! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoek

De zorgverzekering vergoedt de meeste zorg die we nodig hebben, maar de ritten erheen zijn vaak voor eigen rekening. Vooral als je veel ritten maakt om medische redenen is dat eigenlijk best wel oneerlijk. De Belastingdienst betaalt gelukkig vaak wel een deel mee.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:29 december 2020

aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoeks belasting

3 highlights uit het artikel

1. De voorwaarden voor aftrek

Ritten naar huisartsen, tandartsen en medische specialisten zijn hoe dan ook aftrekbaar. Maar er zijn nog veel meer medische en paramedische behandelaars waarvoor je de reiskosten mag aftrekken. We sommen ze voor je op. Bij de een heb je een verklaring nodig die de behandelaar zelf mag afgeven. Bij de ander geldt als voorwaarde voor reiskostenaftrek dat een arts die behandeling voorschrijft en de behandeling begeleidt.

2. Hoe bereken je de aftrekpost?

Als je voor het vervoer gebruik maakt van je eigen auto, is het niet de bedoeling dat je uitgaat van de 19 cent per kilometer. Een bedrag dat veel mensen kennen, omdat het in andere fiscale regelingen wel gebruikt wordt. Je moet voor de berekening van de kosten van het artsenbezoek uitgaan van de werkelijke kosten. Dat levert meestal een hogere aftrek op, maar het is wel meer werk om de aftrekpost te berekenen.

3. Ook aftrek als de zorgverzekeraar reiskosten vergoedt

Zelfs als je al een vergoeding van je verzekeraar ontvangt, kun je soms nog een bedrag aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Je mag alle vervoerskosten naar artsen (huisarts, tandarts, medisch specialist) zonder meer opvoeren in de belastingaangifte als aftrekbare vervoerskosten.

Ritten naar de fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, logopedist, oefentherapeut, orthoptist, podotherapeut, mondhygiënist en huidtherapeut vallen ook onder die aftrekpost. Maar alleen als die je een verklaring meegeeft waarin onder andere staat wat de klachten zijn en hoeveel behandelingen nodig zijn. Voor een reeks behandelingen is in totaal één verklaring nodig. Je kunt die ook achteraf nog opvragen.

De Belastingdienst stelt bijna onuitvoerbare eisen aan de berekening van de aftrek van reiskosten van en naar artsen. De Consumentenbond betreurt dit en helpt je in dit artikel zo goed mogelijk op weg met het berekenen van deze aftrekpost.

  Aftrek vervoerskosten artsenbezoek

  Ritten naar andere paramedici, zoals een pedicure, psycholoog, verslavingskliniek of acupuncturist zijn alleen aftrekbaar bij behandelingen op voorschrift en onder begeleiding van een arts.

  Bij vervoer met het openbaar vervoer, de ambulance of de taxi, is het simpel. Je kunt voor elke rit de prijs opvoeren die je in rekening gebracht krijgt. Maar als je met de auto naar een arts of medische behandeling reist, dan vergt het heel wat rekenwerk om het aftrekbare bedrag te berekenen.

  Ook in dat geval zijn de werkelijke uitgaven voor reiskosten naar een arts of ziekenhuis aftrekbaar, maar die staan niet op een bonnetje, kaartje of rekening. Het gaat niet alleen om de benzinekosten, maar om alle vaste en variabele kosten voor de rit.

  Benieuwd naar dit artikel?

  Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

  Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

   

  Word lid

  Al lid? Log dan in

  Arrow_Blue