icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Belastingaangifte doen in 2023

Belastingaangifte doen. Vaak iets om tegenaan te hikken. Wij geven je onafhankelijk advies, tips en uitgebreide informatie over de belastingaangifte inkomstenbelasting 2022. Met de goede voorbereidingen door het jaar heen wordt het invullen van de aangifte een eitje en bespaar je méér belasting.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 5 januari 2023

Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen is verplicht als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen. De aangifte moet je voor 1 mei indienen. Het beste kun je aangifte doen in de tweede helft van maart of in de eerste week van april. Dan zijn de eerste fouten uit de online aangifte opgelost.

Wij geven je tips voor het invullen van de belastingaangifte. Van het verzamelen van de informatie tot en met wat je nog kunt doen als je een vergeten belastingvoordeel ontdekt ná verzending van de aangifte.

Ook leggen we uit of je fiscaal partner bent of niet. Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte.

Aan de slag met de aangifte

Nieuw in de aangifte inkomstenbelasting over 2022

  • De vermogensrendementsheffing verandert. Dit is de belasting over je vermogen. Deze belasting wordt nu op 2 manieren berekend. Volgens de rekenregels die je al jaren kent en een tijdelijke wetgeving die gunstig uitpakt voor spaarders.
  • De regels voor aftrek voor je koophuis gingen in 2022 weer op de schop. Voor de een gaat die aftrek omhoog, voor de ander omlaag. Huiseigenaren die geen hypotheekrenteaftrek hebben, moeten meestal meer belasting voor de woning betalen dan vorig jaar.

Tips voor belastingaangifte

De Belastingdienst vult veel informatie voor je in, maar de meeste aftrekposten moet je zelf aandragen om belastingteruggave te kunnen krijgen. Denk aan de aftrek voor zorgkosten, giften en aanvullend sparen voor je pensioen. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je belastingtarief in de belastingschijf waarin je valt.

Lees onze tips voor de belastingaangifte

Hypotheek en je belastingaangifte

Heb je ook zo'n moeite met die vragen over de hypotheek? Goed nieuws, we hebben alle vragen voor je uitgewerkt en voorzien van toelichting. En we beantwoorden de meestgestelde vragen over hypotheeksituaties.

Lees onze uitleg over de hypotheekvragen of de veelgestelde vragen over hypotheken en je aangifte.

Stappenplan controle belastingaangifte

We hebben ook een stappenplan gemaakt om je aangifte nog een keer te controleren voor je deze gaat verzenden. Zo loop je de meest voorkomende aftrekposten nog eens langs.

Bekijk ons stappenplan om je aangifte te verzenden.

Mijn persoonlijke situatie

Met onze handige overzichten die toegespitst zijn op doelgroepen haal je meer uit je belastingaangifte. Ben je een jongere, (bijna) gepensioneerd, net gescheiden of een huizenbezitter? Dan wijzen we je op extra aandachtspunten. Ook bij het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden, kan wat specifieke hulp soms goed van pas komen.

Home te laat of oneens met belastingaangifteBelastingaangifte: te laat of oneens

Als je verwacht niet op tijd belastingaangifte te kunnen doen, dan kun je tot 1 mei 2023 gemakkelijk uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan je wel geld kosten: rente. Maar ben je onaangekondigd te laat, dan is de kans dat het je geld kost nog groter. De Belastingdienst kan daarvoor namelijk een boete opleggen, maar dat doen ze pas na herinneringen.

Ben je het oneens met een aanslag inkomstenbelasting, dan kun je bezwaar tegen deze aanslag maken. Dat kan ook als je het oneens bent met een aanslag erfbelasting, een parkeerbon of een WOZ-waarde.

Belasting besparen

Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte, maar vooral ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld door aan het einde van het jaar onze belasting eindejaartips door te nemen, als je eind 2023 meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen voor het belastingjaar 2024. Maar ook de meeste aftrekposten kun je veel beter benutten als je vooraf de regels kent.

Lees ook onze belastingtips

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.