! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte doen in 2021: checklist

Belastingaangifte doen. Vaak iets om tegenaan te hikken. Wij geven je onafhankelijk advies, tips en uitgebreide informatie over de belastingaangifte inkomstenbelasting 2020. Met de goede voorbereidingen door het jaar heen wordt het invullen van de aangifte een eitje en bespaar je méér belasting.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 april 2021


Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen is verplicht als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen. De Belastingdienst heeft de termijn dit jaar verlengd tot 8 mei. Het beste kun je aangifte doen in de tweede helft van maart of in de eerste week van april. Dan zijn de eerste fouten uit de online aangifte opgelost.

Wij geven je tips voor het invullen van de belastingaangifte. Van het verzamelen van de informatie tot en met wat je nog kunt doen als je een vergeten belastingvoordeel ontdekt ná verzending van de aangifte.

Ook leggen we uit of je fiscaal partner bent of niet. Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte.

Aan de slag met de aangifte

Nieuw in de aangifte inkomstenbelasting over 2020

  • De aangepaste belastingtarieven zijn een meevaller voor iedereen met een (midden)hoog inkomen.
  • Daarnaast gingen de regels voor aftrek voor je koophuis weer op de schop. Voor de een gaat die aftrek omhoog, voor de ander omlaag. Huiseigenaren die geen hypotheekrenteaftrek hebben, moeten meestal meer belasting voor de woning betalen dan vorig jaar.
  • Kijk ook eens wat er met de heffingskortingen is gebeurd. De meeste mensen gaan er daarbij op vooruit ten opzichte van vorig jaar. Werkende Nederlanders met een jaarinkomen tussen de €30.000 en €60.000 gaan er meestal zelfs meer dan €500 op vooruit.

Bekijk wat nieuw is in de aangifte over 2020

Tips voor belastingaangifte

De Belastingdienst vult veel informatie voor je in, maar de meeste aftrekposten moet je zelf aandragen om belastingteruggave te kunnen krijgen. Denk aan de aftrek voor zorgkosten, giften en scholing. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je belastingtarief in de belastingschijf waarin je valt.

Lees onze tips voor de belastingaangifte

Mijn persoonlijke situatie

Met onze handige overzichten die toegespitst zijn op doelgroepen haal je meer uit je belastingaangifte. Ben je een jongere, (bijna) gepensioneerd, net gescheiden of een huizenbezitter? Dan wijzen we je op extra aandachtspunten. Ook bij het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan wat specifieke hulp soms goed van pas komen.

Home te laat of oneens met belastingaangifteBelastingaangifte: te laat of oneens

Als je verwacht niet op tijd belastingaangifte te kunnen doen, dan kun je tot 8 mei 2021 gemakkelijk uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je wel geld kosten: rente. Maar ben je onaangekondigd te laat, dan is de kans dat het je geld kost nog groter. De fiscus kan daarvoor namelijk een boete opleggen, maar dat doen ze pas na herinneringen.

Ben je het oneens met een aanslag inkomstenbelasting, dan kun je bezwaar tegen deze aanslag maken. Dat kan ook als je het oneens bent met een aanslag erfbelasting, een parkeerbon of een WOZ-waarde.

Belasting besparen

Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte, maar vooral ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld door aan het einde van het jaar onze belasting eindejaartips door te nemen, als je eind 2021 meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen voor het belastingjaar 2022. Maar ook de meeste aftrekposten kun je veel beter benutten als je vooraf de regels kent.

Lees onze belastingtips voor 2021