icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vermogensbelasting 2022 en eerder

In dit artikel geven we je uitleg over de belastingregels die golden over je vermogen in de periode 2017 tot en met 2022. Hoe werkt deze belastingheffing en hoe zit het met bezwaar maken tegen de regels? We nemen je mee in de wondere wereld van de vermogensrendementsheffing.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:15 december 2023

Informatie over belastingheffing

In de afgelopen jaren zijn er verschillende veranderingen in de vermogensbelasting geweest. We hebben daarom meerdere pagina’s met informatie hierover.

Op deze pagina geven we je informatie over de belastingheffing over de jaren 2017 tot en met 2022, de 'oude' methode. Wil je informatie over de belastingheffing die geldt in de overgangsfase en vanaf 2023? Lees dan meer in het artikel 'Wat is vermogensbelasting?'. Hier geven we ook algemene informatie over wat er onder vermogen valt en hoe de vrijstelling en drempel werken.

Ben je op zoek naar informatie over de gevolgen van de uitspraak van de rechter? Kijk dan in het artikel 'Veranderingen vermogensbelasting'. Hier beantwoorden we ook de veelgestelde vragen over de aangifte over 2021.

Rekenmethode vermogensbelasting tot en met 2022

Deze rekenmethode geldt van 2017 tot en met 2020. Voor de jaren 2021 en 2022 gelden bijzondere regels. Zie hieronder. De percentages en bedragen die we noemen wijzigen jaarlijks. Hieronder gaan we uit van de percentages en bedragen over 2022.

Vrijstelling vermogensbelasting 2022

Je betaalt niet over iedere euro belasting. Er geldt namelijk een vrijstelling voor je totale vermogen en drempel voor je schulden. Je geeft je totale vermogen, waaronder je schulden, op. Daar gaat een vrijstelling en een drempelbedrag vanaf. Doe je samen aangifte? Dan pas je de vrijstelling en drempel 2x toe. De bedragen worden jaarlijks aangepast. In 2022 is de vrijstelling €50.650 per persoon en de drempel €3200. Het heffingsvrije vermogen is je vermogen gecorrigeerd met de vrijstelling.

Fictief rendement

Heb je meer vermogen dan het heffingsvrije vermogen? Dan gaat de Belastingdienst er van uit dat je een deel van dat geld spaart en de rest belegt. Hoe meer vermogen, hoe meer je gaat beleggen is de veronderstelling.

Of dit in werkelijkheid ook zo is, maakt niet uit voor de berekening. De Belastingdienst houdt geen rekening met het werkelijke rendement over je spaargeld en je beleggingen. Maar rekent met een vast rendement. En hoe meer vermogen, hoe hoger dat rendement. Dit noemen we het fictief rendement. Over dit fictieve rendement bereken je uiteindelijk de belasting van 31%. 

Box 3 vermogen voor vrijstelling Fictief rendement
€0 - €50.650 n.v.t.
€50.650 - €101.300 1,82%
€101.300 - €1.013.000 4,37%
Meer dan €1.1013.000 5,53%

Belastingaangifte 2021 en 2022

Door een uitspraak van een rechter in december 2021, het zogeheten Kerstarrest, is er nieuwe wetgeving gekomen. Deze uitspraak zorgde voor een bijzondere situatie in de belastingaangiften over 2021 en 2022.

In de belastingaangifte over 2021 en 2022 geldt zowel de hiervoor beschreven methode als de nieuwe methode. De Belastingdienst rekent beide manieren voor je uit. En kiest vervolgens de methode met de laagste belasting. In de toelichting in je aangifte zie je de berekening en welke methode gekozen is. Er kan zelfs voor je partner een andere methode toegepast worden, dan voor jou. Kijk in de aangifte onder:

  • 'Overzicht belasting en premies' in het menu aan de linkerkant.
  • Klik onder 'inkomen' op 'box 3: sparen en beleggen'.
  • Klik op 'bekijk' bij 'voordeel uit sparen en beleggen'.

Je kunt over de jaren 2021 als 2022 alsnog inloggen in je aangifte. Zolang je je aangifte niet verstuurd, blijft je eerder ingezonden aangifte bekend bij de belastingdienst. Kom je op een lagere belasting uit? Dan kun je je aangifte opnieuw versturen.

Let op. Kom je op een lager bedrag door een andere verdeling tussen jou en je partner? Dan kun je je aangifte alleen opnieuw insturen als je nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen. Of als de dagtekening van je definitieve aanslag minder dan 6 weken geleden is.

Lees meer over de gevolgen van dit arrest. En over de veelgestelde vragen over de aangifte over 2021.

Aandachtspunten aangifte 2022

Doordat de overheid snel nieuwe wetgeving moest maken, blijken er achteraf dingen niet goed te zijn. Ook zijn er uitspraken van rechters die ervoor zorgen dat aanpassing nodig is.

