icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering, maar vaak kun je subsidie aanvragen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.
Jonne Hage_S

Jonne Hage     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 7 november 2022

subsidie-warmtepomp2

ISDE-subsidie warmtepomp

Als je een warmtepomp aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp.

De subsidiebedragen zijn per 3 januari 2022 verhoogd. Voor een hybride warmtepomp van 4 kW kun je nu bijvoorbeeld €2400 subsidie krijgen. Afhankelijk van het model kan dat betekenen dat de aanschafkosten meer dan gehalveerd worden.

De subsidie geldt alleen voor de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning.

NB: de hogere subsidiebedragen voor warmtepompen gelden voor aanvragen die vanaf 3 januari 2022 zijn ingediend. En de warmtepomp mag niet al voor 2022 geïnstalleerd zijn. 

Hogere subsidie all-electric warmtepomp

Voor een zelfstandig werkende all-electric warmtepomp zijn hogere subsidiebedragen beschikbaar. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Maar de aanschafkosten zijn ook veel hoger.

Let op: je kunt pas subsidie aanvragen na installatie van de warmtepomp. Doe dit binnen 12 maanden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over subsidie. Daar staat ook een lijst met alle warmtepompen en de bijbehorende subsidiebedragen.

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost meestal tussen €4000 en €7000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel. De subsidie van meestal €2400-€2700 gaat daar nog vanaf. Wij hebben prijsinformatie van specifieke modellen die wij getest hebben.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Die begint bij zo'n €6500 a €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en vermogen. 

Jaarlijkse besparing met warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld zo'n €600 tot €2000 per jaar (prijspeil 2022) besparen ten opzichte van stoken met alleen een cv-ketel. Een indicatie per model en woningtype staat in de uitklapbare profieltjes bij onze test van warmtepompen.

Bij een all-electric warmtepomp kan de besparing nog hoger zijn, helemaal als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt. Daarmee bespaar je ook op vastrecht en netbeheerkosten.

Lees ook:

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepomp video
  Test | 17 nov.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €2000 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 3 mei

  Helft energieleveranciers betaalt te weinig voor teruggeleverde stroom

  De helft van de energieleveranciers betaalt (veel) te weinig voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen. Dat constateert de Consumentenbond op basis van onderzoek.
 • Sequence hybride warmtepompen
  Test | 16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.