icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor je een warmtepomp koopt

Met een hybride warmtepomp kun je veel gas besparen, maar het is wel handig om eerst een aantal zaken uit te zoeken. Zo voorkom je vervelende verrassingen.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert warmtepompenBijgewerkt op:13 februari 2024

Warmtenet?

Vraag aan de gemeente of er voor jouw wijk al een warmtenet op de planning staat. Als dat niet het geval is, kun je een cv-ketel ook vervangen voor een hybride warmtepomp. Hiermee ga je veel minder gas gebruiken. Zo bespaar je op je energierekening, en verlaag je de CO2-uitstoot.

Isolatie

Voor een hybride warmtepomp moet je woning redelijk geïsoleerd zijn: bijvoorbeeld energielabel C. Is het veel slechter? Ga dan eerst (verder met) isoleren.

All electric?

Heeft jouw huis écht goede isolatie? Kijk dan of je meteen naar all-electric kunt overstappen. Je hebt dan een volledig elektrische warmtepomp voor verwarming en je kookt op een inductiekookplaat. Dan ben je ook van de vaste lasten van je gasaansluiting af. En het is veiliger.

Gaat volledig elektrisch stoken nog niet, dan loont het bij de huidige hoge energieprijzen vaak ook om een hybride warmtepomp bij je cv-ketel te plaatsen. Ook als je al minder dan 1000 m3 gas verbruikt. Er valt dan wel minder te besparen dan wanneer je een hoger gasverbruik hebt. Maar meestal haal je de investering er toch ruim binnen de levensduur uit. 

Vooral bij woningen van na 1992 zal volledig elektrisch vaak meer voor de hand liggen dan hybride. Daarom hebben we die woningen niet meegenomen in onze rekenvoorbeelden voor hybride.

Veel en grote radiatoren? Prima voor een warmtepomp

In het algemeen geldt dat overstappen naar een warmtepomp makkelijker is als je woning betere isolatie heeft.

Maar ook als je veel grote radiatoren hebt. Dat kan dus ook in een oudere woning met 'oversized' radiatoren zijn. Die radiatoren zijn zo groot omdat de woning toen hij zonder isolatie gebouwd werd niet warm te krijgen was. Wordt zo'n woning vervolgens wel goed geïsoleerd, dan heb je radiatorcapaciteit over. Daardoor kun je de woning prima warm krijgen met minder warm water in die radiatoren. En dat is wat een warmtepomp wil: niet al te warm water hoeven maken. Dan werkt 'ie het efficiëntst.

Om die reden is vloerverwarming zo geschikt voor warmtepompen. Maar zeker niet altijd nodig, ook niet voor all-electric. 

Wil je zoneregeling of heb je dat al, dan moet er wel op gelet worden dat de warmtepomp zijn vermogen kwijt kan. Lukt dat niet, dan schakelt de warmtepomp te veel. Dat is niet goed voor de levensduur. Overigens geldt dit ook voor een cv-ketel. Maar wel in mindere mate. Met een buffervat kan dit opgelost worden, dit maakt de regeling rustiger en zuiniger. 

Twijfel je over de mogelijkheden, vraag dan een energieadviseur om een maatwerkadvies.

Doe de 50-graden check

Komt er geen warmtenet in jouw gemeente en is all-electric geen optie? Controleer dan of je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp. Dat doe je met een verwarmingstest. Hierbij zet je op een geschikt moment (stookseizoen, maar niet berekoud) de aanvoertemperatuur van je cv-ketel tijdelijk lager naar 50 graden.

Zo controleer je of de isolatie van je huis en de radiatoren geschikt zijn voor verwarming op lage temperatuur. Want een warmtepomp werkt niet goed als hij heel heet water naar de radiatoren moet sturen. Continu op een laag pitje stoken is het doel.

Houd het verbruik bij

Hou je gas- en stroomverbruik een tijd lang goed bij. Liefst ook al voordat je de (hybride) warmtepomp koopt. Zo kun je zien of hij naar verwachting werkt. Meestal kan dit met een app die bij de warmtepomp hoort.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

  • De beste warmtepompvideo
    Test | 17 nov.

    Beste warmtepomp

    In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €2000 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
  • Salderingsregeling-zonnepanelen
    Nieuws | 3 mei

    Helft energieleveranciers betaalt te weinig voor teruggeleverde stroom

    De helft van de energieleveranciers betaalt (veel) te weinig voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen. Dat constateert de Consumentenbond op basis van onderzoek.
  • Sequence hybride warmtepompen
    Test | 16 dec.

    Test: omkasting warmtepomp

    Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.