icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtszaak box 3: veelgestelde vragen

De belastingheffing over het vermogen is weer oneerlijk, volgens de Hoge Raad. Dat betekent dat je belasting terugkrijgt van de Belastingdienst als je werkelijke rendement lager is. Kun je nog bezwaar maken? In sommige gevallen wel. Maar in veel situaties geldt de uitspraak al en is bezwaar niet nodig. Hoe bepaal je je werkelijke rendement? En wat kun je zelf doen?
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:27 juni 2024

De hoogste rechter van ons land, de Hoge Raad, heeft opnieuw de Belastingdienst op de vingers getikt. De Belastingdienst moet de belasting over het vermogen berekenen over het werkelijke rendement. En niet over het bedachte, fictieve rendement zoals nu in je aangifte gedaan is.

De rechter heeft de Belastingdienst kaders gegeven. Maar nog niet alles is duidelijk. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over box 3 en de uitspraak van de rechter.

Moet ik nog actie ondernemen?

Nee, het is nu wachten op de Belastingdienst. Zij geven aan 8 weken nodig te hebben om de uitspraak te bestuderen. Dat is begin augustus. De verwachting is dat de Belastingdienst begin volgend jaar met een formulier komt waarop je het werkelijke rendement kunt invullen.

In de meeste gevallen heeft de Belastingdienst je geen definitieve aanslag gestuurd. Hierdoor heb je automatisch recht op de uitspraak van de rechter.

Actie nodig als:

Je een definitieve aanslag hebt ontvangen en nog bezwaar kunt maken. Kijk hiervoor bij de vraag: 'Kan ik nog bezwaar maken?'. 

Kan ik nog bezwaar maken?

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen