icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitstel belasting aanvragen

Je moet in principe vóór 1 mei 2022 je aangifte inkomstenbelasting doen. Red je dat niet? Dan kun je voor 1 mei 2022 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Alleen in bijzondere situaties, zoals ziekte, kun je later nog uitstel aanvragen. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 februari 2022

Artikel uitstel aanvragen

Wanneer doe je belastingaangifte?

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor je klaar in Mijn Belastingdienst. Bijna alle Nederlanders moeten aangifte doen vóór 1 mei. 

Heb je begin 2022 geen aangiftebrief ontvangen van de Belastingdienst? Dan heb je langer de tijd om aangifte te doen over 2021.

Als je belasting moet bijbetalen en geen brief hebt ontvangen, kun je de aangifte doen tot 14 juli 2022. Als je recht hebt op een belastingteruggave tot en met 2026.

Hoe vraag ik uitstel aan?

Wil je uitstel aanvragen voor je aangifte? Dan regel je dit op de website van de belastingdienst. Je logt in via MijnBelastingdienst. Onder belastingjaar 2021 kun je kiezen voor uitstel. Je kunt ook uitstel via een brief aanvragen. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier van de Belastingdienst.

Vraag je uitstel aan? Dan heb je tot 1 september 2022 de tijd om aangifte te doen.

Uitstel kan handig zijn. Maar houd wel rekening met de belastingrente.

Overmacht, zoals bij ernstige ziekte

Na 1 mei kun je via Mijn Belastingdienst of de BelastingTelefoon geen uitstel meer aanvragen zonder opgaaf van redenen. In zeer uitzonderlijke gevallen kun je uitstel vragen per brief.

De Belastingdienst geeft daar online geen informatie over. De BelastingTelefoon kan je meestal wel vertellen wanneer zo'n brief kansrijk is. Vooral wat erin moet staan en aan wie je die kunt sturen.

Als je gegevens mist

Mis je nog gegevens? Doe dan wel alvast aangifte. Schat je ontbrekende gegevens voorzichtig in. Betaal daardoor in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting.

Voorbeeld
Je hebt bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Maar je nog wacht op een uitspraak van de gemeente of rechter. Hierdoor heb je nog niet alle gegevens die je nodig hebt. Vul bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen je bezwaar hebt gemaakt. Je loopt dan geen risico op een boete.

Blijkt later dat je minder belasting hoeft te betalen? Dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Te laat zonder uitstel

Heb je de aangifte niet op tijd hebt ingediend en geen uitstel aangevraagd? Dan loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Daarvoor moet de Belastingdienst wel nog een herinnering én een aanmaning sturen. Daarna krijg je een korte extra periode om de aangifte alsnog te doen. 

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

Rentenadeel

  • Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2022 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag.
    Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag? Dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente. De rente is gewoonlijk 4%.
    Bekijk op Belastingdienst.nl hoeveel de rente is. Door de coronacrisis was hij in 2020 lager. Check hierover de actuele situatie over corona.
  • Krijg je belasting terug? Dan krijg je vanaf 1 juli 2022 geen rente vergoed. Dat komt omdat de vertraging aan jezelf te wijten is.
    Doet de Belastingdienst meer dan 13 weken over het opleggen van een aanslag nadat je de aangifte alsnog indient? Dan gaat de rentetikker alsnog lopen.

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2021 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2021 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2022.

Maar het is anders als je extra uitstel krijgt (tot na 1 september) voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2021. Dan kun je de toeslagen over 2021 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Uitstel aanvragen door uitspraak vermogensbelasting?

Door een uitspraak van de Hoge Raad in december 2021 is de heffing van belasting over je vermogen (box 3) onzeker. Is je vermogen op 1 januari 2021 meer dan €50.000? Of €100.000 samen met je fiscale partner? Dan heeft de uitspraak mogelijk invloed op je aangifte inkomstenbelasting over 2021.

Moet ik uitstel aanvragen tot er meer duidelijk is? 

Nee, dat hoeft niet. De belastingdienst werkt aan nieuwe regels voor belasting over vermogen, waaronder spaargeld. Deze nieuwe regels gelden voor 2021 tot en met 2025. Je ingediende aangifte houden ze vast tot er meer duidelijkheid is. Bij het vaststellen van de definitieve aanslag past de Belastingdienst deze nieuwe regels toe. En dan is het bedrag op de aanslag gelijk of lager dan het bedrag aan vermogensbelasting in je aangifte.

Wil je toch uitstel aanvragen? 

Dan is dit mogelijk op de gebruikelijke manier. Het uitstel vraag je aan via MijnBelastingdienst. Het gevolg is wel dat je te maken krijgt met belastingrente van 4%. Deze betaal je vanaf 1 juli 2022 tot het moment dat de aanslag is opgelegd. De verwachting is dat je deze rente niet hoeft te betalen als de Belastingdienst je aanslag zelf vasthoudt. Maar daar hebben we nog geen zekerheid over.

Lees meer vragen en antwoorden over de veranderingen in de vermogensbelasting.

Lees meer over de actuele stand van zaken over box 3 op de website van de Belastingdienst.

Meer lezen over de belastingaangifte: