! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitstel belasting aanvragen

Je moet in principe vóór 1 mei 2020 je aangifte inkomstenbelasting doen. Red je dat niet? Dan kun je voor 1 mei 2020 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Alleen in bijzondere situaties, zoals ziekte, kun je later nog uitstel aanvragen. 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:28 april 2020

Artikel uitstel aanvragen

Wanneer doe je belastingaangifte?

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor je klaar in Mijn Belastingdienst. Bijna alle Nederlanders moeten aangifte doen vóór 1 mei. Als je begin 2020 geen aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, heb je langer de tijd om aangifte te doen over 2019. Als je belasting moet bijbetalen en geen brief hebt ontvangen, kun je de aangifte doen tot 14 juli 2020. Als je recht hebt op een belastingteruggave tot en met 2024.

Uitstel tot 1 september voor mensen met DigiD-machtigingscode

Sommige mensen maken gebruik van hulp bij de aangifte inkomstenbelasting. Die hulp kan van de Belastingdienst zelf komen, van de vak- of ouderenbond, van andere maatschappelijke dienstverleners of van iemand in de omgeving. Mensen die nog geen aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan en gebruikmaken van een DigiD-machtigingscode bij deze ondersteuning, krijgen vanwege de coronacrisis automatisch uitstel tot 1 september 2020

Automatisch uitstel wordt niet verleend aan ZZP'ers en eenmanszaken. Ook niet aan mensen die al aangifte gedaan hebben, al uitstel hebben aangevraagd of geen uitnodiging hebben gekregen voor het doen van aangifte. 

Eerder werd bekend dat mensen die een fysieke afspraak bij het Belastingkantoor hadden gemaakt voor hulp bij aangifte, automatisch uitstel krijgen tot 1 september.

Overmacht, zoals bij ernstige ziekte

Na 1 mei is het niet meer mogelijk om zonder opgaaf van reden uitstel aan de te vragen via Mijn Belastingdienst of via de BelastingTelefoon. In zeer uitzonderlijke gevallen kun je uitstel vragen per brief.

De Belastingdienst geeft daar online geen informatie over. De BelastingTelefoon kan je meestal wel vertellen wanneer zo'n brief kansrijk is, wat erin moet staan en aan wie je die kunt sturen.

Mis je nog gegevens?

Dan kun je de aangifte alvast doen en daarbij aan de voorzichtige kant gaan zitten met de inschatting van de ontbrekende gegevens. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting betaalt.

Een voorbeeld van een situatie waarbij je de benodigde gegevens nog niet hebt: als je bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ-waarde en je nog wacht op een uitspraak van de gemeente of rechter. Je vult dan bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen je bezwaar hebt gemaakt. 

Je loopt dan geen risico op een boete. Blijkt later dat je minder belasting verschuldigd was, dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Te laat zonder uitstel

Als je de aangifte niet op tijd hebt ingediend en geen uitstel hebt aangevraagd, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Daarvoor moet de Belastingdienst nog een herinnering én een aanmaning sturen. Daarna krijg je een korte extra periode om de aangifte alsnog te doen. 

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

Dit jaar bijna geen rentenadeel

  • Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2020 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag. Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag, dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente. De rente is gewoonlijk 4%, maar wordt vanaf 1 juli 2020 tot 1 oktober 2020 tijdelijk op 0,01% gezet, vanwege het coronavirus.
  • Krijg je belasting terug, dan krijg je geen rente vergoed vanaf 1 juli 2020 omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Pas als de Belastingdienst nadat je de aangifte alsnog indient, meer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag, gaat de rentetikker alsnog lopen.

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2019 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2019 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2020. Maar als je extra uitstel krijgt (tot na 1 september) voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2019, kun je de toeslagen over 2019 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Meer lezen over de belastingaangifte: