icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoek

De zorgverzekering vergoedt de meeste zorg die we nodig hebben, maar de ritten erheen zijn vaak voor eigen rekening. Vooral als je veel ritten maakt om medische redenen, is dat best wel kostbaar. De Belastingdienst betaalt gelukkig vaak wel een deel mee.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:11 december 2023

aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoeks belasting

Je mag alle vervoerskosten naar artsen (huisarts, tandarts, medisch specialist) zonder meer opvoeren in de belastingaangifte als aftrekbare vervoerskosten.

 

Aftrek vervoerskosten artsenbezoek

Ritten naar andere paramedici, zoals een pedicure, psycholoog, verslavingskliniek of acupuncturist zijn alleen aftrekbaar bij behandelingen op voorschrift en onder begeleiding van een arts.

Bij vervoer met het openbaar vervoer, de ambulance of de taxi, is het simpel. Je kunt voor elke rit de prijs opvoeren die je in rekening gebracht krijgt. Maar als je met de auto naar een arts of medische behandeling reist, dan vergt het heel wat rekenwerk om het aftrekbare bedrag te berekenen.

Ook in dat geval zijn de werkelijke uitgaven voor reiskosten naar een arts of ziekenhuis aftrekbaar, maar die staan niet op een bonnetje, kaartje of rekening. Het gaat niet alleen om de benzinekosten, maar om alle vaste en variabele kosten voor de rit.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen