icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Moet ik belastingaangifte doen?

Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen over 2023. Maar ook als je geen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn om aangifte te doen. Waarom is het slim om toch aangifte te doen en hoe kun je over de afgelopen jaren geld terugkrijgen? 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:19 juni 2024

Artikel is aangifte doen verplicht

Verplichte aangifte bij aangiftebrief

Als je wél een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, dan is belastingaangifte verplicht. Zonder uitzondering. Het maakt dan niet uit hoe hoog je inkomen is. De brief ontving je in januari of februari, zowel in je brievenbus als in je Berichtenbox op mijn.overheid.nl.

Boete

Dat geldt ook als je verwacht geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Vind je het niet de moeite waard om aangifte te doen om geld terug te halen? Pas op als je wel een aangiftebrief hebt ontvangen. Je kunt dan een boete krijgen voor het niet of te laat doen van aangifte.

Aanslaggrens

Er geldt een aanslaggrens van €51. Als je €51 of minder moet bijbetalen, krijg je geen aanslag opgelegd. Je bent de Belastingdienst dan ook geen belasting schuldig. Alleen als je een voorlopige aanslag hebt gehad met een te betalen bedrag, geldt deze regel niet en moet je ook bedragen kleiner dan €51 betalen. 

Kortom: je moet belastingaangifte doen als je een aangiftebrief krijgt. 

Weet je niet meer zeker of je een aangiftebrief gekregen hebt?

Als je niet meer zeker weet of je zo'n brief ontvangen hebt, log dan in op Mijn Belastingdienst, 'inkomstenbelasting'. Als je een aangiftebrief hebt gekregen vind je deze terug onder 'Belastingjaar 2023' en 'Correspondentie'.

Geen aangiftebrief gekregen

Soms is belastingaangifte ook verplicht als je geen aangiftebrief ontvangt van de Belastingdienst. Dat is zo als:

 • Je kunt weten dat je belasting moet bijbetalen.
 • Of als je toeslagen ontvangt en meer dan €36.952 (€73.904 als je samen bent) aan bezittingen hebt.

Je moet dan uit eigen beweging aangifte doen. Als je na 14 juli 2024 aangifte doet, mag de Belastingdienst je een boete geven.

Belasting (bij)betalen

Het is vaak lastig om in te schatten of je belasting moet bijbetalen. We bedachten daarom een paar handige handvatten.

In de volgende gevallen is de kans groot dat je belasting moet betalen of bijbetalen:

 • Als je in 2023 meer dan €9000 hebt verdiend met werk waarop geen loonbelasting is ingehouden.
 • Als je in 2023 van baan wisselde of meerdere banen tegelijkertijd had.
 • Als je in 2023 AOW én een pensioen kreeg.
 • Als je op 1 januari 2023 veel bezittingen had. Bijvoorbeeld meer dan € 57.000 aan spaargeld.

Loonheffing

Niet iedereen met een inkomen hoeft aangifte te doen. Heb je het hele jaar dezelfde baan? Dan is de kans groot dat je werkgever de belasting al voor je betaald heeft. De werkgever houdt namelijk de loonheffing in op je salaris.

Belastingaangifte niet verplicht, wel slim

Vaak kun je door het doen van belastingaangifte juist geld terugkrijgen van de Belastingdienst. 

Uitproberen

Aangifte doen is niet verplicht als je geen aangiftebrief hebt ontvangen. Maar vaak is het toch de moeite waard. Bijvoorbeeld als:

 • Je aftrekposten, zoals zorgkosten, giften of alimentatie kunt opvoeren.
 • Een deel van het jaar werkte.
 • Als je zelf geen inkomen hebt en je partner wel.

En zo zijn er nog veel meer situaties waarin vrijwillig aangifte doen loont. 

Mijn Belastingdienst

Of aangifte doen in jouw geval slim is, kun je het beste zelf uitvinden door de belastingaangifte in te vullen via ‘Mijn Belastingdienst’. Je moet daarvoor wel inloggen met een DigiD. Heb je die nog niet, dan moet je eerst een DigiD aanvragen.

Via 'Mijn Belastingdienst' kun je volgens de Belastingdienst zonder verplichting je situatie invullen. De Belastingdienst zegt namelijk alleen naar informatie te kijken die je echt opstuurt. Klik je niet door tot en met de verzendknop achterin de aangifte, dan kijkt hij hier niet naar.

In het laatste scherm van de online aangifte in 'Mijn Belastingdienst' zie je of je belasting terugkrijgt. En zo ja, hoeveel. Dus nog vóór je je gegevens verstuurt.

Krijg je maar €16 of minder terug, dan heeft aangifte doen geen zin. Zulke kleine bedragen worden niet teruggegeven.

Laat je niet op het verkeerde been zetten

Wij kregen de afgelopen jaren verschillende signalen van mensen die onterecht een brief van de Belastingdienst ontvingen. Daarin staat: 'Volgens onze gegevens is uw situatie niet gewijzigd. U hoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen. U ontvangt van ons dan ook geen aangiftebrief.’  

Dit kan verwarrend zijn, omdat aangifte doen in bepaalde gevallen wél wat oplevert. Zoals in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld

Een van de melders kreeg de brief, maar had zorgkosten gemaakt. Iets wat de Belastingdienst natuurlijk niet kon weten. Door geen aangifte te doen zou ze deze belastingteruggave mislopen. Gelukkig heeft ze er zich verder in verdiept. Maar de brief van de Belastingdienst had haar dus op het verkeerde been kunnen zetten. 

Vaar dus niet blind op een aankondiging als deze van de Belastingdienst.

5 jaar de tijd voor vrijwillige aangifte 

Belasting terugkrijgen kan nog tot 5 jaar nadat het belastingjaar is afgelopen. Dit kan door alsnog aangifte te doen.

Bij twijfel

Twijfel je of je belasting moet bijbetalen of terug kunt krijgen? Vul dan de aangifte in op Mijn Belastingdienst. Je weet het binnen een uur zeker als je een beetje handig bent met dit soort dingen. Vaak gaat het echt om honderden euro’s. Heb je nog geen DigiD, dan moet je deze eerst aanvragen. 

 • Ga naar Mijn Belastingdienst om geld terug te vragen voor 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023.
 • Geld terugkrijgen over 2018 en eerder kan niet meer.

Proefaangifte

Tip: Vind je het toch niet fijn om direct je privégegevens in een programma van de Belastingdienst te zetten? Er staat ook een proefaangifte online. Die kun je anoniem invullen om te ontdekken of je recht hebt op een teruggave. Je moet daarin wel een burgerservicenummer (BSN) invullen om verder te kunnen. Je kunt een anoniem BSN aanvragen op testnummers.nl

Belastingaangifte vóór 1 mei

Als je begin 2023 een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, moet je de aangifte vóór 1 mei indienen. Behalve als je tussen 1 februari en 1 mei uitstel aanvraagt via Mijn Belastingdienst. Je krijgt dan zonder uitleg uitstel tot 1 september 2024.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen