! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Warmtepompen

Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Hij gebruikt energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het is een zuinige en duurzame manier om je huis te verwarmen.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 20 december 2019

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Hij haalt warmte uit de bodem of buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het verwarmingssysteem in je huis. Er zijn 2 soorten warmtepompen:

 • Een volledig elektrische warmtepomp (all electric) vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 • Een hybride warmtepomp combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke warmtepomp is geschikt voor elke situatie. Veel hangt af van hoe goed jouw woning is geïsoleerd.

Kosten warmtepomp

Hybride warmtepomp

Volgens Milieu Centraal liggen de aanschafkosten voor een hybride warmtepomp rond de €4000. Dat is inclusief installatie, maar exclusief cv-ketel.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Volgens Milieu Centraal begint het bij zo'n €6500 a €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Subsidie warmtepomp

Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type warmtepomp. Vanaf 1 januari 2020 geldt de subsidie alleen nog voor de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning.

Geluid warmtepomp

De meeste warmtepompen hebben een buitenunit met een ventilator. Die maakt geluid wanneer hij aanstaat. 

Een hybride warmtepomp - die je gebruikt voor het verwarmen van je huis - maakt alleen geluid als hij het huis verwarmt. Een 'all electric' warmtepomp maakt meer geluid omdat je hem ook gebruikt voor warm kraanwater. 

Laat een warmtepomp altijd door een vakman installeren. Zo voorkom je problemen met de werking, levensduur of geluidsoverlast.

Rendement warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo'n €200 per jaar (prijspeil 2019) ten opzichte van een hr-ketel. In dit bedrag zijn de hogere elektriciteitskosten al verrekend. Bij een 'all electric' warmtepomp gaat de besparing richting €300. 

Lees ook:

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepomp
  Test | 14 nov.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €700 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Sequence hybride warmtepompen
  Test | 16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.
 • Artikel_slimmethermostatengebruiksmanagers
  Test | 26 aug.

  Test slimme thermostaten

  Slimme thermostaten: je kunt ze met een app bedienen en zijn soms zelfprogrammerend of uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen. Welke is het beste voor welke situatie?