! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zelf belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen. Vaak iets om tegenaan te hikken. Wij geven je onafhankelijk advies, tips en uitgebreide informatie over de belastingaangifte inkomstenbelasting 2019. Met de goede voorbereidingen door het jaar heen wordt het invullen van de aangifte een eitje en bespaar je méér belasting.

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 januari 2020


Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen is verplicht als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen. Je hoeft niet alles vlak voor 1 mei te doen. Het beste kun je aangifte doen in de tweede helft van maart. Dan zijn de eerste fouten uit de online aangifte opgelost.

Wij geven je tips voor het invullen van de belastingaangifte. Van het verzamelen van de informatie tot en met wat je nog kunt doen als je een vergeten belastingvoordeel ontdekt ná verzending van de aangifte.

Ook leggen we uit of je fiscaal partner bent of niet. Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte.

Aan de slag met de aangifte

Nieuw in de aangifte inkomstenbelasting over 2019

Er is heel veel veranderd in de belastingregels.

  • De aangepaste belastingtarieven zijn een flinke meevaller voor iedereen met een (midden)hoog inkomen.
  • Daarnaast gingen de regels voor aftrek voor je koophuis op de schop. Voor de een gaat die aftrek omhoog, voor de ander omlaag. Ook is er een grote groep Nederlanders die ineens belasting voor de woning moet gaan betálen.
  • Kijk ook eens wat er met de heffingskortingen is gebeurd. De aanpassingen daarin kunnen je zomaar duizend euro schelen ten opzichte van vorig jaar (omhoog of omlaag). 

Bekijk wat nieuw is in de aangifte over 2019

Tips voor belastingaangifte

De Belastingdienst vult veel informatie voor je in, maar de meeste aftrekposten moet je zelf aandragen om belastingteruggave te kunnen krijgen. Denk aan de aftrek voor zorgkosten, giften en scholing. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je belastingtarief in de belastingschijf waarin je valt.

Lees onze tips voor de belastingaangifte

Mijn persoonlijke situatie

Met onze handige overzichten die toegespitst zijn op doelgroepen haal je meer uit je belastingaangifte. Ben je een jongere, (bijna) gepensioneerd, net gescheiden of een huizenbezitter? Dan wijzen we je op extra aandachtspunten. Ook bij het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan wat specifieke hulp soms goed van pas komen.

Home te laat of oneens met belastingaangifteBelastingaangifte: te laat of oneens

Als je verwacht niet op tijd belastingaangifte te kunnen doen, dan kun je tot 1 mei 2020 gemakkelijk uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je wel geld kosten: rente. Maar ben je onaangekondigd te laat, dan is de kans dat het je geld kost nog groter. De fiscus kan daarvoor namelijk een boete opleggen, maar dat doen ze pas na herinneringen.

Ben je het oneens met een aanslag inkomstenbelasting, dan kun je bezwaar tegen deze aanslag maken. Dat kan ook als je het oneens bent met een aanslag erfbelasting, een parkeerbon of een WOZ-waarde.

Belasting besparen

Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte, maar vooral ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld door aan het einde van het jaar onze belasting eindejaartips door te nemen, als je eind 2020 meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen voor het belastingjaar 2021. Maar ook de meeste aftrekposten kun je veel beter benutten als je vooraf de regels kent.

Lees onze10 belastingtips voor 2020