We hebben deze aandachtspunten op een rij gezet in het artikel 'Ontwikkelingen box 3 heffing'. Inmiddels is bekend dat voor de aangifte van 2023 alle problemen opgelost zijn. Maar deze aanpassingen gelden niet voor je aangifte van 2021 of 2022.

Moet ik bezwaar maken?

Veel mensen zijn het niet eens met de belastingheffing. Of het nodig is om bezwaar te maken hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Hierdoor kunnen we geen algemeen advies geven om wel of geen bezwaar te maken. Maar als je vindt dat de nieuwe belastingregels niet eerlijk zijn, dan kun je bezwaar maken. Bijvoorbeeld omdat je werkelijke rendement lager is dan het fictieve rendement volgens de nieuwe methode. Al meerdere belastingplichtigen hebben gelijk gekregen van de rechter omdat het werkelijke rendement lager is dan het fictieve rendement.

Ook kun je bezwaar maken om je rechten niet kwijt te raken. De nieuwe methode houdt consumenten en belangenorganisaties flink bezig. Hierdoor is het mogelijk dat er nieuwe rechtszaken aangespannen worden. De kans is aanwezig dat de uitspraak van deze procedure alleen geldt voor mensen die bezwaar hebben gemaakt. Net als bij het zogeheten Kerstarrest het geval was.

Tip: Als je samen aangifte doet, moet je wel allebei een bezwaar indienen. Het zijn voor de Belastingdienst namelijk 2 verschillende belastingnummers.

Bezwaar maken over 2022

Je kunt bezwaar maken tegen een definitieve aanslag over 2022. Tegen een voorlopige aanslag is bezwaar niet mogelijk. Doordat er meerdere rechtszaken lopen, stuurt de Belastingdienst nog geen definitieve aanslagen over 2022. Maar alleen voorlopige aanslagen. Zij wachten namelijk de uitspraak van de rechter af. Het heeft geen zin om bezwaar te maken tegen een voorlopige aanslag. Na ontvangst van de definitieve aanslag, maak je op de gebruikelijke manier bezwaar. Dus via de website van de Belastingdienst.

Lees onze tips om bezwaar te maken tegen je belastingaanslag.

Er is veel onrust over dit onderwerp. Als er wijzigingen zijn hierover, laten we het op deze pagina weten.

Standpunt Consumentenbond box 3

Je hebt geen recht op compensatie over de jaren 2017 tot en met 2020 als je geen bezwaar hebt gemaakt tegen de aanslag. Dit werd met Prinsjesdag 2022 bekend gemaakt. Hier zijn wij het niet mee eens en daarom zijn we een claim gestart.

Op dit moment richt onze claim zich op rechtsherstel voor de gedupeerden die over de periode 2017-2020 geen bezwaar hebben gemaakt. Het doel is om dan alsnog rechtsherstel te realiseren voor deze groep.

Je hoeft nu zelf niet meer in actie te komen om bezwaar te maken tegen de belasting over je vermogen over de jaren 2017-2020. Ook een verzoek tot ambtshalve vermindering is niet meer nodig. Er worden zogenoemde proefprocedures aangespannen. We vragen de rechter om uitspraak te doen en de uitslag geldt dan voor alle niet-bezwaarmakers.

Ben je 1 van de bezwaarmakers en ben je het niet eens met de nieuwe belastingregels? Dan kun je de Belastingdienst dit laten weten. Een pro-formabezwaar of verzoek is hiervoor niet voldoende. Je moet je bezwaar onderbouwen. Dit hoef je niet met feiten en cijfers te doen. Vermeldt hiervoor in je bezwaar: 'het werkelijke behaalde rendement is lager dan het door de Belastingdienst berekende box 3-inkomen'. Natuurlijk moet dit wel waar zijn.

Nieuwe wetgeving

Wij zijn momenteel op dit moment niet van plan om actie te ondernemen tegen de wettelijke regels van het rechtsherstel. Ook niet tegen de overgangswetgeving, de nieuwe rekenmethode. Hiermee bedoelen we de inhoud van de regels zelf. Zoals het fictieve rendementspercentage over de beleggingen. Dit komt omdat de belastingregels van de nieuwe methode voor iedereen anders uitpakken.

Wij zijn er voor iedereen en daarom kunnen wij niet opkomen voor individuele situaties. Ook kunnen we je niet adviseren of je bezwaar moet maken. Neem hiervoor contact op met een belastingadviseur.

Heb je de afgelopen jaren belasting betaald over je vermogen en geen bezwaar gemaakt? Of wil je op de hoogte blijven van de vorderingen? Meld je vrijblijvend aan voor onze Spaartaks-claim.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen