icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering, maar vaak kun je subsidie aanvragen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:7 juni 2019

subsidie-warmtepomp

ISDE-subsidie warmtepomp

Als je een warmtepomp aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp.

Voor een hybride warmtepomp van 4 kW kun je bijvoorbeeld €1700 subsidie krijgen. Dat halveert de aanschafkosten al bijna.

Hogere subsidie all-electric warmtepomp

Voor een zelfstandig werkende all-electric warmtepomp zijn hogere subsidiebedragen beschikbaar. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Maar de aanschafkosten zijn ook veel hoger.

Let op: je kunt pas subsidie aanvragen na installatie van de warmtepomp. Doe dit binnen 6 maanden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over subsidie. Daar staat ook een lijst met alle warmtepompen en hoeveel subsidie je - ongeveer - kunt krijgen per apparaat.

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost volgens Milieu Centraal zo rond de €4000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Die begint bij zo'n €6500 a €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en vermogen. 

Jaarlijkse besparing met warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo'n €200 per jaar (prijspeil 2019) ten opzichte van een hr-ketel. Bij een all-electric warmtepomp gaat de besparing richting €300. En ongeveer €250 per jaar als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt. 

Lees ook:

Artikelen binnen Warmtepomp

Alle artikelen