! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitstel belasting aanvragen

Je moet in principe vóór 1 mei 2021 je aangifte inkomstenbelasting doen. Wegens opstartproblemen van de Belastingdienst is die datum dit jaar eenmalig opgeschoven naar 8 mei. Red je dat niet? Dan kun je voor 8 mei 2021 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Alleen in bijzondere situaties, zoals ziekte, kun je later nog uitstel aanvragen. 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:4 januari 2021

Artikel uitstel aanvragen

Wanneer doe je belastingaangifte?

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor je klaar in Mijn Belastingdienst. Bijna alle Nederlanders moeten aangifte doen vóór 8 mei. In andere jaren is de deadline 1 mei, maar wegens opstartproblemen van de Belastingdienst is de termijn dit jaar opgerekt naar 8 mei.

Heb je begin 2021 geen aangiftebrief ontvangen van de Belastingdienst? Dan heb je langer de tijd om aangifte te doen over 2020. Als je belasting moet bijbetalen en geen brief hebt ontvangen, kun je de aangifte doen tot 14 juli 2021. Als je recht hebt op een belastingteruggave tot en met 2025.

Uitstel in verband met het coronavirus

Sommige mensen hebben hulp bij de aangifte inkomstenbelasting. Die hulp kan van de Belastingdienst zelf komen, van de vak- of ouderenbond, van andere maatschappelijke dienstverleners of van iemand in de omgeving. Voor deze groep werd bij de aangifte over 2019 in eerste instantie uitstel verleend tot 1 september. Op het moment van publicatie van dit artikel zelfs tot 1 mei 2021. Het ging om mensen die gebruikmaken van een DigiD-machtigingscode bij deze ondersteuning. Check de actuele stand van tegemoetkomingen van de Belastingdienst in verband met het coronavirus.

Overmacht, zoals bij ernstige ziekte

Na 8 mei kun je via Mijn Belastingdienst of de BelastingTelefoon geen uitstel meer aanvragen zonder opgaaf van redenen. In zeer uitzonderlijke gevallen kun je uitstel vragen per brief.

De Belastingdienst geeft daar online geen informatie over. De BelastingTelefoon kan je meestal wel vertellen wanneer zo'n brief kansrijk is, wat erin moet staan en aan wie je die kunt sturen.

Mis je nog gegevens?

Dan kun je de aangifte alvast doen en daarbij aan de voorzichtige kant gaan zitten met de inschatting van de ontbrekende gegevens. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting betaalt.

Een voorbeeld van een situatie waarbij je de benodigde gegevens nog niet hebt: als je bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ-waarde en je nog wacht op een uitspraak van de gemeente of rechter. Je vult dan bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen je bezwaar hebt gemaakt. 

Je loopt dan geen risico op een boete. Blijkt later dat je minder belasting verschuldigd was, dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Te laat zonder uitstel

Als je de aangifte niet op tijd hebt ingediend en geen uitstel hebt aangevraagd, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Daarvoor moet de Belastingdienst nog een herinnering én een aanmaning sturen. Daarna krijg je een korte extra periode om de aangifte alsnog te doen. 

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

Rentenadeel

  • Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2021 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag. Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag? Dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente. De rente is gewoonlijk 4%. In 2020 werd hij tijdelijk op 0,01% gezet, vanwege het coronavirus, maar in 2021 vooralsnog niet. Check hierover de actuele situatie over corona.
  • Krijg je belasting terug?  Dan krijg je vanaf 1 juli 2021 geen rente vergoed. Dat komt omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Doet de Belastingdienst meer dan 13 weken over het opleggen van een aanslag nadat je de aangifte alsnog indient? Dan gaat de rentetikker alsnog lopen.

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2020 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2020 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2021. Maar als je extra uitstel krijgt (tot na 1 september) voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2020, kun je de toeslagen over 2020 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Meer lezen over de belastingaangifte: