooral voor oudere types warmtewisselaar te gelden. Aan de andere kant geleidt rvs warmte minder goed. Daarom moet het dunner zijn dan aluminium voor een gelijke warmteoverdracht. Dat zou ten koste van de kwaliteit gaan.
Ons advies: kijk hoe lang de fabrikant garantie geeft op de warmtewisselaar. Informatie over deze garantie en ook over het materiaal van de warmtewisselaar vind je in onze Vergelijker.
Zijn vr-ketels nog te koop?
Veel appartementencomplexen hebben een centrale rookgasafvoer. Hr-ketels zijn geschikt om op een centraal afvoersysteem aan te sluiten. Het aansluiten van zowel hr- als vr-ketels op dezelfde centrale afvoer kan problemen opleveren.
Alle ketels vervangen door hr-ketels en een nieuwe centrale afvoer aanleggen is het beste. Maar dit is niet in alle gevallen mogelijk. Wij raden Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) aan om contact op te nemen met de fabrikanten van zowel de hr- en vr-ketels als van het afvoersysteem. De fabrikant kan vertellen wat de mogelijkheden zijn als een deel van de bewoners van het complex wil vasthouden aan hun vr-ketel.
Vr-ketels voldoen niet aan de wettelijke, minimale rendementseisen die sinds 2015 voor nieuwe ketels gelden. Maar als een hr-ketel niet mogelijk is, mag een open vr-ketels nog verkocht worden. Alleen van het merk Vaillant weten we dat ze nog een open vr-ketel verkopen.
Vanwege een groter risico op koolmonoxidevergiftiging zijn open verbrandingstoestellen in woonruimtes niet aan te raden.
Hoe zit het met elektrische cv-ketels?
Elektrische cv-ketels raden we af voor woonhuizen.
Omdat veel mensen hun huis zonder gas willen verwarmen, klinkt de 'elektrische ketel' interessant. Maar let op: de elektrische cv-ketel is heel iets anders dan een (elektrische) warmtepomp.
De warmtepomp is een duurzame verwarmingsoplossing. Dat geldt zeker niet voor de elektrische cv-ketel. Dit merk je ook in de stookkosten. Die zijn bij een elektrische cv-ketel veel hoger dan bij zowel een 'all-electric' warmtepomp, een hybride warmtepomp (combinatie cv-ketel met kleine warmtepomp) als een hr-cv-ketel op gas. Een systeem met warmtepomp haalt namelijk een flink deel van de benodigde verwarmingsenergie uit de buitenlucht of de bodem. Een elektrische cv-ketel gebruikt alleen het stopcontact. Je stroomverbruik schiet met zo'n toestel dan ook enorm omhoog. Tenzij je huis heel klein en goed geïsoleerd is of je heel weinig stookt. Maar in dat geval ben je beter en goedkoper af met alleen een infraroodpaneel dan met een dure elektrische cv-ketel.
Geen warm water
In tegenstelling tot de gasgestookte combiketels die wij testen, zorgt de elektrische cv-ketel niet voor warm water uit de kraan. Je hebt dus nog een aparte boiler nodig.
Vaak verschijnen er in de media verhalen over nieuwe uitvindingen waarmee je zuinig en goedkoop zonder gas stookt en geen warmtepomp nodig hebt. Meestal vermeldt het verhaal bijzondere termen als 'lichtpulsen', maar geen elektrisch vermogen en verwarmingsvermogen. Logisch, want dan blijft er niets van het mooie verhaal over.
Met een warmtepomp verwarm je zuiniger je huis dan met een cv-ketel. Of met een aansluiting op een duurzaam warmtenet (stadsverwarming).
Radiator wegwerken met radiatorbekleding, goed idee?
Het korte antwoord is 'nee'.
Radiatorbekleding, een radiatorombouw, radiatorkast of hoe de folders van bouwmarkt en woonwinkel het ook noemen: het is altijd een slecht idee. Deze producten zijn bedoeld om een 'lelijke' radiator 'stijlvol' weg te werken in het interieur. Het gevolg is dat de radiator z'n warmte niet goed kwijt kan, en je gasverbruik toeneemt terwijl het comfort afneemt. Alles wat je voor of om een radiator plaatst zorgt voor energieverspilling.
Als je de radiator heel oud en lomp vindt, overweeg dan in plaats van een ombouw een nieuwe radiator. Vaak zijn deze kleiner, efficiënter bij het overdragen van warmte en kunnen ze ook beter werken met lage aanvoertemperaturen. Daarmee kun je de cv-ketel zuiniger laten branden en maak je je huis ook geschikter voor een (hybride) warmtepomp.
Tip: zorg ook dat je gordijnen niet voor de radiator hangen. Dikke dichte gordijnen besparen energie, maar dan moeten ze wel tussen raam en radiator hangen, en niet voor de radiator. Als de radiator tegen de muur hangt bespaar je dus veel energie door de gordijnen op de vensterbank boven de radiator te laten eindigen.
In de testresultaten staat bij ‘geluid’ een getal. Hoe komt dit getal tot stand en bij welk getal is het een 'stille' ketel?
Het getal voor geluid is een rapportcijfer tussen 1 en 10.
Bij de bepaling van dit cijfer kijken we naar:
- Het geluid als de ketel op vol vermogen draait.
- Het geluid als hij uit rust opstart.
- Het aantal keren dat de ketel in de nacht aanslaat, op de instelling 'comfort'.
De meeste installateurs zetten een ketel ongevraagd op de instelling 'comfort'. Dan slaat de ketel ook 's nachts aan om de warmtewisselaar voor het warme water op temperatuur te houden.
Het is moeilijk te zeggen wanneer een ketel echt ‘stil’ is. Dit hangt ook af van omgevingsgeluid en waar en hoe de ketel is opgehangen.
In het algemeen kun je wel zeggen dat de moderne toestellen behoorlijk stil zijn.
Wat zijn hre-ketels?
Remeha is vanaf april 2019 gestopt met de productie van de HRe-ketel op basis van een stirlingmotor (eVita). Hierdoor zijn HRe-ketels zoals hieronder beschreven niet meer verkrijgbaar voor Nederlandse consumenten.
HRe-ketels wekken elektriciteit op met de warmte die wordt geproduceerd. De afvalwarmte wordt gebruikt voor verwarming. In theorie haal je zo 17% extra rendement (energiebesparing). Heel wat jaren geleden kwamen de eerste HRe-ketels op de markt, zoals de Remeha eVita. Helaas is de prijs van rond de €10.000 nog steeds erg hoog.
Verdien ik de aanschafkosten terug?
Met een te verwachten levensduur van 15 jaar kunnen alleen grootverbruikers genoeg besparen om de aanschafprijs terug te verdienen. Als het gasverbruik namelijk niet bovengemiddeld hoog is, neemt de HRe-ketel slechts een beperkt deel van je elektriciteitsbehoefte voor zijn rekening. De jaarlijkse besparing is dan erg klein in verhouding tot de hoge aanschafkosten. Bovendien zijn er wat problemen met geluidsproductie.
Voor huishoudens raden we de HRe-ketel af. Let op: de HRE-ketels van Intergas (met hoofdletter E) zijn geen HRe-ketels.
Gezien de ontwikkeling om versneld 'van het gas af' te gaan, is er geen toekomst voor HRe-ketels in Nederland.