icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Heffingskortingen voor AOW'ers

Vanaf de AOW-leeftijd veranderen de heffingskortingen. Zo krijg je recht op ouderenkortingen. En misschien ook wel alleenstaande-ouderenkorting. In dit artikel staan alle belangrijke veranderingen. We vertellen je waar je recht op hebt. En hoe je deze korting krijgt. Dat gaat namelijk niet altijd vanzelf.
Carola van Dorp

Carola van Dorp     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 april 2023

belastinaangifte ouderen

Wat zijn heffingskortingen?

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je minder belasting. Het is geen verlaging van je inkomen. We leggen dit uit met een voorbeeld.

Heffingskortingen verlagen de belasting niet verder dan €0. Niet gebruikte heffingskorting kun je niet terugvragen.

Welke heffingskortingen zijn er en hoe krijg je ze?

Vermogen verdelen om korting te krijgen

Door het gebruiken van belastingkortingen betaal je minder belasting. Het is geen verlaging van het inkomen, alleen van de te betalen belasting. Je moet voldoende belasting betalen om alle korting te kunnen verrekenen. Een tip is om in de aangifte inkomen of aftrekposten tussen partners te schuiven. Dit zorgt er soms voor dat je de belastingkorting toch krijgt.

Verdeelscherm in aangifte

Het schuiven van inkomen of aftrekposten doe je in het scherm ‘verdelen’, aan het einde van de online aangifte. Geef bijvoorbeeld zoveel mogelijk van jullie vermogen, de ‘grondslag sparen en beleggen’, bij jezelf aan. Hierdoor betaal je nu meer belasting, maar dit verreken je met de heffingskortingen. Het kost je dus geen euro extra.

Let op: het kan zijn dat de belasting over jullie vermogen hoger wordt. Dat kan ervoor zorgen dat je geen heffingskorting krijgt. Controleer dus altijd de regel in het verdeelscherm waarop staat hoeveel belasting jullie samen betalen.

Lees meer over het optimaal verdelen van inkomen tussen partners

Heffingskortingen en geen of weinig inkomen 

Heb je zelf geen of weinig inkomen? En heb je een partner met inkomen? Dan is het soms toch mogelijk om je heffingskortingen uit te laten betalen. Voor mensen geboren na 1962 stopt deze mogelijkheid in 2023. Het gaat om de algemene heffingskorting, arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Ben je geboren voor 1963? Dan heb je mogelijk nog wel recht op uitbetaling.

Geboren na 1962 

De hoogte van de uit te betalen heffingskortingen daalt jaarlijks. In 2022 is de algemene heffingskorting €193. Je ontvangt de heffingskorting alleen als je mimimaal 6 maanden dezelfde fiscale partner hebt. Daarnaast moet je partner meer belasting betalen dan jij aan heffingskorting terugkrijgt. 2022 is het laatste jaar waarop je recht hebt op deze uitbetaling.

Het is mogelijk om de heffingskortingen over oude jaren alsnog te krijgen. Je doet dit door de aangifte over een jaar toch nog op te sturen. Dit kan digitaal via MijnBelastingdienst. In 2023 kun je nog aangifte doen over de jaren 2018 tot en met 2022.

Geboren voor 1963 

Je hebt onder voorwaarden recht op de uitbetaling van het volledige bedrag van de heffingskortingen. Belangrijke voorwaarden zijn:

  • De minstverdienende partner heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
  • Je hebt minimaal 6 maanden dezelfde partner
  • Je partner betaalt meer belasting dan het bedrag van je heffingskortingen.

Het bereiken van de AOW-leeftijd van de meestverdienende partner kan invloed hebben op de hoogte van de uitkeringen. Is het inkomen in box 1 in 2022 lager dan €30.000? Dan ontvang je een gedeelte van de heffingskortingen. Bij een inkomen lager dan €17.000 vervalt de uitbetaling.

Bereikt de minstverdienende partner de AOW-leeftijd? Dan worden de heffingskortingen verrekend met de AOW. En dan stopt de uitbetaling.

Loonheffingskorting toepassen?

Pas je de loonheffingskorting toe bij 1 van je uitkeringen? Dan worden de heffingskortingen alvast verrekend. In veel gevallen een slimme oplossing. Maar let goed op dat de loonheffingskorting niet per ongeluk 2 keer toegepast wordt. In dat geval betaal je te weinig belasting. En moet je achteraf flink bijbetalen op je aangifte.

Loonheffingskorting niet toepassen

In bepaalde situaties is het verstandiger om geen loonheffingskorting toe te passen. Dit is het geval als je meer dan 2 uitkeringsinstanties hebt. Zoals de SVB en verschillende pensioenfondsen. En als het inkomen in 2022 in box 1 in totaal meer bedraagt dan €35.473 bruto per jaar.

Verschil in belastingtarief

Het belastingtarief voor inkomen onder de €35.473 ligt op 19,17% (2022). Voor inkomen tussen €35.473 en €69.399 is het belastingtarief 37,07%. Is je inkomen hoger dan €69.399? Dan wordt het tarief 49,5%. Iedere uitkeringsinstantie rekent met de belastingtabel die begint met het laagste belastingtarief. Dat betekent dat je bij inkomen hoger dan €35.473 moet bijbetalen. Wil je dit niet? Pas dan de loonheffingskorting niet toe. De heffingskortingen verlagen dan de te betalen belasting in de aangifte.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.