icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij ziekte of handicap berekenen

De aftrek van vervoerskosten in de aangifte inkomstenbelasting kan behoorlijk aantikken als je veel reist door een ziekte. Of door een handicap. Maar het is heel lastig om uit te rekenen hoeveel je mag aftrekken. Wij zochten uit hoe het zit en geven tips.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:11 december 2023

aftrekbare vervoerskosten bij ziekte belasting

Kilometervergoeding voor doktersafspraken

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders maken zoveel zorgkosten, dat zij een deel daarvan mogen aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Gebruik je openbaar vervoer of een taxi voor ritten van en naar de arts? Dan kun je de bonnetjes daarvoor aftrekken. Dat is niet zo ingewikkeld.

Maar veel patiënten gaan met eigen vervoer van en naar het ziekenhuis. Je hebt dan ook recht op aftrek van de kosten die je hiervoor maakt. Soms mag je de standaard vergoeding van €0,21 per kilometer gebruiken. Maar vaak moet je de werkelijke kosten per kilometer berekenen. Deze berekening is veel te ingewikkeld gemaakt. Daarom hebben we voor elke situatie een aparte pagina gemaakt. Kijk hieronder voor welke situatie je reiskosten wilt aftrekken.

Kosten autoritten aftrekken

Hoeveel je kunt aftrekken voor autoritten in verband met ziekte of een handicap, hangt ten eerste af van de bestemming.

Houd in de loop van het jaar een administratie bij van welke ritten je maakt. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk bij de aangifte.

Parkeerkosten ziekenhuis aftrekbaar

Als je de werkelijke kosten moet berekenen, heb je voor de parkeerkosten een keuze. Je mag de parkeerkosten optellen bij de werkelijke kosten die je gemaakt hebt. Maar voordeliger is het om de parkeerkosten apart op te tellen bij de aftrekbare autokosten. 

Niet alleen de parkeerkosten voor het ziekenhuis zijn aftrekbaar. Ook voor andere medische behandelingen.

Drempel voor aftrek

Het totaalbedrag aan ziektekosten is alleen aftrekbaar voor zover ze samen met je andere uitgaven voor aftrekbare zorgkosten uitkomen boven je persoonlijke niet-aftrekbare drempel. Deze is afhankelijk van je drempelinkomen. Het online aangifteprogramma rekent die drempel automatisch voor je uit. 

Je voordeel onderaan de streep

Vermenigvuldig het aftrekbare bedrag met je belastingtarief. Dat is je netto belastingbesparing door de aftrekpost.

De aftrekpost van de Belastingdienst levert je een belastingvoordeel op van 37% tot 43% van de kosten. Zo houd je aan €1 belastingaftrek bij de belastingaanslag netto hooguit €0,37 over.

Lees meer over:
Aftrekposten en je belastingvoordeel

Wie betaalt er nog meer mee?

Kijk altijd verder dan de Belastingdienst voor een bijdrage in de reiskosten in verband met een ziekte of handicap. Andere loketten zijn vaak interessanter. 

Bij andere instellingen kom je mogelijk wél in aanmerking voor een volledige kostenvergoeding.

Zorgverzekering

Je zorgverzekeraar draagt standaard bij aan enkele specifiek omschreven reiskosten. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je soms ook andere reiskosten vergoed. Bel je verzekeraar voor de voorwaarden. Let op: zorgverzekeraars mogen wel voorschrijven welk vervoermiddel je moet gebruiken om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Gemeente en het Rijk

Je gemeente biedt vergoedingen en voordelige oplossingen voor extra vervoerskosten voor zieken en gehandicapten in het dagelijks leven. Dat kan gaan om een ritje naar het ziekenhuis, maar ook om een bezoek aan vrienden, school of de sportclub. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Check de details daarom bij je eigen gemeente.

Soms zijn er ook faciliteiten voor mantelzorgers. Raadpleeg daarvoor de gemeente waar degene die je verzorgt woont. De overheid draagt soms bij voor vervoer naar de dagbesteding en biedt voordelig reizen (tot) buiten de eigen regio

UWV of werkgever

Het UWV verstrekt vergoedingen aan zieken of gehandicapten, die door hun ziekte extra vervoerskosten hebben voor werk of een daarop gerichte opleiding. Bijvoorbeeld voor aanpassingen aan de auto, zoals handgas. Informeer ook naar de mogelijkheden bij je werkgever.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen