icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering, maar vaak kun je subsidie aanvragen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert warmtepompenBijgewerkt op:6 maart 2024

subsidie-warmtepomp2

ISDE-subsidie warmtepomp

Als je een warmtepomp koopt, kom je in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Het subsidiebedrag hangt af van het soort warmtepomp. In 2024 krijg je €225 extra voor warmtepompen met energielabel A+++. Je kunt nu geen subsidie meer aanvragen voor een warmtepomp die energielabel A+ of lager heeft.

Een deskundig bedrijf moet de warmtepomp installeren. De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel dat:

 • Is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of water-waterwarmtepomp.
 • Een etiket, productkaart en technische documentatie heeft.
 • Een thermisch vermogen heeft van maximaal 400 kW (of 500 kW bij geschakelde installaties).

Apparatenlijst en bedragen

Voor alle warmtepompen op de speciale Apparatenlijst Warmtepompen kun je ISDE subsidie krijgen. Op de apparatenlijst staat ook het ‘indicatieve subsidiebedrag’ per apparaat. Voor warmtepompen ligt dat bedrag tussen de €500 en ruim €13.000.

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost meestal tussen €4000 en €7000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel. De subsidie van meestal €2400-€2700 gaat daar nog vanaf. Wij hebben prijsinformatie van specifieke modellen die wij getest hebben.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Die begint bij zo'n €6500 à €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en vermogen. 

Jaarlijkse besparing met warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld zo'n€600 tot €2000 per jaar (prijspeil 2022) besparen ten opzichte van stoken met alleen een cv-ketel. Een indicatie per model en woningtype staat in de uitklapbare profieltjes bij onze test van warmtepompen.

Bij een all-electric warmtepomp kan de besparing nog hoger zijn, helemaal als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt. Daarmee bespaar je ook op vastrecht en netbeheerkosten.

Lees ook:

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepompvideo
  Test | 17 nov.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €2000 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 3 mei

  Helft energieleveranciers betaalt te weinig voor teruggeleverde stroom

  De helft van de energieleveranciers betaalt (veel) te weinig voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen. Dat constateert de Consumentenbond op basis van onderzoek.
 • Sequence hybride warmtepompen
  Test | 16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.