icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Heffingskortingen voor AOW'ers

Vanaf de AOW-leeftijd veranderen de heffingskortingen. Zo krijg je recht op ouderenkortingen. En misschien ook wel alleenstaande-ouderenkorting. In dit artikel staan alle belangrijke veranderingen. We vertellen je waar je recht op hebt. En of de ouderenkorting automatisch toegepast wordt.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:8 juni 2023

Heffingskortingen voor AOW'ers

Wat is heffingskorting AOW?

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je minder belasting. Het is geen verlaging van je inkomen. We leggen dit uit met een voorbeeld.

Het is niet mogelijk om met heffingskortingen lager dan €0 uit te komen. Niet gebruikte heffingskorting kun je niet terugvragen.

Bij het bereiken van je AOW-leeftijd veranderen de heffingskortingen en krijg je in elk geval recht op ouderenkorting. 

Welke heffingskortingen zijn er en hoe krijg je ze?

Vermogen verdelen om korting te krijgen

Door het gebruiken van belastingkortingen betaal je minder belasting. Het is geen verlaging van het inkomen, alleen van de te betalen belasting. Je moet voldoende belasting betalen om alle korting te kunnen verrekenen. Een tip is om in de aangifte inkomen of aftrekposten tussen partners te schuiven. Dit zorgt er soms voor dat je de belastingkorting toch krijgt.

Verdeelscherm in aangifte

Het schuiven van inkomen of aftrekposten doe je in het scherm ‘verdelen’, aan het einde van de online aangifte. Geef bijvoorbeeld zoveel mogelijk van jullie vermogen, de ‘grondslag sparen en beleggen’, bij jezelf aan. Hierdoor betaal je nu meer belasting, maar dit verreken je met de heffingskortingen. Het kost je dus geen euro extra.

Let op: het kan zijn dat de belasting over jullie vermogen hoger wordt. Dat kan ervoor zorgen dat je geen heffingskorting krijgt. Controleer dus altijd de regel in het verdeelscherm waarop staat hoeveel belasting jullie samen betalen.

Lees meer over het optimaal verdelen van inkomen tussen partners

Heffingskorting uitbetalen bij weinig of geen inkomen 

Heb je zelf geen of weinig inkomen? En heb je een partner met inkomen? Dan is het soms toch mogelijk om je heffingskortingen uit te laten betalen. Het gaat om de algemene heffingskorting, arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit geldt alleen voor mensen die geboren zijn voor 1963. 

Loonheffingskorting toepassen?

Pas je de loonheffingskorting toe bij 1 van je uitkeringen? Dan worden de heffingskortingen alvast verrekend. In veel gevallen een slimme oplossing. Maar let goed op dat de loonheffingskorting niet per ongeluk 2 keer toegepast wordt. In dat geval betaal je te weinig belasting. En moet je achteraf flink bijbetalen op je aangifte. Je kunt dit controleren via je loon- of uitkeringsspecificatie. Of je kunt het navragen.

Loonheffingskorting niet toepassen

In bepaalde situaties is het verstandiger om geen loonheffingskorting toe te passen. Dit is het geval als je meer dan 2 uitkeringsinstanties hebt. Zoals de SVB en verschillende pensioenfondsen. En als het inkomen in 2023 in box 1 in totaal meer bedraagt dan €37.149 (2024: €38.098) bruto per jaar.

Verschil in belastingtarief

Het belastingtarief voor inkomen onder de €37.149 (2024: €38.098) ligt op 19,03% (2024: 19,07%). Voor inkomen tussen €37.149 en €73.031 (2024: €38.098 en €75.518) is het belastingtarief 36,93% (2024: 36,97%). Is je inkomen hoger dan €73.031 (2024: €75.518)? Dan wordt het tarief 49,5%. Iedere uitkeringsinstantie rekent met de belastingtabel die begint met het laagste belastingtarief. Dat betekent dat je bij inkomen hoger dan €37.149 (2024: €38.098) moet bijbetalen. Wil je dit niet? Pas dan de loonheffingskorting niet toe. De heffingskortingen verlagen dan de te betalen belasting in de aangifte.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen