! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij ziekte of handicap berekenen

De aftrek van vervoerskosten in de aangifte inkomstenbelasting kan behoorlijk aantikken als je veel reist door een ziekte. Of door een handicap. Maar het is heel lastig om uit te rekenen hoeveel je mag aftrekken. Wij zochten uit hoe het zit en geven tips.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 februari 2021

aftrekbare vervoerskosten bij ziekte belasting

Reiskosten aftrekbaar

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders maken zoveel zorgkosten, dat zij een deel daarvan mogen aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Gebruik je openbaar vervoer of een taxi voor ritten van en naar de arts? Dan kun je de bonnetjes daarvoor aftrekken. Dat is niet zo ingewikkeld.

Maar veel patiënten gaan met eigen vervoer van en naar het ziekenhuis. De kosten daarvan zijn ook aftrekbaar, maar het berekenen van de aftrek daarvoor is veel te ingewikkeld gemaakt.

In antwoord op veel vragen van leden hierover, helpen wij je op weg.

Berekening autokosten

Hoeveel je kunt aftrekken voor autoritten in verband met ziekte of een handicap, hangt ten eerste af van de bestemming.

Houd in de loop van het jaar een administratie bij van welke ritten je maakt. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk bij de aangifte.

Drempel

Het totaalbedrag aan ziektekosten is alleen aftrekbaar voor zover ze samen met je andere uitgaven voor aftrekbare zorgkosten uitkomen boven je persoonlijke niet-aftrekbare drempel. Deze is afhankelijk van je drempelinkomen. Het online aangifteprogramma rekent die drempel automatisch voor je uit. 

Je voordeel onderaan de streep

Vermenigvuldig het aftrekbare bedrag met je belastingtarief. Dat is je netto belastingbesparing door de aftrekpost.

Wie betaalt er nog meer mee?

Kijk altijd verder dan de Belastingdienst voor een bijdrage in de reiskosten in verband met een ziekte of handicap. Andere loketten zijn vaak interessanter. Met een aftrekpost van de Belastingdienst kom je nooit verder dan een vergoeding van 46% (in 2021 43%)  van de kosten. De aftrekpost wordt namelijk altijd nog vermenigvuldigd met je belastingtarief. Maar nooit meer dan 46% (in 2020) en 43% (in 2021). Zo houd je aan €1 belastingaftrek bij de belastingaanslag in principe netto hooguit €0,43 over.

Bovendien geldt er altijd een niet aftrekbaar bedrag. Bij andere instellingen kom je mogelijk wél in aanmerking voor een volledige kostenvergoeding.

Soms toch liever via de belastingaangifte

In uitzonderingsgevallen is de aftrek wel bijna volledig. Of krijg je van de overheid zelfs meer dan 100% van de zorgkosten vergoed. Dit berekenden wij voor een artikel in de Geldgids. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest van de wetgever. Het gaat dan om onderstaande situaties.

Partners waarvan 1 de AOW-leefijd heeft

Er is een regel dat sommige aftrekbare zorgkosten worden vermenigvuldigd met 2,13 voor mensen met een beperkt inkomen. Daaronder vallen ook reiskosten van en naar artsen en extra reiskilometers door je ziekte.

Die regeling pakt onbedoeld heel goed uit voor stellen waarvan 1 de AOW-leeftijd heeft en de ander nog niet. Dit geldt bij een belastbaar inkomen onder de grofweg €35.000. 

De aftrekpost kan dan worden toegedeeld aan de jongste partner in het verdeelscherm. In dat geval wordt in totaal 79% van de extra kosten (boven de drempel) door de fiscus vergoed. 

Recht op veel toeslagen

Meer aftrek in de belastingaangifte leidt als je recht hebt op toeslagen meestal ook tot hogere toeslagen. Daardoor krijg je soms onder aan de streep toch een heel groot deel van het bedrag dat je kwijt bent aan zorgkosten terug. Dat komt door het opvoeren van de aftrekpost.

Ontvang je zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag? Dan levert de aftrekpost zelfs in 5 regelingen voordeel op. Zo heb je soms zelfs meer netto voordeel van de aftrekpost dan wat je zelf hebt uitgegeven aan zorgkosten. 

Zorgverzekering

Je zorgverzekeraar draagt standaard bij aan enkele specifiek omschreven reiskosten. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je soms ook andere reiskosten vergoed. Bel je verzekeraar voor de voorwaarden. Let op: zorgverzekeraars mogen wel voorschrijven welk vervoermiddel je moet gebruiken om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Gemeente en het Rijk

Je gemeente biedt vergoedingen en voordelige oplossingen voor extra vervoerskosten voor zieken en gehandicapten in het dagelijks leven. Dat kan gaan om een ritje naar het ziekenhuis, maar ook om een bezoek aan vrienden, school of de sportclub. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Check de details daarom bij je eigen gemeente.

Soms zijn er ook faciliteiten voor mantelzorgers. Raadpleeg daarvoor de gemeente waar degene die je verzorgt woont. De overheid draagt soms bij voor vervoer naar de dagbesteding en biedt voordelig reizen (tot) buiten de eigen regio

UWV of werkgever

Het UWV verstrekt vergoedingen aan zieken of gehandicapten, die door hun ziekte extra vervoerskosten hebben voor werk of een daarop gerichte opleiding. Bijvoorbeeld voor aanpassingen aan de auto, zoals handgas. Informeer ook naar de mogelijkheden bij je werkgever.

Lees ook: