! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering, maar vaak kun je subsidie aanvragen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:11 januari 2021

subsidie-warmtepomp2

ISDE-subsidie warmtepomp

Als je een warmtepomp aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp.

Voor een hybride warmtepomp van 4 kW kun je bijvoorbeeld €1700 subsidie krijgen. Dat halveert de aanschafkosten al bijna.

Vanaf 1 januari 2020 geldt de subsidie alleen nog voor de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning.

Hogere subsidie all-electric warmtepomp

Voor een zelfstandig werkende all-electric warmtepomp zijn hogere subsidiebedragen beschikbaar. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Maar de aanschafkosten zijn ook veel hoger.

Let op: je kunt pas subsidie aanvragen na installatie van de warmtepomp. Doe dit binnen 6 maanden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over subsidie. Daar staat ook een lijst met alle warmtepompen en hoeveel subsidie je - ongeveer - kunt krijgen per apparaat.

Twijfel je nog over een warmtepomp?

Via het Cv-ketel collectief kun je een cv-ketel huren met 'gasloos-garantie'. Mét installatie, onderhoud en service. Ideaal als je nog twijfelt.

Bekijk alle cv-ketels

CV Collectief2

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost volgens Milieu Centraal zo rond de €4000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel.

Volledig elektrische warmtepomp

Een 'all electric' warmtepomp is duurder. Die begint bij zo'n €6500 a €8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en vermogen. 

Jaarlijkse besparing met warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo'n €200 per jaar (prijspeil 2019) ten opzichte van een hr-ketel. Bij een all-electric warmtepomp gaat de besparing richting €300. En ongeveer €250 per jaar als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt. 

Lees ook:

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepomp
  21 dec.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 6 hybride warmtepompen van bekende cv-ketelfabrikanten. Daarmee kun je tot €600 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Sequence hybride warmtepompen
  16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.
 • Artikel_slimmethermostatengebruiksmanagers
  26 aug.

  Test slimme thermostaten

  Slimme thermostaten: je kunt ze met een app bedienen en zijn soms zelfprogrammerend of uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen. Welke is het beste voor welke situatie?